Laktózmentes cappuccino

Szerző: Olasz receptekReceptek

Magyar neve:

Laktózmentes cappuccino

Származás:

Olaszország

Hány adag?

1 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Laktózmentes cappuccino hozzávalók:

 • 1 adag dupla presszókávé (30-50 ml)
 • 80 ml habosítható tej

A cappuccino talán az egyik legkedveltebb, kávéból készült ital, de mivel tejjel készül, ezért laktózérzékenyek vagy vegánok nem fogyaszthatják. De van megoldás! Ma már laktózmentes cappuccino (egyben vegán cappuccino) is egyszerűen készíthető, ebben a receptben bemutatom hogyan.

A jó laktózmentes capuccino titka

A cappuccino alapját a tejhab adja. Ahhoz pedig, hogy jó laktózmentes cappuccinót készíts, olyan növényi tejet kell használnod, ami habosítható. A receptet lásd kicsit lejjebb, itt először leírnám a jó laktózmentes cappuccino igazi titkát.

A probléma csak az, hogy a normál növényi tejek nem ilyenek. Bármit csinálhatsz velük, nem lesz olyan habjuk, ami egy jó kapucsínóhoz szükséges. Nekem legalábbis nem sikerült ilyet találni.

A jó hír viszont, hogy ma már erre is van megoldás. Nem reklám, mert pénzt nem kapok érte, de az Alpronak vannak úgynevezett „For Professionals” növényi tej termékei, amik kifejezetten vegán (laktózmentes) termékek elkészítéséhez, elsősorban kávéházi felhasználásra készültek. Vagyis növényi tejek, teljesen vegán és laktózmentesek, mégis ugyanúgy habosíthatók, mint a tej. Én a Metroban szereztem be őket.

Habosítható növényi tejek

Alpro „For Professionals” habosítható növényi tejek (kókusz és szója)

Kétféle ízzel próbáltam a laktózmentes cappuccino elkészítését, az egyik a habosítható kókusztej, a másik a habosítható szójatej. Állagra mindkettő tökéletes lett, mint egy igazi olasz cappuccino. Ízre nekem a kókusz jött be kevésbé, annak nagyon erőteljes volt az íze, ami ide nem illik. A habosítható szójatejjel viszont tökéletes laktózmentes cappuccino készíthető.

Laktózmentes cappuccino recept

A receptben a mennyiségeket egy adag laktózmentes cappucino otthoni elkészítéséhez adom meg. Az italhoz ha lehet, kifejezetten cappuccinós csészét használj, ez általában 180-220 ml-es.

 1. A finom cappuccinó, így a laktózmentes verzió esetében is talán a legfontosabb az időzítés, hogy minden megfelelő hőmérsékletű legyen. Az elkészítés helyes sorrendje: először a növényi tejet habosítjuk (közben a poharat melegítjük, lásd a következő pontban), utána a kávét főzzük, végül a növényi tejjel és a habbal felöntjük a kávét.
 2. Hogy ne legyen hideg a pohár, és ne hűtse le a kávét, öntsd fel csurig forró vízzel, és hagyd benne, amíg a növényi tejet habosítod.
 3. Laktózmentes cappuccino készítése 1 - csésze forró vízzel

  Forró vízzl melegítsd át a cappuccinós csészét

 4. Habostsd fel a növényi tejet. Ehhez valamilyen tejhabosító készüléket használj, egyszerűbbeket már akár párszáz forintért is beszerezhetsz. Ha a habosítóban nincs melegítés, akkor előtte melegítsd fel 60-63 fokra a folyadékot.
 5. Laktózmentes cappuccino készítése 2 - habosított növényi tej

  Habosítsd fel a növényi tejet

 6. Ha kész a hab, akkor tedd félre, és készítsd el a kávét. A cappuccinóhoz presszókávé szükséges, amit csak eszpresszó géppel tudsz lefőzni. Ha igazán szereted ezt az italt, akkor érdemes egy ilyenre beruházni, de ha ez nincs kéznél, akkor esetleg egy nagyon erős mokkával (kotyogós) helyettesítheted.
 7. Laktózmentes cappuccino készítése 3 - presszókávé főzése

  Főzd le a presszókávét a csészébe

 8. Utolsó lépés a cappuccinó összeállítása. Először a kávé megy a csészébe, vagyis az üres csészébe főzd le az eszpresszót. Utána öntsd fel a növényi tejjel és a tejhabbal. Az itt megadott mennyiségekkel nagyjából rendben lesz a recept. A 80 ml növényi tejből lesz kb. 60 ml meleg folyadék és 60 ml hab, ez megy a kávéra.
 9. A cappuccino kész. Tálald és fogyaszd azonnal!
 10. Laktózmentes cappuccino készítése

  Állítsd össze a laktózmentes cappuccinót

A cappuccino készítéséről további tippeket, például a tejhabosítókról, a linkre kattintva olvashatsz.

Laktózmentes cappuccino

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés