Grillezett cukkini serpenyőben

Szerző: Receptek
Serpenyőben grillezett cukkini

Magyar neve:

Grillezett cukkini serpenyőben

Hány adag?

1 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Grillezett cukkini serpenyőben hozzávalók:

 • 1 db cukkini (kb. 35 dkg)
 • 1 tk. extra szűz olívaolaj

A grillezett cukkini nem csak tökéletes és finom csemege vagy köret, de még feltétlenül grillre sincs hozzá szükség. Nagyon egyszerűen, szó szerint néhány perc alatt akár a tűzhelynél is, serpenyőben tökéletes sült cukkini készíthető.

Egészséges, feldobja akár a vasárnapi ebédet is, vagy akár egy egyszerű hétköznapi vacsorát. Nem utolsó sorban pedig a cukkini alacsony szénhidráttartalmú, és grillezve szinte minden diétában tökéletesen megállja a helyét akár önálló ételként, akár köretként. De még egy zöld saláta kiegészítőjeként is érdemes kipróbálni!

Grillezett cukkini serpenyőben

A receptben 1 darab, kb. 35 dkg-os cukkini grillezését adom meg, ami nagyjából egy személy számára elegendő. Felkarikázva ez fér bele egyszerre egy nagyobb serpenyőbe, tehát ha ennek a többszörösét sütöd, akkor az elkészítési idő is annyival hosszabb lesz.

 1. Mosd meg, és töröld szárazra a cukkinit. Nem szükséges meghámozni, a héja éppúgy ehető, mint az egész növény.
 2. Cukkini

 3. Vágd a cukkinit ízlés szerint 0,5 – 1,5 cm-es szeletekre.
 4. A vékonyabb szeletek hamarabb megsülnek, és ropogósabb, akár kicsit csipszes jellegük lesz, míg a vastagabb szeletek puhább, tartalmasabb érzetet keltenek.

  Karikákra vágott cukkini

 5. Egy nagy, tapadásmentes serpenyőt hevíts fel. Önts bele kb. 1 teáskanálnyi extra szűz olívaolajat, és tedd bele a cukkiniszeleteket. Ennél a pontnál ne fűszerezd!
 6. Cukkini sütése serpenyőben

 7. A cukkini a lángtól és a szeletek vastagságától függően 5-10 perc alatt megsül. Kb. 2 percenként érdemes megforgatni. Akkor jó – akkor lesz igazán „grillezett” jellege -, ha egészen sötétre sül a cukkini, lásd a képeken. Nálam ezek a közepesen vastag cukkiniszeletek 9 percig sültek viszonylag nagy lángon.
 8. Grillezett cukkini serpenyőben

 9. Ha elkészült, szedd ki egy tányérra, és csak ekkor sózd! Tálald frissen, bár akár másnap is nagyon finom.
 10. Serpenyőben grillezett cukkini

Az olaj nem mindegy!

A serpenyőben sütés miatt mindenképpen szükség van zsiradékra a cukkini grillezéséhez. Ha ennek az ételnek az egészségességét nézzük, akkor tulajdonképpen az olaj határozza meg, hogy pontosan mit is eszünk.

Persze a konyhában használt zsiradékokat tekintve különböző irányzatok vannak, nem is feltétlenül szeretném a „tutit” megmondani most ebben a receptben. Amiben azért talán mindenki egyetért, hogy egy jó minőségű extra szűz olívaolaj sokkal inkább az egészégesség irányába fogja elvinni a grillezett cukkinit.

Én tehát azt javaslom, hogy erre – természetesen saját magadra – ne sajnáld a pénzt! Minimális mennyiségű olaj szükséges hozzá, így használj a grillezett cukkini serpenyőben való elkészítéséhez igazán jó minőségű, extra szűz olívaolajat!

Jó étvágyat!

Serpenyőben grillezett cukkini

Címkék

Recept keresés