Jázmin rizs főzése ázsiai módra

Szerző: AlapreceptekÁzsiai receptekKínai receptek
Főtt jázmin rizs

Magyar neve:

Főtt jázmin rizs

Származás:

Ázsia

Hány adag?

2 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          05 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Főtt jázmin rizs hozzávalók:

 • 200 g jázmin rizs
 • 240 ml víz
 • 2 teáskanál olaj

A jázmin rizs (vagy thai jázmin rizs) az egyik legkedveltebb rizsfajta világszerte. Kiváló köret, valamint a népszerű sült rizs egyik legjobb alapanyaga. A jázmin rizs főzése – mint minden rizs esetében – sokféleképpen lehetséges. Ebben a receptben a legegyszerűbb, leginkább „autentikus”, ázsiai főzési módot mutatom be.

Két gondolat ehhez. Egyrészt ázsiában nagyon népszerű az elektromos rizsfőző a rizs főzéséhez. Ebben a receptben ilyet nem használok, egy egyszerű lábasban is el tudod készíteni a jázmin rizst. A másik, hogy az autentikus szót tettem idézőjelbe, mert itt az ázsiai-kínai típusú elkészítést adom meg. Ez nem olyan pergő-koppanó rizsszemeket ereményez, mint amit itthon sokan a rizstől elvárnak. Sokkal inkább azt a könnyed, szemenként szétváló, de mégis enyhén ragadós változatot, amit például egy kínai étteremben felszolgálnak.

Jázmin rizs főzése

Az alábbiakban nézzük a jázmint rizs főzését. Részletesebb leírást és tippeket a recept alatt találsz.

 1. Először mosd meg alaposan a rizst. Öntsd egy nagyobb tálba, és önts rá b[ven hideg viet. Mosd át alaposan mozgatva, majd öntsd le róla a vizet. Ismételd ezt meg 5-7 alkalommal, amíg a víz átlátszó nem lesz. Utolsó lépésben csöpögtesd le a rizst egy szűrőben.
 2. Jázmin rizs lecsöpögtetve szűrőben

 3. Tedd a rizst egy lábasba, és add hozzá az olajat. Keverd el, hogy lehetőleg mindegyik szemet befedje az olaj, majd öntsd rá a vizet. Sózd ízlés szerint.
 4. Jázmin rizs lábasban olajjal

 5. Nagy lángon, fedő alatt forrald fel a vizet. Amint elkezd épphogy forrni, tedd a lehető legkisebb lángra, és fedő alatt 10 percig főzd. Fontos, hogy ne keverd közben, és a fedőt se vedd le.
 6. Jázmin rizs főzése fedő alatt

 7. Zárd el alatta a lángot, és hagyd 5 percig pihenni. Mozgasd meg egy villával, és a jázmin rizs azonnal tálalható.
 8. Főtt jázmin rizs lábasban

A jázmin rizs előkészítése

A tökéletes jázmin rizs elkészítéséhez nagyon fontos, hogy főzés előtt jól mosd meg a rizst. Ez a mosás nem a piszok, hanem a felesleges keményítő eltávolításáról szól. Enélkül a rizs kellemetlenül ragacsos lesz.

Jázmin rizs első mosáskor

Ehhez tedd a rizst egy nagyobb tálba, és önts rá bőven hideg vizet. Mosd át alaposan, a kezeddel kevergetve, sőt enyhén még morzsolgatva is az ujjaid között. Öntsd le róla a vizet, és ismételd meg ezt a lépést 5-7-szer, amíg a víz majdnem teljesen átlátszó nem lesz.

Jázmin rizs átlátszó vízben

A végén hagyd a rizst lecsöpögni egy szűrőben. Így egyrészt már a mosási folyamat alatt is valamennyi nedvességet magába szív a rizs, elég lesz a megadott víz a főzéshez. Másrészt viszont nem marad feleslegesen – és ami még fontosabb – nem megmérhetően víz a rizsen a mosásból.

Jázmin rizs lecsöpögtetve szűrőben

Jázmin rizs és víz aránya

A 200 g jázmin rizs kb. egy bögrényi, csakúgy, mint a 240 ml víz. Vagyis űrmértékre vetítve a rizs-víz arány 1:1. Ez első ránézésre jóval kevesebb víz, mint amit sok recept ír, de hidd el, ez a tökéletes jázmin rizs készítésének titka.

Vagyis mérheted súlyra, akkor minden 50 g rizshez 60 g (vagy 60 ml) vizet kell adni. Vagy mérheted pohárral, akkor ugyanannyi vizet kell hozzáadni a főzéskor, mint amennyi a rizs volt.

Fontos, hogy a rizs mérése mindig még szárazon, mosás előtt történik.

Egy megjegyzés ehhez. Természetesen mindenkinek egyéni az ízlése, a rizst sem ugyanúgy szeretjük. Ez az arány tökéletes, a „kínaiban” megszokott, enyhén harapható jázmin rizst eredményez. Nem kemény, nem al dente, de van egyfajta tartása. Ha egészen puhán szereted, akkor adj még minden bögre (=200 g) rizshez 1-2 evőkanál vizet főzéskor.

Jázmin rizs főzési idő

A jázmin rizs főzési ideje ezzel a módszerrel mindössze 10 perc.

Fontos, hogy hideg vízben tedd fel főni, és a 10 percet onnantól számold, hogy a víz felforr. Ez általában 4-5 perc, a tűzhelytől függően.

Javaslom, hogy a főzési idő után hagyd még kb. 5 percet a fedő alatt pihenni. Ettől teljesen átpuhulnak a rizsszemek, és nem lesz kicsit kemény a belseje vagy ragadós.

Milyen eszközre lesz szükséged?

Ahogy a beverzetőben írtam, ehhez a recepthez semmilyen extra eszközre (pl. kukta, rizsfőző) nincs szükség. Éppen ebben az egyszerűségben rejlik a tökéletessége – gyakorlatilag bárhol, bármikor elkészíthető.

Egy szűrőre lesz szükséged a rizs mosása után, és egy bármilyen lábasra, aminek van fedője. Az fontos, hogy a fedő pontosan illeszkedjen a lábasra, és jól záródjon, mert így részben pároljuk a rizst. Ha üvegből van a fedő, az extra, hiszen akkor láthatod, hogy mikor forrt fel a víz.

Jázmin rizs főzése fedő alatt

A só mennyisége

A só mennyisége teljesen szubjektív kérdés a jázmin rizs főzése során. A kínai konyhában például általában teljesen só nélkül főzik, és így a sótlan rizs tökéletes harmóniában lesz a sós és erőteljes ízű, szószos ételekkel.

Ha sült rizs alapanyagaként készíted, akkor például egyáltalán nem javaslom só hozzáadását. Így magának az ételnek az elkészítésekor sokkal jobban szabályozható a sósság és az étel végső íze.

De temészetesen a magyar-európai ízléshez közelebb áll a sózott rizs köret. Ebben az esetben teljes mértékben az ízlésed szerint adj sót a vízhez főzés előtt. Ne aggódj azonban sokat a mennyiségen, és inkább kevesebbel próbálkozz, hiszen a főtt jázmin rizs akár főzés után is sózható!

Jó étvágyat!

Főtt jázmin rizs felülről
Főtt jázmin rizs

Recept forrása: Jumping Pumpkin jázmin rizs főzése recept.

Hozzávalók

1 hozzászólás

 1. Katalin szerint:

  Kedves Balázs,
  Kérlek nézz utánna a rizs arzéntartalmának. Mostanában egyre több figyelmeztetés kerül fel a hálóra, hogy a rizs nagyon sok arzént vesz fel a termesztése során. Sajna sem a hidegen mosás sem pedig a főzés utáni mosás nem elég az arzén eltávolítására. Meg kell változtatni a főzési technikát, főleg ha gyerekek is esznek a rizsből. Mióta tudom úgy kezdem a főzést mintha tésztát csinálnék, bő vízben felforralom, picit főzöm majd leszűröm/átmosom a rizst. Az így előkezelt rizst kezdem „rendesen” főzni, persze kevesebb vízzel.
  Minden jót
  Katalin


Recept keresés