Édesburgonya (batáta)

Szerző: Hozzávalók
Édesburgonya

Az édesburgonya (más néven batáta) egy amerikai eredetű, a krumplihoz nagyon hasonló, leggyakrabban sárgás színű gumójáért fogyasztott növény.

A nevét az édes ízéről és a burgonyához nagyon hasonló alakjáról kapta, de növénytanilag nem közeli rokona a krumplinak.

Az édesburgonya ára

Mivel az édesburgonya nem terem meg nálunk (nem bírja a fagyot), illetve még ma is részben különlegességnek számít az itthoni konyhákban, ezért az édesburgonya ára magasabb, kb. 2-3-szoros, mint a krumpli ára.

Ennek a cikknek az írásakor, 2016 nyarán 650 Ft – 800 Ft között mozgott egy kg édesburgonya ára.

Hol kapható az édesburgonya?

Az édesburgonya a 2010-es évek közepén terjedt el szélesebb körben Magyarországon, és most már egyre többen használják otthon is ételek elkészítéséhez, köretként, vagy akár más receptekhez. Mostanában már nem csak a nagyobb, vagy különlegesebb alapanyagokat árusító üzletekben, de a legtöbb szupermarketben (Lidl, Aldi, Tesco, Spar, CBA, stb.) is kapható. Batátát a nagyobb zöldségeseknél is tudsz ma már vásárolni.

Természetesen ez részben függ a helyi igényektől is, tehát országrészenként eltérő lehet, de várhatóan egyre szélesebb körben lesz kapható ez a gumós növény.

Egy tál édesburgonya

Egy tál édesburgonya

Az édesburgonya tápanyag tartalma

Az édesburgonya leginkább magas A-vitamin, B5-vitamin és B6-vitamin tartalma miatt ismert és közkedvelt nem csak a fejlett országokban, de a fejlődő térségekben is. Emellett gazdag káliumban, mangánban, és kiváló magnézium, vas valamint kalcium forrás.

A gumó színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. Az édesburgonya béta-karotin (A-vitamin elővitamin) tartalma miatt a legnépszerűbb, ez a narancssárga húsú (itthon általában ez kapható) édesburgonyában található meg a legnagyobb mennyiségben.

Az édesburgonya felhasználása

Meglepő módon nem csak a nevében és az alakjában hasonlít a krumplira, de a batáta felhasználása is szinte teljesen megegyezik a legnépszerűbb gumós növényünk felhasználásával.

Lehet sütni sütőben, olajban (akár hasábokra, akár chips formára vágva), de főzhető, grillezhető vagy sütemény is készíthető belőle.

Tulajdonképpen kis túlzással mondható, hogy amikor egy recept vagy egy étel krumpliból készül, akkor az nyugodt szívvel édesburgonyával is helyettesíthető. Természetesen az íze más lesz – sokkal édesebb, úgymond sütőtökösebb.

Az édesburgonyából ezen kívül az élelmiszeripar készít lisztet, keményítőt és szeszes italt is.

Az egyik legegyszerűbb, de mégis legfinomabb édesburgonya recept a linkre kattintva található.

Sütőben sült édesburgonya hagymával és fokhagymával

Sütőben sült édesburgonya

Forrás: Wikipdia és whfoods.com.

Nincs hozzászólás


Recept keresés