Házi pizza elkészítési ideje

Szerző: Vegyes
Házi pizza elkészítési ideje

Ha otthon készítesz pizzát, akkor talán elsőre nem jut eszedbe, de fontos kérdés lehet az elkészítési ideje. Nem a sütési időre vagy a tészta dagasztási idejére gondolok – a legtöbb recept kizárólag ezt adja meg -, hanem a teljes elkészítési időre. Vagyis például hánykor kezdj hozzá a tészta gyúrásához, ha déli 12-kor szeretnél friss pizzát az asztalra tenni?

Ebben a cikkben csak a házi pizza teljes elkészítési idejéről írok. Tökéletes otthoni pizzához javaslom még az alábbi receptek elolvasását:

Pizza elkésítési ideje

A házi pizza készítésekor az alábbi időkkel kell számolnod:

  • Élesztő felfuttatása: 10 perc
  • Pizzatészta elkészése: 15 perc
  • Első kelesztés: 90 perc
  • Pizzagolyók formázása: 5 perc
  • Második kelesztés: 15 perc
  • Pizza elkészítése: 5 perc
  • 1 db pizza sütésse: 10 perc

Összesen: 150 perc (2 és fél óra)

Minden további házi pizza elkészítése még kb. 10 perc, hiszen amíg sül az egyik pizza, addig előkészítheted a következőt. Így lényegében csak a plusz sütési idővel kell számolni.

Gombás pizza

Pizza elkészítési idő táblázat

Vagyis praktikusan gondolkozva, ha friss házi pizzát szeretnél az asztalra tenni, akkor az alábbi táblázat szerint kell elkezdened a pizzatészta készítését pontosan annyi idővel korábban, minthogy tálalni szeretnél:

Hány darab pizza?Teljes elkészítési idő
1 db pizza2 óra 30 perc
2 db pizza2 óra 40 perc
3 db pizza2 óra 50 perc
4 db pizza3 óra

Terrmészetesen a pontos idő kicsit függhet a külső körülményektől és a tapasztalatodtól.

Egy hűvösebb konyhában kicsit hosszabb, míg melegebb konyhában rövidebb kelesztési idővel kell számolni. Ugyanígy ha először készítesz házi pizzát, akkor valószínűleg érdemes még legalább 20-30 percet rászámolni a fenti időtartamokra.

A 10 perces sütési idő pedig egy normál méretű, 32-34 cm-es pizzára vonatkozik 250 fokon, amire a legtöbb otthoni sütő képes. Kisebb pizza gyorsabban, alacosnyabb hőfokon pedig lassabban készül el.

A pizzatészta pihentetése

Az igazán eredeti pizza, illetve amit jobb pizzériákban csinálnak, az kevés élesztővel, hosszú kelesztéssel készül. Ilyenkor praktikusan legalább egy éjszakán át, de inkább több napig hűtőben kel a tészta. Ez habár megvalósítható otthon, a tapasztalatok szerint nem egy praktikus módja a házi pizza elkészítésének. Ezért itt is a receptjeimben megadott nagyobb élesztőmenyiséggel számoltam, ami házi pizzához tökéletes, és amivel az első kelesztés másfél óra.

Természetesen ha hosszabb kelesztési idővel számolsz, akkor a pizzatésztát előre el tudod készíteni, és akkor a fenti táblázatból csak a pizzagolyók formázása tételtől kell számolni a tálalásig. Ebben az eetben az első pizza 35 perccel később már tálalható.

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés