Tatárbifsztek pácolása

Szerző: Alapreceptek
Tatárbifsztek pácolása

Magyar neve:

Tatárbifsztek pácolása

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Tatárbifsztek pácolása hozzávalók:

  • 0,5-1 kg bélszín
  • 0,5-1 tk. mustár
  • 1/4-1/2 tk. őrölt bors
  • 2-4 db babérlevél

A tatárbifsztek pácolása (vagy tatár beefsteak pácolása), pontosabban a tatárbifsztek hús pácolása az elmúlt évtizedekben szerves része lett a magyar tatárbisztek recepteknek. Hogy miért írom ezt? Mert ahogy a tatár bifsztek pácolás nélkül receptemben olvashatod, ehhez az ételhez nincs feltétlenül szükség a hús pácolására.

Itt ebben a receptben most megosztom veled, hogyan pácold a tatár bifsztek húst. De mivel a tatár esetében a darált (vagy az eredeti receptben apróra vágott) marhahús elkészítés után rengeteg fűszerrel pihen, ezért a tatárbifsztek pácolásának egyik módja az is, hogy pácolás nélküli húsból készíted, és bekeverés után hagyod 1-2 napig a hűtőben érni.

Tatárbifsztek pácolása

A tatárbifszteket lehetőleg minden esetben bélszínből készítsd, így tulajdonképpen a tatárbisztek pácolása pontosan ugyanúgy történik, mint a bélszín pácolása. Én annyiból pácolom máshogy, hogy mivel a tatárbifszteknek jól áll a babérlevél, ezért a páclébe teszek abból is néhány levéllel.

  1. Legelső lépésben hártyázd le a húst, és távolítsd el róla a faggyút. A tatárbifsztekhez színhúsra van szükséged, ezt a pácolás előtt kel előkészítened.
  2. Vágd a húst kisebb darabokra. Mivel a húst később ledaráljuk, ezért mindegy hogyan vágod fel. Minél kisebbek a darabok, annál több helyen éri a pác.
  3. Egy jól zárható edénybe tedd a mustárt és a borsot, öntsd rá az olajat. Keverd össze.
  4. Tedd bele a húsdarabokat. Keverd át, és figyelj rá, hogy a húst teljesen ellepje az olaj. Ha szükséges, önts még rá. Végül tedd rá a babérleveleket.
  5. Zárd le a dobozt, és tedd a hűtőbe érlelődni 2-4 napra.
  6. Pácolás után törölgesd meg a húst, daráld le kétszer, és készítsd el a tatárbifszteket.

Tatárbifsztek pácolása

Amikor hasznos a tatárbifsztek pácolása

A tatárbifsztek készítésénél a pácoláson kívül másik visszatérő kérdés, hogy az asztalnál vagy előre keverjük-e be. Míg hagyományosan és éttermekben az asztalnál bekeverés illik, azt azért ne felejtsük el, hogy amikor otthon főzünk, akkor nem kell mindenben az éttermeket követni. Természetesen bekeverheted asztalnál is, de az én tapasztalatom szerint sokkal könnyebb és sokunk számára reálisabb ezt az ételt előre elkészíteni, és így felszolgálni.

Amikor a tatárt az asztalnál keverik be, akkor ténylegesen előny lehet, ha előtte a húst pácolták. Hiszen ebben az esetben nem tud érni a hűtőben. Tehát ha asztalnál kevered, akkor lehetőség szerint pácold előtte a húst az itt leírtak szerint. De ha előre bekevered, akkor hidd el, pácolás nélkül is tökéletes lesz a tatár!

Hozzáteszem, az élvezeti értékén nem ront semmit, ha előre bekevered. Talán részben azért is terjedt el az éttermekben az asztalnál bekeverés, hogy az ember lássa, mi kerül ebbe az igen kényes ételbe. De otthon ennek kapcsán nem kell átveréstől tartani, hiszen te veszed a húst, te pácolod, és te állítod össze a tatárbifszteket a saját ízlésed és az általad válogatott hozzávalók alapján.

Tatár bifsztek hús pácolás után

Hozzávalók

Nincs hozzászólás


Recept keresés