Fúziós túrós csusza

Szerző: Fúziós receptekReceptek

Március 15-e, este. Kinyitom a hűtőt, és meglátok benne egy fél doboz túrót, ami utolsó napját tölti az ehető kategóriában. Meglátom a nemrég beszerzett, igazi, vízmentes kolozsvári szalonnát, és rögtön összefut a nyál a számban. Túrós csuszát akarok!

De tészta éppen nincs otthon. Annyira nincs, hogy még egy vacak fodros nagykockát sem találok, amivel ugyan nem az igazi, de azért ehető a túrós csusza. Kezdek szomorkodni, és azon gondolkozom, hogy akkor mi is legyen a vacsora. Már majdnem feladom, amikor meglátom a polcon a doboz lasagne tésztát. És akkor beugrik a kép: nagy darab, lapos, szabálytalanra tördelt tészta – a csusza. Miben különbözik ez egy darabokra tördelt lasagne-laptól?

Feldobom a vizet forrni, felkockázom a szalonnát, elkezdem pirítani. Amikor forr a víz, még egyszer átgondolom, vajon helyes-e amit csinálok. Vajon az elvakult olaszkonyha-mániások vagy az évezredes magyarétel-hagyományörzők fognak ezért keresztre feszíteni? Vagy mindkettő? De én nem törődöm vele, mert már döntöttem. A kísérletnek meg kell történnie. Só és olaj a vízbe, eklektikus darabokra törve utánuk küldöm a jófajta lasagne tésztát. Lesz ami lesz!

A végeredményt itt láthatod. Végül is ünnepnapi hiánygazdasági megoldásnak nem rossz, de nem ez lesz a kedvencem. A cipész maradjon a kaptafánál, a lasagne tészta a lasagnéban, a túrós csusza pedig készüljön csuszatésztából.

Fúziós konyha, fúziós ételek: Leginkább éttermekben terjedőben lévő irányzat, amikor különböző földrajzi területek, népek eltérő ételeit, konyhai tradícióit keverve állítanak elő új ételeket, amik nem tartoznak egyik irányzatba sem.


Címkék

4 hozzászólás

 1. Szilágyi Sándor szerint:

  Mi az a g***s bugyi?

 2. baboca szerint:

  már alapból az a vicc, ahogy ezt a cikket megtaláltam. a google-be kellett beütnöm, hogy „a lasagne tészta ugyanaz mint a csusza törve?” mivel egy szakács ismerősöm sincs, aki erre rábólintson, megnéztem mit ad ki a „bölcs” internet. az alapkoncepcióm a túrós csusza harcsapaprikással volt, de ezen kívül nem eszek csuszát meg, ezért venni tésztát majdhogynem felesleges. Ráadásul múltkor vettem két csomag lasagne tésztát (az volt az első, és gőzöm nem volt hogy mit tartalmaz a doboz), mivel nekem 8 lap kellett, és a csomagoláson csak a 4-es számot szúrtam ki, lekaptam 2-t nagy sietségben. otthon kinyitva rájöttem, hogy vagy 15-20 lapot tartalmaz egy doboz, és a 4 a tojások számát jelölte. 😀 szóval több mint fél éve árválkodik 1,5 csomag a szekrényben, jó lenne kezdeni vele valamit.

  • Tulajdonképpen ugyanaz a lasagne törve és a csusza. Nagyobb lapokra vágott száraztészta. A különbség abban van/lehet, hogy az olasz tészta inkább durumlisztből készül, a magyar általában nem. Illetve olasz tésztában nincs mindig tojás. De szerintem jó lehet a lasagna tészta törve, harcsapaprikással, nem hiszem, hogy csalódnál benne. Megköszönöm, ha beszámolsz, hogy sikerült. 🙂

 3. P.S.88 szerint:

  Itt Angliában jobb híján már több mint három éve használom ugyanezt a módszert, csak arra kell vigyázni, hogy főzéskor a tésztát egyesével kell bedobálni a szokásosnál kicsit olajosabb vízbe és sűrűn kell keverni, mert különben összeáll mint a g***s bugyi. A véleményem egyébként egyezik. Szükség törvényt bont!


Recept keresés