Sütőtök püré

Szerző: Alapreceptek
Sütőtök püré

A sütőtök püré remek alapanyag. Nem csak babáknak lehet belőle mindenféle ételt házilag készíteni, de pl. a sütőtökös muffin, vagy egyéb, sütőtökös ételek nélkülözhetetlen kelléke. (Ha a sütőtököt közvetlen fogyasztásra szeretnéd sütni, akkor kattints a linkre a sütőtök sütése receptemhez.)

A sütőtök pürét nálunk házilag kell előállítani, de ez nem nehéz feladat, és megéri a fáradozást. Amúgy Amerikában pl., ahol hatalmas hagyománya van a sütőtökkel főzésnek, a konzerv sütőtök püré mindennapos, könnyen beszerezhető készítmény. Én Magyarországon még nem találkoztam vele, csak a Culinaris boltjaiban.

A sütőtök püré készítése amúgy rendkívül egyszerű. Lényegében mindenféle fűszer nélkül meg kell sütni a tököket, és aztán a húsukat pürésíteni. Íme, hány fokon és hogyan csináld:

Sütőtök püré készítése

Magyar neve:

Sütőtök püré

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          15 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Sütőtök püré hozzávalók:

 • 1 db sütőtök
 1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
 2. Vágd fel a tököket olyan darabokra, mintha enni sütnéd őket. Egy tök általában 6-10 darab lesz.
 3. Felvágott sütőtök

  Sütőtök püré készítéseágd fel a sütőtököt

 4. Kapard ki a magjukat, és tedd egy tepsire. Használj sütőpapírt, akkor könnyebb utána a tepsit elmosni.
 5. Sütőtök kikapart maggal

  Kapard ki a magját

 6. Tedd be a tököket, és süsd 45 percig.

  A sütési idő persze nincs kőbe vésve, és függ a tök darabok méretétől, illetve magától a töktől is. 45 perc után azért ellenőrizd egy villával vagy késsel, hogy rendesen átpuhultak-e és pürésíthetők-e. Ha nem, akkor még süsd pár percig.

 7. Sütőtök sütés előtt

  Sütőtök sütés előtt

 8. Vedd ki őket a sütőből, és hagyd kb. egy negyedórát hűlni, hogy ne legyen túl forró dolgozni vele.
 9. Sütőtök sütés után

  Sütőtök sütés után. Nem kell, hogy színt kapjon, mint mikor magában enni sütjük.

 10. Vágd le a tökök húsát a héjról. Egy késsel vagy kanállal kaparva tudod ezt megtenni.
 11. Vágd le a sütőtök húsát a héjról

  Vágd le a sütőtök húsát a héjról

 12. Turmixgépben, aprítóban, botmixerrel, szóval bármiféle aprító eszközzel, ami otthon van, pürésítsd. Ez a mixered méretétől függően 4-16 adagban fog menni, egy adagot elég 10-15 másodpercig turmixolni.
 13. Sütőtök turmixolás előtt

  Turmixold össze

Sütőtök püré felhasználása

A sütőtök püré kész. Felhasználhatod sütőtökös süteményekbe, pl. sütőtökös muffinba, vagy sütőtökös italokhoz. Magában is kiváló, természetesen édes desszert, bármiféle hozzáadott cukor nélkül.

De a sütőtök püré egyik klasszikus felhasználása a bébiételek, szóval adhatod a babádnak magában is vagy más, pürésített ételekkel elkeverve.

Sütőtök püré tárolása

Egy 3 kg-os sütőtökből kb. 1,9 kg vagy 1,7 l sütőtök püré lesz. Ez rengeteg, és hacsak nem egy hadsereget vársz pl. muffinnal, akkor nem fogod azonnal felhasználni.

A sütőtök püré hűtőben néhány napig eláll, ha addig sem használod fel, akkor tedd a mélyhűtőbe, ott több hónapig tárolhatod.

Sütőtök püré

Recept keresés