Tatárbifsztek hús vásárlása, előkészítése

Szerző: Alapreceptek
Darált bélszín

Magyar neve:

Tatárbeefsteak hús előkészítése

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Tatárbeefsteak hús előkészítése hozzávalók:

 • Marhabélszín

A tatárbifszteket nagyon sokan szeretjük, és egyre népszerűbb otthon is elkészíteni. De milyen a jó tatárbifsztek hús, hogyan válaszd ki, hol vásárold, és persze hogyan készítsd elő, hogy a legfinomabb tatárbifsztek legyen belőle?

Milyen hús kell a tatárbifsztekhez?

A legegyszerűbb válasz erre egyértelműen: bélszín.

Egy kicsit részletesebben, és megpróbálva más (olcsóbb) megoldást is javasolni. A tatárbifsztek hús nyersen, darálva kerül felszolgálásra, mindenféle hőkezelés nélkül. Ez itt most nem elsősorban egészségügyi, hanem konyhatechnikai kérdés. Emiatt ugyanis a leginkább a (viszonylag) sovány, minél puhább, és legfőképpen kötőszövettől mentes hús a megfelelő. Ez pedig, ha így mindent egybeveszünk, bizony a bélszín. Bármilyen más hús esetében valamit fel kell áldoznunk, ami az ízekben illetve az élvezhetőségben is meg fog jelenni.


Tatárbifsztek hús (marhabélszín)

A legjobb tatárbifsztek hús: marhabélszín

Szóba jöhet még a hátszín, sok helyen ezt használják. Bizonyos helyeken olvasni a fehérpecsenyéről, megmondom őszintén én abból már nem készítenék tatárt. A helyzet az, hogy a tatárbifsztek nem egy hétköznapi étel, és valószínűleg nem fogod olcsón megúszni. (Olcsó húsnak híg a leve ha-ha 😀 ). Tálald ünnepi fogásként, és akkor ne a hús árát, hanem a minőségét, élvezeti fokát nézd. Azt pedig csakis a bélszín fogja a legmagasabb szintre emelni.

Érlelt vagy friss hús?

Erre a kérdésre egyértelmű a válasz: friss hús. A tatárbifsztekhez lehet a húst otthon pácolni (lásd ezt lejjebb), de fölösleges érlelt marhát vásárolni. A friss bélszín Magyarországon amúgy is sokkal könnyebben, sokkal több helyen beszerezhető, mint az érlelt fajta.

Hol tudsz bélszínt vásárolni?

Általában jobb henteseknél szinte mindig találsz, illetve ha van Metro kártyád akkor ott is van – bár ott csak egészben, kb. 1,5 kg-os kiszerelésben tudod megvásárolni. De szinte bármelyik hentes be fogja szerezni neked megrendelésre a tatárbifsztek húst, ha néhány nappal előre szólsz.

Tatárbifsztek hús pácolása

Megmondom őszintén, ez az a pont, ahol valószínűleg a legtöbb olvasó nem fog velem egyetérteni. Ha ugyanis magyarokat kérdezel a tökéletes tatárbifsztek elkészítéséről, akkor szinte mindenki egyetért, hogy a titok a tatárbifsztek hús pácolása.

A helyzet az, hogy természetesen a pácolás nem tesz rosszat, viszont a tapasztalatok szerint nem feltétlenül szükséges. Még mielőtt most bezárnád a böngésződ, van egy javaslatom: próbáld ki! Ne mások véleménye, vagy a hallottak alapján adj tovább valamit, hanem nézd meg a saját szemeddel – ebben az esetben a saját ízlelőbimbóddal. Én kipróbáltam, és pácolás nélkül is tökéletes tatárbifsztek készíthető. Ennek egyetlen titka van: bekeverés után álljon a hús egy napot, így tulajdonképpen bekeverve pácolódik. Recept hamarosan.

De ha mindenképpen pácolni szeretnéd a húst, akkor természetesen az nem fog ártani neki. A bélszín pácolása című cikkemben elég részletesen írok a folyamatról, itt most csak a lényegesebb pontokat sorolom fel:

 • Pácolás előtt tisztísd meg a húst a hártyáktól.
 • Vágd akkora darabokra a húst, amikben majd darálni tudod, így gyorsabban és jobban átjárja a pác.
 • Fél kg húshoz számolj egy tk. mustárt, ezzel és némi őrölt borssal kend be a húst. Öntsd fel annyi olajjal, ami ellepi. Tehetsz hozzá 1-2 babérlevelet, és akár egy hagymát karikákra vágva.
 • Pácold a húst hűtőben, lezárva. 2 napig minimum érdemes érlelni, de ha nem éri levegő (telesen ellepi az olaj), akkor egy hétig is nyugodtan hagyhatod.
 • Pácolás után csöpögtesd le, és egy konyhai papírtörlővel itasd fel az olajat. Innentől kezdve ugyanúgy járj el, mint pácolás nélkül.
Tatárbifsztek hús pácolása

Tatárbifsztek hús pácolása

A tatárbifsztek hús előkészítése

A tatárbifsztek hús előkészítésének tulajdonképpen két nagyon fontos lépése van – ha a pácolást nem vesszük ide. Az első magának a húsnak a megtisztítása, a második pedig a darálása.

A hús megtisztítása

A tatárbifsztek hús megtisztításánál egyetlen dologra kell nagyon figyelni: az összes íntól, hártyától és kötőszövettől tisztítsd meg a húst. Ezek kemény szövetek, nem lehet őket ledarálni, tönkreteszik a tatárbifszteket.

A bélszínnek alapból van egy nagy, ezüstös hártyája, ezt mindenképpen el kell távolítani. Amit még ezen kívül a fenti kategóriába sorolsz, azt is vágd le. Sajnos itt készülj fel arra, hogy ez nem feltétlenül lesz kevés. Egy 1,74 kg-os marhabélszín esetében például tisztítás után 1,46 kg színhús maradt. Ez majdnem 30 dkg, vagyis kb. 16% veszteség.

Megtisztított bélszín

Megtisztított bélszín, tökéletes tatárbifsztek lesz belőle

Egy megjegyzés a zsírosabb részekkel kapcsolatban. A bélszín alapvetően egy sovány hús, nagyon kevés zsíros rész lesz rajta. És ha a hártyáktól, kötőszövetektől megtisztítod, akkor az általános vélekedéssel szemben a maradék, általában valamennyire márványozottan zsíros részek nem fogják rontani a tatárbifsztek minőségét, sőt. Itt nagyjából és legfeljebb 2-3% zsírról beszélünk, ami ráadásul nagyon jól darálható. Ettől csak ízletesebb, puhább, tehát élvezhetőbb lesz a végeredmény.

Tatárbifsztek hús darálása

Ha a fentieket mind figyelmbe veszed, akkor egyértelmű, hogy a tatárbifsztek húst csak otthon, saját magad tudod darálni. Egyrészt a magyar hentesek eleve nem is nagyon fognak neked marhahúst darálni, másrészt még ha meg is tennék, ezrre az összes fenti lépésre már nemigen vehetsz rá egy hentest.

Tehát az otthoni tatárbifsztekhez szükséged van egy húsdarálóra. Te jársz a legjobban, így egészen biztosan csak a színhús, esetleg a „finom” márványos zsíradék kerül majd az ételbe.

Akár pácoltad a húst, akár nem, vágd akkora darabokra, amit a húsdarálód „megeszik”. Ez lehet akár csík is, a lényeg, hogy menjen át a darálón.

Használd a legfinomabb lyukat a darálódon, és kétszer daráld át a húst. Itt én most kifejezetten az itthon népszerű tatárbifsztekről beszélek, ahol a húsnak szinte krémesnek kell lennie. Azt pedig így fogod elérni.

Darált bélszín

Kétszer daráld le a húst a tökéletes tatár bifsztekhez

Ha a fentieket betartod, a tatárbifsztek készítésének egyik legfontosabb részét, a hús előkészítését tökéletessé tudod tenni. Már „csak” a fűszerezés van hátra, ami természetesen nagyon fontos, de hidd el, a jó tatár tikta legalább felerészben a tatárbifsztek hús megfelelő előkészítése!

7 hozzászólás

 1. Kovács Béla szerint:

  Vendéglátó iparban dolgoztam, és a nagyoktól tanultam .A tisztítás után 2 hét érlelés mustáros ,borsos, babérleveles olajban hogy ellepje az olaj levegő ne kerüljön közé. Két hét után, darálni nem szabad ,éles késsel apróra vágni fűszerezni ízlés szerint só bors paprika ketchup ,volcseszter ,hagyma, foghagyma őrölt ,köménymag ,vaj , kicsi száraz vörösbor ,vagy konyak ízlés szerint .két villával összedolgozni a fűszerekkel, pirítóssal tálalni .Ugyanis két hét alatt érik be teljesen élvezhető puhára.

 2. Kovács András szerint:

  Élvezettel olvastam végig a receptet. Tetszett a stílus, az alaposság és lehetőségek összehasonlítása.
  És egyetértek az első hozzászólónak írt válaszának egy részével is, melyben a próbálkozás értelmét és lényegét indokolja. És válaszának a „Röviden: a nagy büdös semmin húztad fel magad.” mondatnál kellett volna véget érnie – szerintem!
  Tisztelettel, András

 3. Zoltan szerint:

  Ez:
  „Ne mások véleménye, vagy a hallottak alapján adj tovább valamit, hanem nézd meg a saját szemeddel – ebben az esetben a saját ízlelőbimbóddal.” -ez kozveszelyes liberalizmus! Mondhatnank akkor, hogy a kannabisz jo, ne masokra hallgass, hanem a sajat tapasztalatodra! Aztan meg amikor triggereli a skizofreniat (igen, 100-bol egy embernel, de akkor is bizonyitott, hogy skizofreniat okozhat egyetlen alkalom utan, orvostol tanultam!) akkor mosod kezeidet?

  • Adam szerint:

   Részben egyetértek a véleményeddel, részben viszont nem.

   Ott értek egyet veled, hogy kábítószerrel és bármilyen nyugtató (vagy éppen „serkentő”) hatású szerrel (legyen az kannabisz, rivotril, xanax vagy bármi más vegyi úton készített vagy természetes szer) kísérletezgetni semmilyen szinten nem szabad, mert ezek mind függőséget okoznak. Ismerjük az alkoholfüggőséget, napi szinten sok-sok helyen találkozunk az alkoholizmussal, kvázi népbetegség, de szerencsére már kezd „kinőni” belőle a nemzet. Legyen egy függő bármilyen függő, az erősebb függőségek pl. szerencsejáték, alkohol, MDMA, heroin, stb. tönkreteszik az embert, lopásra, mások és önmaguk megkárosítására, akár még prostitúcióra vagy gyilkosságra is kényszerítik az embert. Szóval függőséget okozó vagy bármilyen más módon veszélyes dolgokkal kísérletezgetni egyáltalán nem, vagy adott esetben (pl. tanuláshoz vagy munkavégzéshez szükséges eljárások, vegyszerek, átlagos iskolai kísérletek) kizárólag szigorúan ellenőrzött körülmények között szabad, megfelelő felkészüléssel, előkészületekkel, a felelősök és felelősségkörök letisztázása mellett.

   Ott viszont nem értek egyet veled, hogy a tatárbifsztek elkészítési módjai közötti kísérletezgetést droghasználathoz – jelen esetben kannabiszhasználathoz – hasonlítod. A kettőnek a kísérletezgetés az egyetlen közös pontja, ami alapvetően szükségszerű onnantól kezdve, hogy az ember elkezdett a kerek formákkal kísérletezgetni, amiből kialakult a kerék, vagy különféle orvosságok, műszaki-vegyi eljárások, építéstechnikai módszerek stb. Ha az ember nem kísérletezgetne, akkor nem lenne a mai világ, nem állna rendelkezésedre az a technológia, amivel 2018. 10. 20-án 09:40-kor megírhattad a hozzászólásod, nem tudnál a világ eseményeiről tájékozódni, nem tudnál kerékpárral/személygépjárművel/autóbusszal/vonattal vagy egyéb járművel iskolába és/vagy munkahelyre bejárni. Sőt, nem lenne rendes késünk/húsdarálónk sem, amivel a tatárbeefsteak-et el és/vagy előkészíthetnénk 🙂

   Teljesen értelmetlen a hasonlatod és semmi köze a főzéshez, ráadásul nem is egy veszélyes konyhai eljárás/magatartás ellen szólaltál fel, ugyanis teljesen mindegy, hogy így vagy úgy készítjük el a tatárt, egyik megoldás sem jelent az ember egészségére és/vagy környezetére semmilyen veszélyt.

   Röviden: a nagy büdös semmin húztad fel magad.

   Egyébként ha érdekel – bár talán idáig el sem jutottál az olvasásban, de azért reménykedem -, a legtöbb közveszélyes neoliberalizmustól (ún. liberálnáci eszméktől és azok eredményétől) herótom van, a drogozás népszerűsítése, az ellenőrizetlen bevándorlás támogatása (él hazánkban egy népcsoport már több száz éve, amely a mai napig nem tudott beilleszkedni, és így akarnak a libsik még újabb népcsoportokat behozni, ráadásul egy tök másik földrészről?!), az LBGTQMASDKALJ meg minden egyéb szexuális irányultságú létformák erőszakos megjelenítésével a tököm kivan (Hollywood ebben is élenjáró bűntárs), meg úgy minden mással is, amit a mai „liberális” csoportok csinálnak… gyűlölöm az egészet, nem csak Fletóval kezdve, hanem egészen az áruló Bajcsy-Zsilinszky Endrétől kezdve, aki a Fajvédő Párt színeiben kezdte pályafutását, majd napraforgó lett és elárulta a népét, vörössé vált és saját emberei ellen fordult és az egyik legmocskosabban játszó gazember lett, akiről amúgy 1945 után minden városban legalább 1 utcát elneveztek és a mai napig nem változtattak ezen, pedig egy tömeggyilkosról van szó… na mindegy, a történelemórát berekesztve csak arra akartam kilyukadni, hogy értem a közveszélyes liberalizmussal kapcsolatos ellenérzéseidet, valahol egy húron pendülhetünk mi ketten, mivel engem általában csípőből lenáciznak a véleményem és a világlátásom miatt, de el kell keserítenem téged, mivel a hozzászólásodban hivatkozott idézetnek semmi köze a liberalizmushoz. Csupán arra hívja fel a figyelmet, hogy mielőtt főzéstechnikailag elfogulttá válnánk, inkább próbáljunk ki több eljárást és a saját tapasztalatainkra hagyatkozva főzzünk, és ne kizárólag mások elmondásaira alapozzuk a konyhai tudásunkat.

   Bár van egy olyan érzésem, hogy ha visszatérsz még valaha ide, tovább erőlteted majd a saját igazadat és nem sokban fogsz reflektálni az én kommentemre 😀 De az már nem az én gondom lesz.

 4. Sikonya Ferenc szerint:

  Köszönjük az ötleteket,ragyogó,finom étel,csak ne lenne olyan drága.


Recept keresés