Pillecukor sütés – tradicionális amerikai S’mores nyárson

Szerző: Amerikai receptekKanadai recetekReceptek
S'mores

Magyar neve:

S'mores, sült pillecukor szendvics

Eredeti neve:

S'mores

Származás:

USA, Kanada

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

S'mores, sült pillecukor szendvics hozzávalók:

 • Pillecukor (mályvacukor)
 • Csokoládé
 • Keksz

A sült pillecukor az az étel, amitől az ember első hallásra nem vár sokat. Az itt megadott recept szerint elkészítve azonban meglepően finom eredményt kapunk. Ráadásul ennek a S’mores [ejtsd kb. szmórsz] receptnek az az érdekessége, hogy Amerikában és Kanadában talán ez a legkedveltebb, tábortűznél közösen sütött étel.

Vagyis afféle szalonnasütés amerikai módra. Merthogy pontosan erről van szó: ahogy mi a nyársra húzott szalonnával, úgy Észak-Amerikában a nyársara húzott pillecukorral ülik körbe a tüzet, és készítik el ezt az arrafelé ezért közismert és közkedvelt édességet.

A megolvadt – ízléstől függően egyáltalán nem vagy akár jobban meg is pirított, karamellizált – pillecukor pedig két réteg keksz közé kerül egy darab csokoládéval. A meleg mályvacukor ragacsos lesz, a kekszekkel könnyen összenyomható és édes szendvics készíthető. Ha gyerekekkel vagy szabadtéren, és tűzrakásra is van lehetőség, akkor javaslom, hogy próbáld ki, nagy sikere lesz! De akár otthon is elkészíthető, lásd a tippeket a recept alatt.

S’mores recept – pillecukor sütés nyárson

Ami a mennyiségeket illeti, egy-egy sült pillecukor szendvicshez számolj egy darab pillecukrot, két darab kekszet, és egy nagyobb kocka csokoládét. További tippek a recept alatt.

 1. A hagyományos S’mores elkészítéséhez rakj tábortüzet. Az élmény és a hangulat ugyanúgy része ennek a receptnek, mint az elkészítés.
 2. Hatalmas tábortűz

 3. Készítsd elő a kekszeket, a csokoládé darabokat és a pillecukrokat. Adj mindenkinek egy nyársat.
 4. A S’morest mindenki magának készíti. Egy kekszre rátesz egy darab csokit, egy másik kekszet mellétesz. Egy darab pillecukrot ráhúz a nyárs végére, és a lángon tetszése szerint megmelegíti vagy akár meg is pirítja. Az olvadt pillecukrot még melegen ráteszi a keksszre helyezett csokira, lehúzza a nyársról, és erre teszi a másik kekszdarabot, majd az egészet összenyomja.
 5. Pillecukor sütés
  S'mores készítése

 6. Már csak egy feladat maradt, a sült pillecukrot megenni. Aztán természetesen jöhet az újabb adag sütése! 🙂

Pillecukor sütés tippek

A tradicionális S’mores kélszítéséhez hozzátartozik a nyárs és a szabad tűz. De a pillecukor otthon is süthető – sütőben, mikróban vagy akár gáz fölött – így az ételt bárhol ki lehet próbálni.

Az teljesen ízlés kérdése, hogy ki mennyire süti meg a mályvacukrot. Az angol nyelvű S’mores Wikipedia oldal szerint tradicionálisan csak olvasztják és nem pirítják, de természetesen ízlés szerint akár karamellizálni is lehet.

Sült pillecukor

Hagyományosan ezt az ételt ún. graham keksszel készítik, ami nálunk elég ritkaság, és nehezen beszerezhető. Tulajdonképpen bármilyen keksszel készíthető, ez kicsit ízlés kérdése is, illetve hogy éppen mit lehet kapni. Mi többféle keksszel teszteltük, és a legjobban ez a képen látható Auchan Petit Beurre vált be, méretben és ízben is. De finom háztartási keksszel vagy Albert keksszel is.

Auchan petit beurre keksz

Ami a csokoládét illeti, teljesen ízlés kérdése, hogy milyet használsz. Van, aki tejcsokival, van aki étcsokival szereti. Ha igazán kedveskedni akarsz a csapatnak, akkor mind a kettőt kínálsz. Javaslom, hogy olyan csokit vegyél, ami nagyobb – 4-5 cm-es – kockákra törhető.

Pillecukor sütés otthon

A pillecukor akár otthon is süthető, így a S’morest tűzrakás nélkül, a konyhában is elkészíthetjük. Az összes hozzávalóból csak a pillecukrot kell hőkezelni, ezt pedig az alábbi módokon teheted meg otthon.

Talán a legjobb módszer, ha gáztűzhelyed van, és afölött ugyanúgy nyárson készíted el, mintha szabad tűzön sülne.

Ha nincs gáztűzhelyed, vagy nem szeretnéd, akkor beteheted a pillecukrot a mikróba is. Javaslom, hogy egyenként tedd be a cukrotkat, és 10-10 másodpercenként ellenőrizd, hogy megfelelő állagú-e a cukor.

Hagyományos sütőben is készítheted. Mivel a fentiek szerint a pillecukornak nem kell karamellizálódnia, csak olvadnia, ezért itt is tökéletes lesz. Helyezd a pillecukrokat egy sütőpapírral bélelt tepsire úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Nagyjából 180 fokos sütőt használj, és itt is kb. 30 másodpercenként ellenőrizd a pillecukor állagát.

S'mores
Smores

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés