Krumlipüré

Szerző: Receptek
krumplipüré

Magyar neve:

Krumplipüré

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Krumplipüré hozzávalók:

 • 1 kg krumpli
 • 25 dkg puha vaj
 • 50 ml tejszín vagy tej
 • Őrölt szerecsendió

A krumplipüré az a recept, amit talán mindenki ismer, mégis a tapasztalatom szerint sokan mást értenek krumplipüré alatt, mint amit ez az igazán könnyed, habos étel jelent.

A krumplipüré vagy burgonyapüré ugyanis nem azonos a tört burgonyával. És nem csak azért, mert ez utóbbiba általában hagyma is kerül, hanem mert a krumplipüré igazán a hozzáadott tejtermékektől – vaj, tej, tejszín – lesz olyan, amilyennek szeretjük.

Itt most egy tökéletes krumplipüré változatot mutatok be neked, pontos mennyiségekkel, és egyben leírom, hogy mi igazából a legfinomabb krumplipüré 3 titka, hogy aztán ízlés szerint akár te magad is változtathasd az arányokat anélkül, hogy ízetlen, száraz szörnyűséget kapnál!

Krumplipüré recept

 1. A legfinomabb krumplipüré elkészítéséhez hámozd meg, mosd meg és vágd fel a krumplikat közepes kockákra. A méret igazából itt most mindegy, hiszen úgyis összetörjük a végén!
 2. Tedd fel főni egy lábas hideg, sós vízben. A forrástól számítva 15 percig főzd. Itt most nem lehet a krumplit túlfőzni, a lényeg, hogy teljesen megpuhuljon.
 3. krumplipüré

 4. Ha megfőtt, szűrd le a krumplit, és most jön a tökéletes krumplipüré első titka: fedő nélkül hagyd 2-3 percig elpárologni róla még a megmaradt gőzt, nedvességet. Minél szárazabb a krumpli (vagyis minél kevésbé vizes), annál finomabb lesz ugyanis a püré a végén!
 5. krumplipüré

  2-3 percig hagyd párologni róla még a nedvességet

 6. Krumplitörő vagy krumplinyomó segítségével törd át teljesen a krumplit. Krumplipüréhez nem jó, ha darabos.
 7. krumplipüré

  Törd össze a kruplit

 8. A második titok pedig, amiről már a bevezetőben írtam: a vaj és tejszín, esetleg tej. Ettől lesz olyan igazán finom, ezt nem szabad belőle kihagyni! Add hozzá először a vajat, és keverd ki habosra.
 9. krumplipüré

  Add hozzá a vajat

 10. Végül add hozzá a tejszínt vagy tejet, és keverd ezzel is habosra! Ez pedig a harmadik titok: egészen gyors mozdulatokkal, egy kanál segítségével teljesen habosra keverni a krumplipürét!
 11. krumplipüré

  Keverd habosra a tejszínnel

 12. Ízlés szerint sóval és őrölt szerecsendióval ízesítsd.

krumplipüré

A krumplipüré tálalásra kész, jó étvágyat kívánok hozzá!

Hozzávalók

Címkék

1 hozzászólás

 1. Kata szerint:

  Pontosan így. Én még egy tojás sárgáját is keverek hozzá. Így szeretjük.


Recept keresés