Spárgakrémleves

Szerző: Amerikai receptekFrancia receptekReceptek
Spárgakrémleves

Magyar neve:

Spárgakrémleves

Eredeti neve:

Cream of asparagus soup (angol) Crème d'asperges (francia)

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Spárgakrémleves hozzávalók:

  • 1 kg friss spárga
  • 2 közepes fej hagyma
  • 5 dl zöldség alaplé vagy csirke alaplé
  • 4,5 dkg vaj
  • 1 dl tejszín
  • 1/2 tk só
  • 1/8 tk. fehérbors

A spárgakrémleves a friss spárga elkészítésének egyik közkedvelt módja. És habár különböző variációk léteznek (lásd pl. a recept alatt), ma már nálunk is inkább a nemzetközileg elterjedt változat közkedvelt, amit ebben a receptben is bemutatok.

A spárgakrémleves készülhet fehér vagy zöld spárgából, a végeredmény lényegében csak a színében lesz különböző. A spárgakrémleves elkészítésének azonban van két titka, amelyet mindenképpen érdemes betartani, hogy a legízletesebb, legfinomabb tavaszi krémlevest tálalhasd!

Spárgakrémleves recept

  1. Tisztítsd meg a spárgát, vágd 2-3 cm-es darabokra, és néhány szebb hajtást tegyél félre a díszítéshez, és vágd őket ketté hosszában. A spárga tisztítását részletesebben egy másik cikkemben olvashatod, a linkre kattintva.
  2. Megtisztított spárga

    Tisztítsd meg a spárgát


    Megtisztított feldarabolt spárga

    Darabold fel a spárgát, néhány szebb hajtást tegyél félre

  3. Aprítsd fel a 2 közepes fej hagymát.
  4. Lassú-közepes tűzön párold a hagymát 4-5 percig 4 dkg vajon. Egyáltalán nem szabad, hogy megbarnuljon a hagyma, csak puhuljon.
  5. A tökéletes spárgakrémleves első titka, hogy igazi vajat használj! A margarin nem vaj, az olaj meg végképp nem az, egyiktől sem lesz meg az a különleges, egyszerre friss és egyszerre krémes íze, ami miatt a spárgakrémlevest annyira szeretjük!

    Spárgakrémleves készítése 1 - vajban párolt hagyma

    Vajban párold meg a hagymát

  6. Add a hagymához a spárgadarabokat, kivéve a félretett néhány szebb hajtást. 5 percig közepes lángon párold.
  7. Spárgakrémleves készítése 2 - spárga párolása

    Párold a spárgát is 5 percig

  8. Öntsd fel 3 dl zöldség alaplével, és főzd 25 percig fedő alatt, lassú tűzön, amíg a spárga teljesen puha nem lesz.
  9. A tökéletes spárgakrémleves másik titka, hogy használj alaplét. Nagyon sok recept csak vizet ír, de akkor szintén nem kapod meg a várt ízeket. Én zöldség alaplével készítettem, a receptjét a linkre kattintva találod. Az íze így is tökéletes, szerintem éppen jobb is lesz attól, hogy csak zöldségek vannak benne, ráadásul így ez egy vegetáriánus krémleves. Sokan csirke alaplével készítik, úgy is nagyon finom.

    Spárgakrémleves készítése 3 - alaplével felöntve

    Öntsd fel az alaplével


    Spárgakrémleves készítése 4 - puhára főtt spárga

    Főzd teljesen puhára a spárgát

  10. Turmixold le vagy pürésítsd botmixerrel a levest.
  11. Van, aki ilyenkor szereti még egy sűrű szűrőn átpasszírozni, hogy minden fás résztől megszabaduljon. Én nem látom ezt szükségesnek, ha rendesen megtisztítottad a spárgát az elején.

    Spárgakrémleves készítése 5 - pürésítve

    Pürésítsd botmixerrel vagy turmixgéppel

  12. Öntsd vissza a lábasba, adj hozzá 1 dl tejszínt, és ízlés szerint további alaplével öntsd fel, a kívánt sűrűség eléréséig. Én 2 dl-t adtam hozzá, vagyis összesen 5 dl alaplé ment a levesbe, ez egy kellemes, sem nem túl sűrű, sem nem túl híg krémleves állagot eredményezett.
  13. Spárgakrémleves készítése 6 - tejszín hozzáadva

    Add hozzá a tejszínt

  14. Végül ízesítsd sóval és fehérborssal, és egyszer forrald be. Én 1/2 tk. sót és 1/8 tk. fehérborsot adtam hozzá.
  15. A fehérborsnak itt csak esztétikai jelentősége van, nem lesznek fekete pöttyök a spárgakrémlevesben. De nyugodtan használhatsz fekete borsot is!

    Spárgakrémleves készítése 7 - beforralva

    Forrald be egyszer

  16. Legvégül díszítésképp a félretett spárga hajtásokat hosszában vágd ketté, és fél dkg vajban lassú-közepes lángon puhítsd meg 2 perc alatt roppanósra.
  17. Ez természetesen csak díszítést szolgál, ez a lépés akár teljesen elhagyható.

    Spárga hajtások vajban

    Párold meg vajban a hajtásokat, díszítésként

  18. A spárgakrémlevest mélytányérban vagy tálkákban tálald, és a félretett spárga hajtásokkal díszítsd. Fogyasztható hidegen és melegen is.

Megjegyzés: a képen a fehér spárgából készített krémlevest zöld spárgával díszítettem. Természetesen ez csak a felvétel kedvéért került bele, és normál esetben a leveshez felhasznált spárgákat használhatod díszítéshez.

Ezen kívül a spárgakrémleves díszíthető, kiegészíthető még pl. krutonnal, de van, ahol tejfölt, vagy a nálunk szinte egyáltalán nem kapható, francia creme fraiche-t tesznek bele.

Horváth Ilona spárgakrémlevese

Csak érdekességképp, mennyit változott a világ néhány évtized alatt. A talán legismertebb, 1950-es évekből származó magyar szakácskönyvben Horváth Ilona még a spárga megmaradt főzővizéből, vajas rántással besűrítve készíti a spárgakrémlevest. Vagyis spárga, mint növény lényegében egyáltalán nincs benne.

A spárga ízét ennek a változatnak nem kétlem, azonban nagyon érdekes lenne ma már egy ilyen verziót receptként „eladni”, vagy akár tálalni.

Jó étvágyat!

Spárgakrémleves

A recept alapjául Epicurious spárgakrémleves receptje szolgált.

Címkék

Recept keresés