Miért nem kapható tubusos sűrített tej?

Szerző: Vegyes
Tubusos sűrített tej nem kapható

Előre leszögezem: sajnos a címben feltett kérdésre – miért nem kapható mostanában tubusos sűrített tej – nem tudom a választ. Ezért nem is fogom megadni, inkább néhány furcsaságot írok le ezzel kapcsolatban, na és persze egy megoldást, ami pedig a házi sűrített tej készítése, amit a linkre kattintva találsz.

A sűrített tej persze nem feltétlenül egy egészséges alapanyag, vagy nem is olyan valami, ami nélkül az ember ne tudna élni. Van, aki a kávéba szereti, de a sűrített tej több recepnek is az alapja – ezeket lásd a linken. És amikor itthon sűrített tejről beszélünk, vagy egy receptben ezt látjuk hozzávalóként, akkor egyszerűen szokásból (mondhatnánk akár, hogy „történelmi” okokból) a tubusos sűrített tejre gondolunk.

Nem kapható

Ezért is érintett igencsak meglepetéssel, hogy az idei sütőtök szezonban, amikor a közkedvelt sütőtökös muffint próbáltam elkészíteni, egyszerűen nem találtam tubusos sűrített tejet a polcokon.

Először azt gondoltam, hogy éppen elfogyott (talán mindenki muffint akart készíteni?!), ebben a 2020. utáni időszakban az ember nem feltétlenül lepődik meg azonnal, ha egy alapélelmiszer éppen nem kapható.

De amikor egy héttel később sem lett, és más boltban sem volt, akkor elkezdtem keresni online is. Az első dolog, amivel szembetalálkoztam, hogy bár a tubusos sűrített tej (még) minden online élelmiszerbolt kínálatában szerepelt, de mindenhol „nem kapható” megjegyzéssel.

Tubusos sűrített tej nem kapható

Ez már azt gondolom, több, mint véletlen. Úgyhogy elkezdtem utánajárni.

Nem lehet tudni, hogy miért nem kapható

És nem találtam semmit. Igen, itt valami érdekes történetet, netán összeesküvés-elméletet kellene most írnom, de hát semmi ilyen nem történt. Hovatovább számomra igazán az az érdekes, hogy erről senki semmit nem írt.

Ennyire nem volt igény a tubusos cukrozott sűrített tejre? Ennyire nem tűnt fel másnak, hogy nem kapható, hogy sem egy árva újságcikk, de még egy fórumbejegyzés sem született róla?

És persze továbbra is foglalkoztat a címben feltett kérdés, hogy miért nem kapható (már) a cukrozott tubusos sűrített tej? Mert ezek alapján ez nekem nem úgy tűnik, hogy átmeneti készlethiány. Mintha ezt a terméket szépen kivezették volna a piacról.

Nem volt egészséges? Nem felelt meg valami újabb élelmiszeripari szabványnak? Nem volt kompatibilis a globális kereslettel (értsd: csak egy kisebb, pl. a magyar piacon volt erre a termékre igény)? Netán valami rettenetes pandémiás vírust hordozott magában?

Na mindegy, ez már lassan az összeeskövés-elmélet kategória, úgyhogy nem folytatom tovább az elmélkedést.

In memoriam tubusos sűrített tej

Az okát nem tudom a termék kivezetésének, és nem is volt része a mindennapjaimnak. De néhány receptben használtam, és a gyerekkoromig visszanyúló folyamatosságot jelentett – emlékszem még az 1980-as években kávéhoz vásárolt tubusos sűrített tejre.

Valamiért meg kellett szüntetni, és nagyon úgy néz ki, hogy ez a termék többet már nem lesz kapható. De ne legyen igazam – ahogy írtam, erről semmilyen konrkét információt nem találtam.

Ha viszont neked is hiányzik, és például egy receptben szeretnéd felhasználni, akkor kattints a sűrített tej házilag receptemre, és készítsd el te magad!

19 hozzászólás

 1. Fekete Péntek szerint:

  Külföldön sok helyen lehet kapni kondenzált tejet (de a Lidlben ott sincs). Misztérium, hogy mi az oka, hogy itthon nincs forgalomban. Sokat utazom különbözö országokba, de sajnos nem tudok hozni, mert csak hátizsákos csomagom van. A recept szerint elkészitem, de a konzervdobozos Rainbow sokkal finomabb. Valaki Sherlock megmagyarázná, please 🙂

 2. TripuraSundari szerint:

  Budapesten, a Batthyány téren, a Vásárcsarnokban lévő Sparban találtam cukrozott, tubusos sűrített tejet. Az van ráírva, hogy melange, 470 Forintba kerül.
  2023.06.27.

 3. Helga szerint:

  Sziasztok,

  a Nestlének is van dobozosa, én Németországból szoktam hazavinni, marlenka készítéshez. Ha már nem fogok kint dolgozni, akkor nem tudom, honnan fogom beszerezni, de egyelőre még itt kint meg tudom venni. Amúgy nekem régen a csokis sűrített tej volt a kedvencem, tubusból ettük.

 4. Timi szerint:

  Sziasztok!
  Én a Spar -ban láttam, amikor tejport kerestem. Ugyanott van, ahol a kávéfehérítő porok, Maresi ilyesmi, csak a legfelső polcon.
  Ugyanott autentikus tejpor kapható, én azért járok oda. A cukrozott izéket nem szeretem, bár bevallom én is kedves nosztalgiával gondolok a ’80-as vége ’90-es eleje sűrített tejre, oszt.társaimmal azt nassoltuk, kb mindenünk ragadt tőle emlékezetes.

 5. Sándor szerint:

  Nem tudjátok miért nem lehet kapni a sűritett tejet?
  A válasz az alábbi torvény adja meg.
  Akkora a kivetendő adó hogy inkább nem gyártják.

  2011. évi CIII. törvény
  a népegészségügyi termékadóról

 6. Tepsi szerint:

  A mizo megszüntette, de semmi magyarázat nélkül
  https://mizo.hu/en/news/megsznt-a-mizo-srtett-tej

 7. Rita szerint:

  Nemcsak a Mizo tűnt el.A Spar saját márkás BUDGET terméke is ugyanabban az időben.Az eladók sem tudják mivan csak, hogy sokan keresik.Ausztriából hozom a Nestlé tubusost.

 8. Heni M szerint:

  A kávémat iszom én is vele már hosszú évek óta és nekem is nagyon hiányzik.
  Köszönöm a hozzászólásokat, hogy hol lehet még kapni. Keresni fogom…
  Bízzunk benne együtt, hogy visszakerül a piacra!

 9. Teplán Judit szerint:

  Írtam emailt a mizonak, hogy miért nincs. Visszaírta, hogy nem volt rá kereslet. Tudom, hogy nem igaz, de ezt találták ki. Az auchanba mind a 2 fajta konzerves pontosan ugyanaz. Tegnap láttam náluk már tubusost is újra, cseh vagy szlovák.
  Van rá kereslet bőven, az auchanba is sokszor elfogy, most sincs a sajátmárkás.

 10. Panni szerint:

  Auchanban lehet kapni konzervdobozban, meg valószínűleg a brit specialitás boltban is.

 11. Csaba szerint:

  Szerintem az írek fúrták meg a dolgot! (én a karácsony környékén készített likőr receptjében használtam rendszeresen). Ki fogom próbálni nélküle meghamisítani a B-betűs likőrt. Amúgy tavaly ilyenkor sem volt egyszerű találni, de akkor még be tudtam szerezni.

 12. Bogi szerint:

  Én olvastam már róla és az üzletben is mondták, hogy a Mizo megszüntette a gyártását. Ne is keressem többet. Régen konzerv formában is kapható a Lidlben. Most az Auchan oldalán találtam hasonlót.

 13. Miki szerint:

  kábé 40 éve kávézom és mindig sűrített tejjel ittam…. borzasztóan hiányzik!!

  • Teplán Judit szerint:

   Auchanba 3 féle is van. 2 konzerves, 1 tubusos. Mindegyik a megszokott íz. Nagyon finomak.

 14. kispangit szerint:

  A jó francba, akkor járkálhatok érte én is a tótokhoz..

 15. Ildó szerint:

  Én sem értem, hová tűnt??!!!
  Hetek óta keresem 🙁
  Nekem nagyon hiányzik.

 16. Ilona szerint:

  Közel lakunk Szlovákiához, ott veszek mindig sűrített tejet. lehet tubusosat is és dobozosat is kapni, sőt, karamellizáltat is, nagyon finom.


Recept keresés