Tonkatsu szósz (egyszerű)

Szerző: AlapreceptekJapán receptek
Házi tonkatsu szósz

Magyar neve:

Tonkatsu szósz

Eredeti neve:

とんかつソース

Származás:

Japán

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Tonkatsu szósz hozzávalók:

  • 72 g ketchup (kb. 4 ek.)
  • 32 g Worcestershire szósz (kb. 8 tk.)
  • 20 g cukor (kb. 4 tk.)

A tonkatsu szósz (magyaros átírással tonkacu szósz) Japán egyik nemzeti szósza. Szó szerinti jelentése „rántott sertésszelet szósz”, ezért nem meglepő módon szinte kötelező kísérője a japán rántott húsnak (tonkatsu). De bármilyen rántott, bő olajban sült étel tökéletes kísérője.

A tonkatsu szósz lényegében egy gyümölcsös-zöldséges, kizárólag növényi hozzávalókból készített, édes-savanyú szósz, ami nagyon jól illik bármilyen rántott ételhez. Általában paradicsomból, szilvából, datolyából, almából, citromból, répából, hagymából és zellerszárból készül, rengeteg fűszerrel, ecettel, cukorral.

Ezt a szószt Japánban általában előre csomagolva árulják, tehát nem feltétlenül egy házi készítésű ételről van szó. Ráadásul rengeteg ízváltozata létezik, ahány márka, annyiféle íz. Gondolj például nálunk a ketchupra. Mint ilyen, nem is olyan könnyen reprodukálható otthon. Magyarországon sajnos nagyon nehéz beszerezni, én csak a Culinaris kínálatában találkoztam vele.

Itt viszont megadok egy nagyon egyszerű receptet, ami nálunk is könnyen elérhető hozzávalókból, néhány perc alatt otthon is bármikor összerakható. Így ha nem is lesz teljesen olyan az íze, mint a bolti tonkatsu szósznak, azért ennek segítségével majdnem tökéletes japán rántott húst varázsolhatsz az asztalra, annak minden kellékével együtt.

Házi tonkatsu szósz recept

  1. A tonkatsu szósz elkészítése rendkívül egyszerű. Keverd össze egy tálban a hozzávalókat, amíg a cukor el nem olvad.
  2. Ízlés szerint az édességet-savanyúságot, illetve az ízvilágot több cukorral vagy több Worcestershire szósszal állíthatod be.
Japán rántott hús tonkatsu szósszal

Japán rántott hús tonkatsu szósszal

Pár szó a hozzávalókról

A mennyiségeket a könnyebb érthetőség kedvéért grammban adtam meg. De a legegyszerűbb valamilyen mérőkanállal kimérni az alábbiak szerint: 1 adag cukor, 2 adag Worcestershire szósz, 3 adag ketchup.

Természetesen a ketchup és a Worcestershire (ejtsd: vuszter) ízétől, márkájától is nagyon függ majd, hogy milyen lesz a végeredmény ízvilága.

Ha sötétebb színt, és egyben erősebb ízeket szeretnél, akkor szójaszószt is adhatsz hozzá.

Jó étvágyat!

Nincs hozzászólás


Recept keresés