Zatar fűszerkeverék (zaatar, za’atar)

Szerző: Hozzávalók
Zatar fűszerkeverék

A zatar fűszerkeverék (illetve más formában írva zatar fűszer vagy zaatar vagy za’atar, arabul زَعْتَر) a közel-keleti és arab konyha egyik jellegzetes fűszerkeveréke.

A zatar fűszerkeverék sokféle változatban létezik, tulajdonképpen a legtöbb keleti fűszerkeverékhez hasonlóan nincs egyetlen recept, amit mindig alkalmaznak. Általában zöld fűszerekből kakukkfű, oregánó és kakukkfű valamilyen kombinációját tartalmazza. Ehhez pirított szezámmagot kevernek – ez adja a zatar fűszerkeverék egyik jellegzetes ízét. A zatar ezen kívül nagyon gyakran tartalmaz szömörcét, amitől a fűszerkeverék színe barnás-vöröses lesz.

A sokféle változatnak köszönhetően a zatar fűszerkeverék íze is különböző lehet. A szinte kötelező szezámmagnak és oregánónak köszönhetően egyszerre friss és diós jellegű ízeket kölcsönöz az ételnek, letagadhatatlanná téve keleti-mediterrán származását. Ha szömörcét is tartalmaz, akkor ehhez savanykás, savas íz is párosul.

Zaatar felhasználása (+ recept tipp)

Csirkemell zatar fűszerkeverékkel

Csirkemell zatar fűszerkeverékkel

A zatar fűszer nagyon széleskörűen felhasználható. Tökéletes pl. húsokhoz, zöldségekhez, sütés előtt vagy akár után egyszerűen megszórni vele. Lásd ehhez az itt publikált szuperegyszerű csirkemell zatar fűszerkeverékkel receptemet, ahol sütés előtt forgattam meg bőven ebben a fűszerben a csirkemelleket. Ez egy örök kedvenc, hiszen egyrészt szó szerint negyedóra alatt kész szinte nulla munkával, másrészt az ízeit kicsik és nagyok egyaránt szeretik.

A Wikipedia zatar cikke szerint a zatar fűszert ezen kívül szokták még humuszhoz adni, illetve a legelterjedtebb felhasználási módja, amikor olívaolajjal keverik, és a hagyományos közel-keleti lapos kenyeret, a pitát mártogatják bele.

Hol kapható a zatar fűszerkeverék?

Mivel az ismertebb fűszermárkák kínálatában nem szerepel, ezért a normál üzletekben, szupermarketekben Magyarországon általában nem kapható zatar fűszerkeverék. Könnyen beszerezhető viszont szinte bármilyen, különlegességeket árusító élelmiszerüzletben. Arab fűszeresnél, vagy akár ázsiai, indiai üzletekben is szinte mindig tartják ezt a fűszerkeveréket, különböző változatban. Vagy online beszerezhető pl. az egzotikusfuszerek.hu webáruházban.

Címkék

4 hozzászólás

 1. Zoltan szerint:

  „Általában zöld fűszerekből kakukkfű, oregánó és kakukkfű valamilyen kombinációját tartalmazza.” – a második kakukkfű helyett mit szerettél volna írni?

  Köszönöm,
  Zoltán

 2. Anna szerint:

  Kedves Balázs!
  Kösz az ötleteket!
  Neked is jó főzőcskézést kívánok!
  Anna


Recept keresés