Gorgonzola sajt

Szerző: Hozzávalók
Gorgonzola sajt

A gorgonzola sajt egy nemzetközileg is ismert, nagyon híres olasz sajt. A roqueforthoz hasonlóan a világ egyik legismertebb kékpenészes sajtja.

A gorgonzola sajt a nevét a Milánó mellett található – pontosabban ma már Nagy-Milánó részévé vált – Gorgonzola településről kapta, ahol már évszázadok óta készítik ezt a sajtot. A Wikipedia szerint a Gorgonzola a 9. század óta ismert, és márványos jellegét a 11. században nyerte el.

Milyen ételekbe jó a gorgonzola?

A gorgonzola sajt az olasz konyha egyik nagyon fontos alapanyaga. Fogyasztják tésztával, pizzán (lásd a kedvenc családi receptünket: gorgonzolás pizza karamellizált lilahagymával), polenta mellé vagy éppen rizottóban is. Természetesen a gorgonzolát lehet étkezés után, desszertként is fogyasztani, de én egyszerűen kenyérre kenve is nagyon szeretem.

Gorgonzola sajt kenyérre kenve, paradicsommal

A linkre katintva megtalálod a gorgonzola sajtból készült receptek gyűjteményét.

Hol lehet gorgonzolát kapni?

A gorgonzola sajt az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbb lett. Így ma már nem csak különlegességeket árusító sajtüzletekben, hanem a legtöbb nagyobb áruházláncban is meg lehet vásárolni.

Az itt kapható gorgonzola a legtöbbször 200 g-os kiszerelésben, előre csomagoltan kapható, kétféle érettségi fokozatban. A „dolce”, azaz édes gorgonzola kevésbé érett, és ezért lágyabb ízű. A „piccante”, azaz pikáns vagy erős gorgonzola sokkal érettebb ízeket rejt magában. Érdemes egyszer mind a kettőt kipróbálni, és ez alapján eldönteni, hogy a te ízlésednek melyik felel meg jobban.

A képen a kétfajta típust láthatod egymást mellett, a különböző érettségi fokozat a sajtok színén is jól látszik.

Gorgonzola sajt

Gorgonzola piccante és dolce

Gorgonzola ára

A gorgonzola sajt ára a cikk írásakor 3.500 és 6.000 Ft/kg között mozgott.

Nincs hozzászólás


Recept keresés