Capricciosa pizza

Szerző: Olasz receptekReceptek
Capricciosa pizza

Magyar neve:

Capricciosa pizza

Eredeti neve:

Pizza Capricciosa

Származás:

Olaszország

Mennyiség:

3 darab

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

1 óra 30 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Capricciosa pizza hozzávalók:

 • Pizza tészta 500 g lisztből
 • 12 evőkanál passata di pomodoro (passzírozott paradicsom)
 • 450 g friss mozzarella
 • Néhány csepp extra szűz olívaolaj
 • Pár csipet szárított oregánó (szurokfű)
 • 9 szelet főtt sonka (javasolt: prosciutto cotto, kb. 300 g)
 • 240 g gomba
 • kb. 50 db fekete olajbogyó
 • 6 db konzerv articsóka szív (kb. 300 g)

A capricciosa pizza (ejtsd kb. kápriccsóza pizza, magyarul szeszélyes pizza) egy nagyon kedvelt és finom olasz pizza, ami sajnos valamiért egyre inkább hiányzik a magyar pizzériák étlapjáról. Próbáld ki, élvezd a szeszélyes ízeket, és varázsolj egy kis Olaszországot otthon az asztalra!

A capriccio jelentése szeszély, innen a capricciosa pizza neve: szeszélyes pizza. Hogy honnan alakult ki, nem tudni, mindenesetre olasz sztenderdek szerint elég szeszélyes, vegyes-vágott felvonulás a feltétek sokasága. Arrafelé ugyanis nem divat három kiló és nyolcféle feltéttel megpakolni egy pizzát.

Az eredeti capricciosa pizza általában négy feltétet tartalmaz, és ezek a leggyakrabban főtt sonka, gomba, fekete olajbogyó és articsóka. Tulajdonképpen egy változata a négy évszak pizzának: nagyon hasonló feltétek kerülnek rá, csak ömlesztve. Talán az évszakok szeszélyessége a név eredete…?

De nem is a neve számít. A capricciosa pizza nagyon finom, és egy üdítő színfolt akár az eredeti olasz pizzák, akár a magyaros változatok között. Próbáld ki a receptet!

Capricciosa pizza recept

Az ebben a receptben megadott mennyiségek 3 db, normál méretű capricciosa pizza (30-32 cm) elkészítéséhez elegendőek.

 1. A capricciosa pizza készítése egy tökéletes pizzatésztával kezdődik. A linkre kattintva megtalálod eredeti olasz pizzatészta receptemet, amivel a pizzád szinte pontosan olyan lesz, mint a legjobb nápolyi pizzériában.

  Állítsd össze a tésztát, és hagyd pihenni legalább másfél órát. A tökéletes olasz pizza 7 titka című cikkemben további tippeket olvashatsz – például azt, hogy a pizzatészta 3-4 nap pihentetés után lesz tökéletes. Ha el tudod készíteni a pizzát ennyi idővel előre, mindenképpen javaslom!

 2. Olasz pizzatészta

  A tökéletes pizza alapja egy szuper pizzatészta

 3. Vágd a tésztát akkora darabokra, amikből egy-egy pizzát készítesz. 500 g lisztből 3 db, kb. 30-32 cm-es, normál méretű pizza jön ki. (280 g tészta kell egy normál capricciosa pizzához.) Formázz belőlük gombócot, és enyhén lisztezett felületen, letakarva hagyd pihenni még 15 percig. Utána formázd meg a pizzát és tedd egy tepsire, de ha van pizzasütő lapod, az a legjobb. Közben melegítsd elő a sütőd a lehető legforróbb fokozatra.

  Kattints a linkre, ha a pizzatészta formázását részletesebben, ábrákkal illusztrálva szeretnéd olvasni.

 4. Capricciosa pizza recept 1

  Készítsd elő a pizzatésztát a pizzasütő lapon

 5. Készítsd el a „szószt”. Az olasz pizza az egyszerűségétől tökéletes, és nem is kell hozzá semmit főznöd. Egy 32 cm-es normál pizzán (500 g lisztből 3 db ekkora lesz) kenj el körkörös mozdulatokkal kb. 4 evőkanál passata di pomodorot (passzírozott paradicsomot). Hagyj ki a szélén kb. 2 cm-es sávot, ez lesz a capricciosa pizza széle. Locsold meg néhány csepp olívaolajjal, szórd meg szárított oregánóval és sózd ízlés szerint. Teríts rajta szét kb. 150 g jól kinyomkodott firss mozzarella sajtot. Kész is az alap, vagyis a pizzaszósz.
 6. Pizzaszósz készítése és a tökéletes olasz pizza 7 titka című cikkeimben további tippeket találsz a pizzaszósszal kapcsolatban is, kattints a linkre.

  Capricciosa pizza recept 2

  4 evőkanál passzírozott paradicsom


  Capricciosa pizza recept 3

  Terítsd szét a passzírozott paradicsomot


  Capricciosa pizza recept 4

  Só, olívaolaj, oregánó


  Capricciosa pizza recept 5

  Mozzarella

 7. Most jönnek a feltétek: a sonka, a gomba, a fekete olajbogyó és az articsóka.
 8. Egy darab 32 cm-es pizzára kb. 90-100 g sonka megy, ez 3 nagyobb szelet, nagyobb darabokra vágva vagy tépve. 3-4 közepes gomba nyersen, szeletekre vágva, ez kb. 80 g – én barna csiperkét használok. Ezen kívül 15-20 szem fekete olajbogyó és 2-3 konzerv articsóka szív nyolcadokba vágva megy még egy pizzára.

  Tipp: Ha igazán finom capricciosa pizzát szeretnél készíteni, akkor a sonka amit ráteszel, eredeti olasz prosciutto cotto legyen!

  Capricciosa pizza recept 6

  Sonkaszeletek


  Capricciosa pizza recept 7

  Szeletelt gomba


  Capricciosa pizza recept 8

  Nyolcadokba vágott konzerv articsóka


  Capricciosa pizza recept 9

  Fekete olajbogyó

 9. Told be a forró sütőbe, és a pizza méretétől valamint a sütőd maximális hőfokától függően 8-12 perc alatt süsd meg. Akkor jó, ha a széle is barnás, a tetején a szósz egybeolvadt, és a feltétek is megsültek. A pizza sütése cikkemben további hasznos tanácsokat találsz, kattints a linkre.
 10. Capricciosa pizza recept 10

  A capricciosa pizza elkészült

Vedd ki a sütőből, hagyd egy-két percig hűlni, és tálald melegen!

Jó étvágyat!

Capricciosa pizza

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés