Pisztácia

Szerző: Hozzávalók
Hántolt pisztácia

A pisztácia gasztronómiai értelemben egy nagyon karakteres ízű, olajos mag, a szömörcefélék családjába tartozó pisztáciafa (pistacia vera) gyümölcse, annak jellegzetesen zöldes színű magja.

Pistacia vera

Pistacia vera

Itthon leggyakrabban pirítva és sózva találkozunk vele, így a szotyihoz vagy pirított mandulához hasonlóan tulajdonképpen egy snack, amit a TV előtt ülve vagy bármilyen más alkalommal szívesen rágcsálunk.

Sózatlan formájában a pisztácia elsősorban desszertek, édességek alapanyaga, a közel-keleti konyha előszeretettel használja. Itthon talán legismertebb felhasználása a török étkezdékből ismert és közkedvelt baklava (eredeti baklava receptért kattints a linkre). Ezen kívül gyakran készítenek belőle fagylaltot, bár meg kell jegyeznem, hogy a pisztáciás fagylalt erőteljes zöld színét nem a gyümölcstől, hanem ételfestéktől kapja.

Pisztáciás receptekért kattints a linkre!

A wikipedia angol pisztácia cikke szerint baktériumölő hatású, olyannyira, hogy ie. 5400-5000 körül a mai Irán területén például bor készítésénél pisztáciát használtak tartósítószerként.

Pisztácia ára

A pisztácia nem olcsó, sőt kifejezetten drágának mondható csonthéjas gyümölcs. Gasztronómiai célokra a hántolt és sózatlan pisztácia való (beszerzését lásd lejjebb). Ennek ára 2013. tavaszán a Lehel piacon 8200 Ft/kg volt kimérve, interneten rendelve egy 100 g-os csomag 889 Ft-ba került.

Pisztácia rendelés, vásárlás

Habár a pisztácia ma már szinte mindenhol kapható sózva, héjastól, ez inkább nasinak jó, ahogy fent is írtam. További gasztonómiai felhasználásra ebben a formában már alkalmatlan, süteményekbe ne tegyél sózott pisztáciát!

Ha süteménybe, fagylaltba szeretnél valódi pisztáciát (és nem csak aromát), akkor hántolva és sózatlanul kell beszerezned. Ennek két legegyszerűbb forrása az alábbi:

  • Nagyobb piacokon vagy nagyobb, különlegességeket is árusító zöldségeseknél. Olyan árust keress, aki sokféle csonthéjas magvat, például diót, mandulát árul. Náluk sem biztos, hogy lesz pisztácia, de érdemes megkérdezni, hátha beszerzi neked rendelésre. Én a Lehel piacon vettem, ott és Budapesten a nagyobb vásárcsarnokokban általában kapható.
  • Interneten. Én egy ilyen helyet találtam, ahol hántolt, sózatlan pisztácia rendelhető, ezt a linkre kattintva érheted el. Így egy kicsit még annál is drágább ugyan, mint a piacon, de nem kell a beszerzésével annyit bajlódni, és bárhol élsz az országban, a pisztácia rendelése nem okoz gondot.

Pisztáciafa kép: Wikipedia, Stan Shebs

Hántolt pisztácia kép: Szilágyi Balázs

Hántolt pisztácia

Nincs hozzászólás


Recept keresés