Prosciutto cotto (olasz főtt sonka)

Szerző: Hozzávalók
Prosciutto cotto

A prosciutto cotto az olaszok főtt sonkája. Maga a név is ennyit jelent szó szerint fordítva: prosciutto cotto = főtt sonka.

De ahogy az olaszoktól már megszokhattuk, ez az egyszerűnek tűnő (mégis csak „egy főtt sonka”) étel meglepetéseket tartogat. Próbáld ki egyszer akár magában, akár kenyérrel szendvicsként, vagy például valamilyen pizza feltétjeként (tökéletes a négy évszak pizzára), és megérted, miért!

Az olaszok ugyanis a főtt sonkájukat nem csak egyszerűen megfőzik, hanem fűszerekkel pácolják. Általában rozmaring, zsálya, fokhagyma, szerecsendió virág, gyömbér kerülnek a főzővízbe a só mellett. És hidd el, ezek az ízek érezhetőek! Nagyon más, egyedi élmény a prosciutto cotto, mint bármelyik másik főtt sonka. Egyszer mindenképp érdemes kipróbálni!

Az alábbi linken azokat a receptjeimet találod, amelyekbe prosciutto cotto is került hozzávalóként.

Hol kapható prosciutto cotto Magyarországon?

Én a receptjeimhez a képen látható olasz főtt sonkát a Metroban szoktam vásárolni. Itt előre szeletelve, csomagolva árulják, 150 g-os kiszerelésben, és tapasztalataim szerint ha nincs is belőle sok, de mindig kapható.

Érdemes megnézni a nagyobb hipermarketekben, vagy a különlegességeket árusító üzletekben. Ezekben a helyi igényekhez alkalmazkodva elképzelhető, hogy szintén tartják a prosciutto cottot.

Prosciutto cotto csomagolás

A Metróban Magyarországon is megvásárolható prosciutto cotto


Prosciutto cotto

Nincs hozzászólás


Recept keresés