Sajtos melegszendvics

Szerző: Amerikai receptekReceptek
Sajtos melegszendvics

Magyar neve:

Sajtos melegszendvics

Eredeti neve:

Grilled Cheese Sandwich

Származás:

USA

Mennyiség:

8 darab

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Sajtos melegszendvics hozzávalók:

 • 16 szelet toast kenyér
 • 240 g sajt (trappista, Cheddar, Emmentáli, Pannónia, Gruyère)
 • 32 g vaj

Ez egy speciális sajtos melegszendvics recept. Nem feltétlenül a hozzávalóktól, hanem attól, hogy habár nekünk magyaroknak talán más jönne be elsőre amikor erre az ételre gondolunk, de Amerikában sajtos melegszendvicsként – angolul Grilled cheese sandwich (szó szerint grillezett sajtos szendvics) – kifejezetten ebben a formájában fogyasztják, és nagyon közkedvelt étel.

A vajas kenyérszeletek közé bőven tett reszelt sajt a serpenyőben vagy grillen teljesen megolvad. A folyós sajt nem csak ízre okoz felejthetetlen élményt ebben rendkívül egyszerű receptben, de már a látványára is összefolyik a nyál a szánkban.

Próbáld ki akár trappista sajtból, akár valamilyen erősebb, de jól olvadó fajtából – akár az „eredeti” Cheddarból, akár pl. Emmentáli, Pannónia, Gruyère –, és meglátod, az egyik kedvenc, pár perc alatt összedobható vacsorarecepted lesz ez az amerikai sajtos melegszendvics!

Sajtos melegszendvics recept

A receptben megadott mennyiségek 8 db amerikai sajtos melegszendvics elkészítéséhez elegendők. Egy szendvicshez kb. 3 dkg sajttal és 4 g vajjal számolj.

 1. A sajtos melegszendvics elkészítéséhez első lépésben reszeld le a sajtot nagyobb lyukú reszelőn.
 2. Egy szendvicshez vajazz meg két szelet toast kenyeret. Tedd az egyikre a reszelt sajtot, és fedd be a másikkal, kicsit lenyomkodva.
 3. Sajtos melegszendvics készítése 1

 4. Vajazd meg a kenyerek külső oldalát is.
 5. Tudom, ez a lépés kicsit furcsa és szokatlan számunkra. De egyrészt még sokkal ízesebb lesz ettől a megoldástól a sajtos melegszendvics, másrészt mivel serpenyőben sütjük, tulajdonképpen ez lesz a sütéshez a zsiradék.

  Sajtos melegszendvics készítése 2

 6. Egy tapadásmentes serpenyőt melegíts fel közepes lángon. Tedd bele a szendvicseket, és süsd az egyik oldalukat aranybarnára 2-3 perc alatt. Egy spatula segítségével fordítsd meg, és a másik oldalát is süsd aranybarnára. Közben a szendvicsben a sajt tökéletesen megolvad.
 7. Sajtos melegszendvics készítése 3
  Sajtos melegszendvics készítése 4

Sajtos melegszendvics tálalása

A sajtos melegszendvicset tálald azonnal, még melegen, amíg a sajt olvadt. Akár egészben, akár kettévágva, háromszög formában is nagyon jól mutat.

Tippek a sajtos melegszendvics hozzávalóihoz

Ez a sajtos melegszendvics természetesen a klasszikus trappista sajtból is elkészíthető – az USA-ban sem igazán sajtkülönlegességeket használnak általában. De ha igazán finomat szeretnél enni, akkor egy kicsit ízesebb sajtot válassz.

Nem feltétlenül csak egyfajta sajttal készül eredeti hazájában, de valószínűleg az amerikaiak többsége a Cheddart említené, mint legautentikusabb sajt ehhez a recepthez. Emmentáli vagy Pannónia is tökéletes (az USA-ban svájci sajtnak hívják ezeket), de Gruyère sajttal is érdemes kipróbálni, akár pl. fele-fele arányban.

Ennek az ételnek az egyik titka a megfelelő mennyiségű sajtban rejlik. Ne sajnáld tehát belőle. A receptben javasolt 3 dkg reszelt sajt szendvicsenként mindenképpen kell hozzá, hogy igazán finom legyen. Egyébként maga a vaj is elolvad és „belesül” a kenyérbe, és attól is csak finomabb lesz, azt sem szabad róla sajnálni.

Tudom, a vaj-margarin kérdése mindig kemény vitát tud kiváltani. Természetesen senki ízlése vagy szokása ellen nem szeretnék menni. De ez a sajtos melegszendvics igazán finom a vaj összetéveszthetetlen ízétől lesz, én mindenképpen azt javaslom hozzá margarin helyett!

Jó étvágyat!

Sajtos melegszendvics

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés