Pizzatészta tárolása

Szerző: Vegyes
Pizza tészta megkelve

Az elkészített de nem felhasznált pizzatészta tárolása akár egy héten keresztül is megoldható hűtőben, vagy hónapokig mélyhűtőben, ha ezt a néhány egyszerű szabályt betartod.

Nincs is jobb egy házi pizzatésztából késztett házi pizzánál. De a mennyiséget nem mindig tudod kiszámolni. Ilyenkor gyakran marad a tésztából, amit jó lenne legközelebb felhasználni. Ráadásul ahogy a pizzatészta receptben javaslom, a tésztának kifejezetten jót tesz, ha áll néhány napot.

Vagyis ha pizzát készítesz, a pizzatészta tárolása mindenképp felmerül. Szerencsére ez egyáltalán nem nehéz, íme a tippek, amiket mindenképp trats be! A cikk alján pedig egy tipp igazán profiknak.

Pizzatészta tárolása: 6 egyszerű tipp

 1. A tésztát a hűtőben egy kiolajozott kelesztőtálban tárold, lefedve.
 2. Ha elkészítetted a pizzatésztát (90 perc kelesztés után), amit nem használsz fel mennyiséget, azt azonnal tedd a hűtőbe, hogy ne keljen tovább a konyha melegében.
 3. Felhasználás előtt vedd ki legalább 4 órával korábban a pizzatésztát a hűtőből, és meleg helyen hagyd szobahőmérsékletűre melegedni. A hideg pizzatészta nem formázható könnyen, nem lesz jó.
 4. Hűtőben így a pizzatészta akár egy hétig is tárolható.
 5. Mélyhűtőben a pizzatészta tárolása akár fél évig is lehetséges. Ilyenkor egy műanyag fóliába csomagold a tésztát, úgy tedd el.
 6. A mélyhűtőben tárolt pizzatésztát felhasználás előtt 24 órával tedd át a hűtőbe, hogy teljesen kiolvadjon. 4 órával a felhasználás előtt tedd szobahőmérsékletű helyre.

Ezután dolgozz vele ugyanúgy, mint a friss pizzatésztával. Vágd pizzányi darabokra a tésztát (280 g pizzatészta egy normál pizzához, 140 g pizzatészta egy kis pizzához). Formálj belőle golyókat, és lisztezett felületen, a tetejüket liszttel megszórva, letakarva pihentesd 15 percig.

Pizzateszta formazas elott

Ez után a pont után jön a pizzatészta formázása, amiről a linkre kattintva olvashatsz bővebben.

Pizzatészta tárolása – tipp profiknak

A pizzatészta a tárolás során egy kicsit változik. A tapasztalat az, hogy 2 nap után sokkal nedvesebb lesz, kevésbé formázható, illetve 3-4 nap után egy vékony de kemény réteg alakul ki a tetején.

Egyik sem jelenti azt, hogy baja lenne a tésztának, de nehezebben kezelhető és kevésbé lesz szép a pizza.

Ha két napnál tobvább állt a pizza, akkor ezért az aláábi tippem van, hogy tökéletesen kezelhető és formázható legyen:

 • Miután szobahőmérsékletre melegedett, szórj 1-2 evőkanál lisztet fél kg lisztből készült tésztára, és gyúrd át újra 1-2 perc alatt, mintha csak dagasztanád.
 • Ha szükséges, adagolj még hozzá lisztet, hogy olyan legyen, amilyen a tökéletes pizzatészta: nem ragad a műanyag kelesztőtál falához, de tapintásra kissé nedves, és ha pár másodpercnél tovább fogod, a kezedhez hozzáragad.
 • Tedd vissza a tálba, és lefedve hagyd kelni 30 percet.
 • Mérd ki a pizzányi darabokat. 280 g pizzatészta egy normál pizzához, 140 g pizzatészta egy kis pizzához.
 • Olajozd be jól a kezed, és úgy formálj belőle golyókat.
 • Lisztezett felületen, a tetejüket liszttel megszórva, letakarva pihentesd 15 percig a pizzatészta golyókat.

Ez után a pont után jön a pizzatészta formázása, amiről a linkre kattintva olvashatsz bővebben.

Címkék

7 hozzászólás

 1. Bellu szerint:

  Szuper a pizza recepted, a családom teljesen oda-vissza van tőle ! Kijelentették, hogy ne is próbáljak más receptet mert ez a tökéletes. Igy aztán – mivel szeretjük a pizzát – mindig jóval több adagot készítek mint ami egy alkalommal elfogy. Eddig folpackban tettem a hűtőbe a maradékot, de köszönöm, a tanácsot, a mélyhűtésére. Ezentúl így is el fogom tenni. És eddig a hűtőből kivéve nem vártam túl sokat, kicsit nehezebb volt kinyújtani, de most már azt is tudni fogom mit tegyek, hogy még tökéletesebb legyen!

 2. Simon Katalin szerint:

  Köszönöm a pizza receptet! Van kovászom. Élesztő helyett azzal dagasztanám be. Kipróbálom.

 3. Dia szerint:

  Szia! Nekem az lenne a kerdesem, hogy amikor megkel a teszta ugy ahogy van tegyem a hutobe vagy gyurjam at es ugy tegyem be?

 4. Lili szerint:

  Ó, én nem szoktam megvárni, hogy szobahőmérsékletű legyen a tészta. Szépen kidagasztom egy kis liszttel hidegen, ahogy írtad, pihen fél órát letakarva, és már nyújtom is. Ugyanolyan szépen megkel sütés közben, mint a friss. Ha pedig a tészta teteje is le van kenve olajjal, lassabban kérgesedig meg a hűtőben. Korábban próbáltam, hogy fopackba teszem, de az 1-2 napig jó csak, utána kimászik belőle.


Recept keresés