Bulgur

Szerző: Hozzávalók
Bulgur

A bulgur egy elsősorban a Közel-Keleten, Európa dél-keleti részén és Indiában fogyasztott, nálunk leginkább a török éttermek „török rizs”-éből ismert, előfőzött gabonatöret.

A bulgur általában előfőzött durumbuza töret. Nálunk szinte kizárólag ez a variáció kapható, ezért nyugodtan nevezhetjük búzatöretnek is. Ez a cikk röviden bemutatja a bulgurt, mint konyhai alapanyagot. A bulgur elkészítését (legegyszerűbb változat) a linkre kattintva olvashatod, míg a bulgur receptek gyűjteményét ezen a másik linken találod.

Bulgur felhasználása

Török rizs

Török rizs – párolt bulgur lecsóval

A bulgur, mint teljes kiőrlésű gabonaféleség felhasználása széleskörű. Nálunk leginkább az itthon leggyakrabban csak török rizs néven emlegetett török piláfból ismert. Sokan talán nem is tudják, hogy valójában bulgurt, és nem rizst esznek, ráadásul lecsószerűen elkészítve, amikor ezt az ételt rendelik a török kifőzdékben.

Ismert ezen kívül itthon még a tabulé saláta, mint a bulgur másik legjellemzőbb felhasználási módja.

Tabulé

Tabulé saláta

De ezen kívül ezt a kiváló alapanyagot használhatjuk normál köretként, hagyományosan a rizshez vagy akár a tarhonyához hasonlóan elkészítve.

A bulgur glikémiás indexe mindössze 48, ami alacsonynak mondható, a gabonák közül a legalacsonyabb. Ezért bátran helyettesítsd például a fehér rizst, mint köretet bulgurral!

Ezen kívül gazdag B-vitamin, vas-, magnézium-, foszfor- és cink-forrás.

Bulgur ára

A bulgur egyelőre inkább a keleti fűszereket, bio élelmiszereket árusító üzletekben kapható. Vagy online például az Egzotikus fűszerek webáruházból tudod beszerezni, ahonnan házhoz is szállítják.

A bulgur ára általában 1000 Ft és 1500 Ft között mozog kilónként, és leggyakrabban fél kg-os (500 g-os) kiszerelésben kapható.

Párolt bulgur

Párolt bulgur

Források: Wikipedia és Szilvi ÍzVilág.

5 hozzászólás

 1. Szidónia szerint:

  Ennél olcsóbban is kapható. Jelenleg 680,- Ft/kg. Neten rendelhető illetve 3 üzletük is van Bp-en. https://www.bulkshop.hu/bulgur-2kg-299

 2. Tintus szerint:

  Ennél olcsóbb dolog például teljes kiörlésű lisztből nokedlit csinálni. És finom is.

 3. Tintus szerint:

  Az ára engem is elriasztott. 579 ft/500gramm az ára a tescóba ma.

 4. Karczagi Pál szerint:

  Felkeltetted az érdeklődésemet, de le is lohadt, ahogy a bulgur árát olvastam. Mitől tud ilyen eszméletlenül drága lenni?

  • István szerint:

   Karczagi Pál: Németországban a legolcsóbb is 1,92€ / kg.És otthon az áfa is sokkal magasabb.


Recept keresés