Rántott csirkemell forrólevegős fritőzben

Szerző: Receptek
Rántott csirkemell forrólevegős fritőzben körettel

Magyar neve:

Rántott csirkemell forrólevegős fritőzben

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Rántott csirkemell forrólevegős fritőzben hozzávalók:

 • 60 dkg csirkemell filé
 • 5 dkg liszt
 • 15 dkg prézli (zsemlemorzsa)
 • 2-3 tojás
 • 3 dkg zsiradék (lásd a receptben)
 • Bors

Rántott csirkemell forrólevegős fritőzben is készíthető. Ráadásul ha néhány egyszerű dologra odafigyelsz, akkor hasonlóan ropogós és ízletes lesz, mintha hagyományosan, bő zsiradékban sütötted volna.

Tulajdonképpen egyetlen igazi kulcsa van annak, hogy a rántott csirkemell forrólevegős fritőzben is igazán finomra és ropogósra sikerüljön, ezt pedig megosztom veled a receptben.

Rántott csirkemell forrólevegős fritőzben

 1. Készülj elő egy hagyományos panírozáshoz. Egy-egy tányérba vagy tálba tegyél lisztet, felvert tojást és zsemlemorzsát.
 2. A tojást ízesítsd egy kevés sóval, illetve lásd ehhez további tippjeimet a recept alatt.

  Csirkemell panírozása forrólevegős fritőzhöz 1

 3. Készítsd elő a húst. Vágd kb. 1,5 cm-es szeletekre a csirkemellfilét, és óvatosan klopfold ki. A csirkemellet könnyebb klopfolni, ha pár réteg frissentartó fóliát teszel rá. Kend be a hússzeleteket vékonyan zsírral vagy olajjal, majd fűszerezd őket sóval és őrölt borssal.
 4. Ez a forrólevegőben sütött tökéletes rántott csirkemell igazi titka. Mivel a ropogós és finom rántott húshoz igenis szükség van zsiradékra, ezért ezt nem a sütés közben veszi fel, hanem sütés előtt adjuk hozzá.

  Csirkemell panírozása forrólevegős fritőzhöz 2

 5. Panírozd a csirkemellszeleteket. Forgasd őket egyenként először lisztbe, aztán tojásba, majd zsemlemorzsába.
 6. Érdemes a panírozás egyes fázisai – liszt, tojás, zsemlemorzsa – után lerázni és lecsöpögtetni a csirkemelleket. Nem jó ugyanis, ha vastagon fedi őket a bunda.

  Csirkemell panírozása forrólevegős fritőzhöz 3

 7. A forrólevegős fritőzt melegítsd be. A panírozott csirkemellszeleteket 180 fokon összesen 15 percig süsd. 6-7 perc után fordítsd meg egyszer, majd 6-7 perc után még egyszer.
 8. Rántott csirkemell sütése forrólevegős fritőzben

A tökéletes rántott csirkemell és a zsiradék

A helyzet az, hogy a konyhában szinte minden a zsiradékon múlik. A zsír az (konyhatechnikai értelemben pontosabban zsiradék – tehát lehet olaj is), ami az ízeket hordozza; és a zsír az, aminek segítségével jóval magasabb sütési hőfokot, és így másfajta sütési eredményt tudunk elérni.

Ebből következően a rántott csirkemell soha nem lesz az igazi, ha valamilyen formában nem adunk hozzá zsiradékot. Márpedig ha maga a sütőközeg nem zsiradék – hiszen a forrólevegős fritőz esetében ez konkrétan levegő -, akkor az ételhez kell hozzáadni. Ez tehát a legfontosabb titok, hogy mielőtt bepaníroznád, kend be a csirkemellet valamilyen zsiradékkal.

A legnagyobb előny ebben a módszerben, hogy bármilyen zsiradékot használhatsz. Nem kell a sajnos nagyon elterjedt, de például omega 3:6 arány szempontjából talán az egyik legegészségtelenebb napraforgóolajat használni. Lehet persze az is, ha te azt szereted. De lehet olívaolaj vagy libazsír, kacsazsír, bacon zsír. Ez utóbbiak ráadásul még egy plusz kis ízt is adnak az ételnek.

A forrólevegős fritőzben sütött rántott csirkemell titka

Az alábbiakra ha figyelsz, akkor a rántott csirkemell forrólevegős fritőzben is mindig tökéletesre és ropogósra fog sikerülni:

 • A legfontosabb: zsiradékkal bekenni a húst. Ahogy írtam a receptben, zsír (vagy olaj) nélkül egyszerűen nem lesz ropogós és finom. Viszont mivel itt levegővel sütünk, ezért magát a hússzeletet kell bekenni sütés előtt. Arról nem beszélve, hogy ez még az egészség szempontjából is fontos lehet, hiszen nem a csupa-csupa omega-6 tartalmú hagyományos étolajat fogyasztod, hanem te magad választod meg, hogy milyen minőségi zsiradékot használsz.
 • Fűszerezd a húst vagy a panírt. A jó rántott csirkemell titka igenis részben a fűszerezés. Só és (frissen) őrölt bors szinte kötelező, de egy kis őrölt szerecsendió is nagyon jól illik hozzá. Alapvetően hagyományos esetben a rántott csirkemellhez a hússzeleteket fűszerezzük panírozás előtt. Viszont éppen a zsiradékkal való bekenés miatt ez nehéz lehet. Ilyenkor egyszerűen fűszerezd jól be a tojást és a lisztet, és a végeredmény nagyon ízletes lesz!
 • Forrólevegős fritőzben való sütéskor kulcskérdés a sütési idő és a hőfok. Süsd 180 fokon összesen 15 percig. Először 6-7 perc után fordítsd meg a húst, majd ismét 6-7 perc után.

Fontos megjegyezni, hogy a forrólevegős fritőzben készített panírozott ételek – mint például a rántott csirkemell – sosem lesznek pontosan olyanok, mintha forró olajban vagy zsírban sütnénk őket. Ez leginkább ránézésre jön ki, sokkal „sápadtabb” lesz az étel.

De ha követed a receptet, és betartod az itt megadott tippeket, akkor ropogósság és ízvilág tekintetében tényleg tökéletes ételt fogsz tudni varázsolni az asztalra.

Jó étvágyat!
Rántott csirkemell forrólevegős fritőzben körettel
Rántott csirkemell forrólevegős fritőzben

Címkék

1 hozzászólás

 1. Szia ! Köszön a jó tanácsokat .Én is sokat használom a fritőzt,nekem nagyon bejött.Most készítettem benne rántott májat,gombát.Nagyon finom lett.Vasárnap kipróbálom a csirkemellet is Üdvözlettel Marika


Recept keresés