Gondolatok a pizzáról

Szerző: Vegyes
Sonkás gombás lilahagymás pizza

Szerintem nincs ember, aki ne szeretné a pizzát. Ugyanakkor szerintem nincs két ember a földön, akinek ugyanaz az étel jutna eszébe, ha azt hallja, hogy pizza.

Mire gondolok?

Vékony tésztás – vastag tésztás; kicsi – nagy; sok feltéttel – kevés feltéttel; tengeri herkentyűvel – kolbásszal stb. stb. stb. stb. Ugye most már kezded érteni, hogy mire gondoltam?

De nem véletlenül írtam azt, hogy nincs két olyan ember a földön, akinek a pizzáról ugyanaz jutna eszébe. Mert ez nemhogy nem magyar sajátosság – mármint az, hogy a pizza mindenkinek egy kicsit mást jelent -, de még az olaszokra is igaz. Tulajdonképpen azt elmondhatjuk, hogy vannak olyan pizzák, amik nem igazán elképzelhetőek Olaszországban (gondolok itt pl. a nagyon vastag tésztás vagy pl. töltött szélű, elsősorban Amerikából indult verziókra), de még ezzel is vigyázni kell. Én például azt hittem korábban, hogy a vékony tésztás, kevés feltétes, kerek az igazi olasz. Amikor ezt a bejegyzést írtam, egy kicsit utána olvastam, és kiderült, hogy egyáltalán nincs így.

Akkor milyen pizza az eredeti?

Vagyis nincs egyfajta pizza, amire azt lehet mondani, hogy eredeti. Vannak ugyanakkor különböző pizzák, amik nagyon elterjedtek Olaszországban, és amiket az olaszok „hazainak” tekintenének. Számomra egyébként meglepetést okozott az, hogy egyrészt vastag tésztás pizzát is esznek az olaszok (pizza al taglio, leginkább Lazio tartományban, Róma környékén), másrészt nagyon sok helyen négyszögletű, nagyméretű tepsiben sütik ezt az ételt, és úgy vágják fel kisebb darabokra. Mindkét fajtáról azt hittem, hogy az eredeti recept egyfajta amerikanizálódása.

A négyszögletes verzió egyébként Magyarországon nem annyira elterjedt (mostanában nem is emlékszem, hogy láttam ilyet, de még a ’90-es évek elején a Nyugati pályaudvar melletti, azóta plázává cseperedett Westend-udvarban 19 Ft-ért kínáltak egy szelettel). Olaszország több részében is ilyen stílusban árulják a pizzát annak, aki az utcán szeretné enni, és ezek eléggé vastag tésztával (1-2 cm) is készülnek.

Lényeg a lényeg, nincs egyetlen, eredeti pizza recept. Van viszont néhány fajta, ami olaszabbnak mondható, mint a többi, ahogy már fent is írtam. Ezekből fogok néhányat bemutatni, nem győzve hangsúlyozni, hogy Olaszországban is ahány ház, vagy ahány tartomány, annyiféle pizzát ehetünk.

Néhány hasznos link

Pizza készítése, pizza receptek a linkre kattintva.

Olaszul tudóknak van itt néhány link, amiben az eredeti nápolyi pizzáról, és az Olaszországban elterjedt típusokról lehet olvasni:

Eredeti nápolyi pizza egy olasz blogbejegyzésben.
A wikipédia bejegyzése szintén olasz nyelven.

Kép: Wikipedia

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés