12 szem szőlő

Szerző: Vegyes

Spanyolországban egy érdekes, és talán itthon ismeretlen szokással tisztelegnek az új év érkezése előtt. Mivel ennek a szőlő révén még a gasztronómiához is van némi köze, ezért gondoltam, megosztom itt.

December 31-én éjjel, pontban éjfélkor (vagyis január 1-ének első másodperceiben), az új évet jelző tizenkét harangütés mindegyikére egy-egy szem szőlőt esznek, összesen tizenkettőt. Ezzel köszöntik az új évet, és a helyi hagyomány szerint aki így tesz, az sikeres esztendőre számíthat. Az egyszerűen 12 szem szőlő (doce uvas) nevet viselő szokás mára annyira elterjedt, hogy talán nincs spanyol, akinek életéből hiányozna.

A szokás az 1880-as évek táján indult útjára Madridból, és valamikor a XX. század első évtizedében vált az egész országban elterjedté. Állítólag ennek nagy lökést adott, amikor 1909-ben okos murciai és alicantei (Délkelet-Spanyolország) termelők elkezdték reklámozni, hogy így adhassanak túl az abban az évben bőségesre sikerült szőlőtermésen.


Szilveszter a Puerta del Solon, Madridban

Szilveszter a madridi Puerta del Solon

A hagyomány része egyébként, hogy a szőlőszemeket a madridi Puerta del Sol tér harangjának ütéseire kell elfogyasztani. Természetesen ez nem lehetséges mind a negyvenhatmillió spanyol számára, de ebben segít a média. Ahogy nálunk az augusztus 20-i tűzijátékot, úgy a Puerta del Sol harangjának tizenkét ütését élőben, kommentárral közvetítik a TV- és rádió-adók, így mára a harangütésekre elfogyasztott szőlőszemek tényleg minden spanyol háztartás újévi szertartásainak részévé váltak.

Forrás: Wikipedia

Képek:

Nincs hozzászólás


Recept keresés