Salátának való burgonya

Szerző: Hozzávalók
Salátának való burgonya - Princesse Amandine

Ha az ember krumplisalátát vagy burgonyasalátát készít, akkor szinte kötelező a saláta burgonya vagy salátának való burgonya használata. De mi ez pontosan, hol tudod megvásárolni, és miért ilyen fontos?

A krumpli az krumpli. Az emberek többsége számára ha egy recept burgonyát ír, akkor az a boltban található első csomag krumplit jelenti. És ezzel nem is feltétlenül van baj, nem akarok itt most sznobozni.

De burgonyából messze nem csak egyfajta van. És talán a legfontosabb megkülönböztetés a fehasználási terrület. Vagyis nagyon nem mindegy, hogy krumplipüréhez való, kifejezetten szétfővő krumplit, vagy krumplisalátákhoz ideális saláta burgonyát használnunk.

Saláta burgonya

A saláta burgonya vagy salátának való burgonya alacsony keményítőtartalmú és nagy nedvességtartalmú burgonyafajta. Ezért főzés közben nem esik szét, krémes állagú marad. Ideális burgonyasaláta elkészítéséhez, mint például ez a bécsi krumplisaláta! Általában sárgásabb és vékonyabb héjú, és kisebb, kifli alakú.

Salátának valló krumpli a nagyobb üzletekben kapható, a csomagoláson ezt külön jelzik. A hagyomáyos, egyszerű „krumpli” comagolás, amire nincs semmi írva, nem ez a fajta, az könnyen szét fog főni.

Egyszerűen azért fontos, hogy a megfelelő krumplit használd, különsen salátákba, mert különben szétfő, szétesik a burgonya, és az egész saláta egy darabos krumplipüréhez hasonlító, élvezhetetlen massza lesz.

A saláta burgonya azonban nem csak krumplisalátába ideális, de tökéletes serpenyős burgonya vagy rakott krumpli is készíthető belőle.

Saláta burgonya fajták

A magyar üzletekben a csomagoláson általában csak az „A” betűjelet tüntetik fel, és külön hogy salátának való. Ez tökéletes bármilyen krumplisalátához.

Ha fajták szerint keresünk, akkor a Magyarországon kapható főbb saláta burgonya fajták az alábbiak:

Salátának való burgonya - Princesse Amandine

A saláta burgonya fajtákat, illetve általában a burgonya fajtákat részletesebben az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács ingyenesen letölthető ismertetőjében találod.

Bécsi burgonyasaláta

Bécsi burgonyasaláta salátának való burgonyából

Nincs hozzászólás


Recept keresés