Struffoli: karácsonyi desszert Nápolyból

Szerző: Olasz receptekReceptek
Struffoli

Magyar neve:

Struffoli

Eredeti neve:

Struffoli

Származás:

Olaszország, Nápoly

Mennyiség:

250 darab

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          30 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Struffoli hozzávalók:

 • 400 g liszt
 • 60 g vaj
 • 40 g cukor
 • 3 egész tojás
 • 1 tojássárgája
 • 2 cl rum, brandy, limonchello vagy más süteménybe való alkohol
 • 1/2 narancs reszelt héja
 • 1/2 citrom reszelt héja
 • 350 g virágméz
 • 100 g kandírozott gyümölcs vegyesen (narancs, citrom, stb.)
 • 100 g színes cukordísz

A struffoli egy hagyományos, Nápolyból származó karácsonyi desszert. A mézben áztatott, aranyszínű kis golyócskák színes cukor- és kandírozott gyümölcsdarabokkal nagyon dekoratívan mutatnak az ünnepi asztalon. De tény, hogy ha egy mondatban kellene a struffolit jellemezni, akkor azt mondanám, hogy szebb mint amilyen finom.

A tészta egyébként nagyon hasonlít a mi csöröge fánkunkra, sütni is forró olajban kell. Az olaszok a porcukor helyett azonban mézben forgatják meg, és ünnep lévén színes cukrokkal és kandírozott gyümölcs darabokkal díszítik.

Struffoli recept

 1. Szitáld egy tálba a lisztet, a közepébe csinálj mélyedést. Add hozzá a tojásokat és a tojássárgáját, a vajat, a cukrot, a sót, a reszelt narancs- és citrom héját, illetve a rumot.
 2. Struffoli készítése: tedd egy tálba az alapanyagokat

  Tedd egy tálba az alapanyagokat

 3. Gyúrd össze tésztagolyóvá, és alaposan dolgozd ki. Egy konyharuhával letakarva pihentesd hűtőben legalább fél órát.
 4. Struffoli készítése: gyúrd tésztagolyóvá

  Gyúrd tésztagolyóvá

 5. Szedd a tésztát apró darabokra, és a tenyereddel sodorj belőlük ujjnyi vastag rudakat. Ne lepődj meg, a gumihoz hasonlóan viselkedik, és elég nehéz a megfelelő méretet elérni. Ha kész vagy, a gnocchi készítéséhez hasonlóan vágd kb. 1-1,5 cm-es kis nudliszerű darabokra. Arra figyelj, hogy a kis golyócskák ne ragadjanak össze.
 6. Struffoli készítése: a gnocchihoz vagy nudlihoz hasonlóan kell formázni

  A gnocchihoz vagy nudlihoz hasonlóan kell formázni


  Sok száz struffoli

  Sok száz struffoli

 7. Ha az összes kis struffolit felvagdostad, akkor egy széles serpenyőben forrósíts olajat. Közepes lángon, kis adagokban süsd ki a tésztákat. Nem kell sötét színűre, inkább halvány, aranybarnák legyenek. Ahogy a csöröge fánk is, a struffoli is nagyon gyorsan, egy-két perc alatt megsül, vigyázz nehogy megégjen. Szedd papírtörlőre, és hagyd hogy minél jobban felitassa az olajat.
 8. Struffoli készítése: süsd ki forró olajban

  Süsd ki forró olajban


  Struffoli készítése: szedd papírtörlőre

  Szedd papírtörlőre

 9. Ha az összes struffolit kisütötted, egy széles lábasban melegítsd fel a mézet. Elég csak annyira, hogy éppen folyós legyen. Vedd le a lángról, és borítsd bele a golyókat. Add hozzá a színes cukorkák és a kandírozott gyümölcsök felét, és keverd jól el, hogy minden oldalukat átjárja a méz.
 10. Struffoli készítése: forgasd meg a mézben őket

  Forgasd meg a mézben őket

Struffoli tálalása

A struffolit többféleképpen lehet tálalni, a lényeg hogy minél ünnepibb legyen. Miután elrendezted őket, szórd rájuk a maradék színes cukrot és kandírozott gyümölcsöket, amíg még a méz folyós. A struffoli érdekességbe, hogy Nápolyban az ottani specialitással, kandírozott sütőtökkel (cucuzzata) kínálják.

Az első módszer a tálalásra, amit a képen látsz. Egy kúp formában – amit akár stilizált karácsonyfának is nézhetünk – egy tálra szeded őket, és utána megszórod a cukorral és gyümölcsökkel.

A másik tálalási módszer, hogy egy tányér vagy kínáló tál közepére egy üres befőttes üveget teszel, és koszorúszerűen köré rakod a struffolikat, megszórod a díszekkel. Miután kihűlt a méz, az egész eléggé összeáll ahhoz, hogy a befőttes üveget eltávolítva megtartsa koszorú formáját – ezzel a karácsonyi időszak másik fontos jelképét, az adventi koszorút szimbolizálva.

Struffoli

Recept forrása: Giallozafferano struffoli recept

Hozzávalók

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés