Panko morzsa

Szerző: Hozzávalók
Panko morzsa

A panko morzsa, vagy egyszerűen panko, japánul パン粉, a japán konyha egyik jellegzetes alapanyaga, ami egyre népszerűbb szerte a világban, így Magyarországon is. A közkedvelt japán rántott hús, a tonkatsu kihagyhatatlan hozzávalója.

A panko lényegében egyfajta zsemlemorzsa, ám állagában jelentősen különbözik attól, amit mi zsemlemorzsaként itthon megszoktunk. Mivel a kenyér héja nem kerül bele (illetve héj nélküli kenyérből készül), ezért sokkal világosabb a zsemlemorzsánál. Ezen kívül lényegében reszelik a kenyeret, így apró, hosszúkás, és a nálunk megszokottnál lényegesen nagyobb darabokból álló morzsát kapunk.

Panko morzsa

Itthon és világszerte a panko általában száraz formában, előre csomagolva kapható. Japánban azonban gyakran használják frissen, friss kenyérből készítve. Ezt az állagot otthon nagyjából úgy tudod elérni, hogy a száraz morzsát egy spriccelővvel nagyon enyhén megnedvesíted.

Panko morzsa felhasználása

A panko felhasználása lényegében megegyezik a mi zsemlemorzsánkéval. Leginkább rántott ételek elkészítéséhez használják Japánban, ezek közül is a legnépszerűbb a tonkatsu, vagyis rántott sertésszelet. De panko morzsával készül a szigetországban rántott csirkemell is, és bundáznak tengeri herkentyűket is.

Garnélarák panko morzsában

Lényegében ha egy kis változatosságot akarsz, akkor bármikor, amikor egy alapanyagot panírozol, zsemlemorzsa helyett nyugodtan használhatsz panko morzsát.

Panko morzsa vásárlása

A panko morzsa itthon is egyre népszerűbb, és ma már szinte minden nagyobb élelmiszerüzletben, illetve a legismertebb élelmiszerláncokban is általában kapható. Szerepel az Aldi, a Lidl, a Spar és a Tesco kínálatában is, de természetesen ázsiai alapanyagokat, vagy különlegesebb élelmiszereket árusító üzletekben – mint például a Culinaris – is beszerezhető.

Viszont azért még mindig egyfajta különlegesség, így nem biztos, hogy minden alkalommal kapható lesz a fenti üzletekben. Ezért, és mivel egy szárított termékről van szó, ami elég sokáig eláll, ha találkozol vele, akkor érdemes lehet több csomaggal vásárolni, így később nem kell keresni.

A panko jelentése

A panko japán szó jelentése nagyon érdekes. És mielőtt azt hinnéd, hogy valami ősi japán szóról van szó, ki kell, hogy ábrándítsalak. A szó első szótagja, a pan, a latin nyelvekben megszokott kenyér szó átvételéből származik, egyes források szerint a portugál “pão” szó átvételével került a japánba. Maga a „pan” ( パン ) szó japánul is kenyeret jelent. A -ko ( -粉 ) utótagot pedig lisztszerű, porszerű állag kifejezésére használják.

Garnélarák panko morzsában kép: Safa.daneshvar, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

2 hozzászólás

  1. Gabor Koever szerint:

    Kedves Balázs !

    Ìrásaid egyre jobban lekötnek engem, ezt köszönöm, és további jó egészséget kívánva üdvözöl: Gábor


Recept keresés