Bélszín egyben sütve

Szerző: Receptek
Bélszín egyben sütve szeletelve

Magyar neve:

Bélszín egyben sütve

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Bélszín egyben sütve hozzávalók:

 • 1 kg bélszín (egyben)
 • 2 ek. olaj vagy zsír
 • Bors

A bélszín egyben sütve egy igazi ínyencség, különleges fogás. Nem készítjük minden nap, de amikor igen, akkor szeretnénk, hogy tökéletesre sikerüljön.

Az egyben sütött bélszín elkészítése egyáltalán nem bonyolult, ráadásul nagyon hamar készen van. A titok igazából a sütési hőmérsékletben és a sütési időben rejlik. A megfelelő hőmérsékleten és sütési idővel tökéletes lesz az egyben sütött bélszín, ráadásul még azt is könnyen „beállíthatjuk”, hogy milyenre szeretnénk sütni a húst.

Bélszín egyben sütve

 1. Az egészben sütött bélszínhez a húst vedd ki a hűtőből 1-2 órával az elkészítés előtt.
 2. Melegítsd elő a sütőt 250 fokra.
 3. Az egész bélszínt tisztítsd meg a hártyáktól és a faggyútól. Sózd és borsozd alaposan minden oldalán.
 4. Bélszín sütése egyben 1

 5. Egy nagy serpenyőt forrósíts fel füstölésig. Öntsd bele az olajat vagy a zsírt. Tedd bele az egész bélszínt, és oldalanként 2-3 perc alatt süss kérget rá. Összesen kb. 8 percig süsd.
 6. Bélszín sütése egyben 2

 7. Tedd a bélszínt egy tepsibe. Egy kevés vizet önts a serpenyőbe, és öntsd a levet a bélszínre.
 8. Bélszín sütése egyben 3

 9. Tedd be a tepsit a sütőbe, és süsd meg kb. 25 perc alatt közepesre. A pontos sütési időket lásd lejjebb. Ha szükséges, sütés közben egy kevés vizet önts alá.
 10. Sütés után hagyd pihenni legalább 10 percet. Az egyben sütött bélszín melegen és hidegen is finom. Vékony szeletekre vágva tálald, és locsold meg a serpenyőben maradt húslével.
 11. Bélszín egyben sütve

Egyben sütött bélszín sütési idők

Az alábbi táblázatban az egyben sütött bélszín elkészítési idejét láthatod. A hőmérséklet a hús belső hőmérsékletét jelenti sütés után, amit egy ún. maghőmérővel tudsz ellenőrizni. Kérlek vedd figyelembe, hogy minden sütő más, és még a hústól is függ a pontos sütési idő. Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor egy maghőmérővel ellenőrzöd a hús hőmérsékletét.

 • 22-23 perc: rare, angolos (50 ˚C)
 • 24-26 perc: medium-rare (55˚C)
 • 28-30 perc: medium (60 ˚C)
 • 30-32 perc: medium-well (63 ˚C)
 • 33-35 perc: teljesen átsütve (65 ˚C)

A képeken 30 perc alatt nagyjából medium-well lett a hús. Ez az, amit még a finnyás gyerekek is megesznek, és ami szerintem a maximum idő, amit egy ennyire nemes hús a sütőben tölthet. Itt már egyáltalán nem rózsaszín a hús, és ennél tovább sütve már teljesen átsül, elveszíti azt a karakterét, puhaságát, amiért a bélszínt annyira szeretjük.

Bélszín egyben sütve szeletelve

Tippek egyben sütött bélszínhez

Egyben sütött bélszínhez lehetőleg a hús középső, egyenletes vastagságú részét válaszd. Ha van lehetőséged így vásárolni, az a legjobb. De ha csak egész bélszínt kapsz (ami általában 1,5-2 kg), akkor a maradékból készíts tatár bifszteket!

A só és bors mennyiségét nem adtam meg, hiszen ez nem kis részben ízlés kérdése. De mint minden sült hús esetében, itt is el lehet mondani, hogy inkább több fűszert használj, mint kevesebbet. 1 kg hús nagyon sok, ráadásul mivel egyben sütöd és nem is hoszú ideig, az ízeknek át kell tudni járniuk a bélszín belsejét is.

Az egyben sütött bélszín sütési időkért köszönet a Natasha’s Kitchennek.

Hozzávalók

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés