Miért nem kapható tubusos sűrített tej?

Szerző: Vegyes
Tubusos sűrített tej nem kapható

Előre leszögezem: sajnos a címben feltett kérdésre – miért nem kapható mostanában tubusos sűrített tej – nem tudom a választ. Ezért nem is fogom megadni, inkább néhány furcsaságot írok le ezzel kapcsolatban, na és persze egy megoldást, ami pedig a házi sűrített tej készítése, amit a linkre kattintva találsz.

A sűrített tej persze nem feltétlenül egy egészséges alapanyag, vagy nem is olyan valami, ami nélkül az ember ne tudna élni. Van, aki a kávéba szereti, de a sűrített tej több recepnek is az alapja – ezeket lásd a linken. És amikor itthon sűrített tejről beszélünk, vagy egy receptben ezt látjuk hozzávalóként, akkor egyszerűen szokásból (mondhatnánk akár, hogy „történelmi” okokból) a tubusos sűrített tejre gondolunk.

Nem kapható

Ezért is érintett igencsak meglepetéssel, hogy az idei sütőtök szezonban, amikor a közkedvelt sütőtökös muffint próbáltam elkészíteni, egyszerűen nem találtam tubusos sűrített tejet a polcokon.

Először azt gondoltam, hogy éppen elfogyott (talán mindenki muffint akart készíteni?!), ebben a 2020. utáni időszakban az ember nem feltétlenül lepődik meg azonnal, ha egy alapélelmiszer éppen nem kapható.

De amikor egy héttel később sem lett, és más boltban sem volt, akkor elkezdtem keresni online is. Az első dolog, amivel szembetalálkoztam, hogy bár a tubusos sűrített tej (még) minden online élelmiszerbolt kínálatában szerepelt, de mindenhol „nem kapható” megjegyzéssel.

Tubusos sűrített tej nem kapható

Ez már azt gondolom, több, mint véletlen. Úgyhogy elkezdtem utánajárni.

Nem lehet tudni, hogy miért nem kapható

És nem találtam semmit. Igen, itt valami érdekes történetet, netán összeesküvés-elméletet kellene most írnom, de hát semmi ilyen nem történt. Hovatovább számomra igazán az az érdekes, hogy erről senki semmit nem írt.

Ennyire nem volt igény a tubusos cukrozott sűrített tejre? Ennyire nem tűnt fel másnak, hogy nem kapható, hogy sem egy árva újságcikk, de még egy fórumbejegyzés sem született róla?

És persze továbbra is foglalkoztat a címben feltett kérdés, hogy miért nem kapható (már) a cukrozott tubusos sűrített tej? Mert ezek alapján ez nekem nem úgy tűnik, hogy átmeneti készlethiány. Mintha ezt a terméket szépen kivezették volna a piacról.

Nem volt egészséges? Nem felelt meg valami újabb élelmiszeripari szabványnak? Nem volt kompatibilis a globális kereslettel (értsd: csak egy kisebb, pl. a magyar piacon volt erre a termékre igény)? Netán valami rettenetes pandémiás vírust hordozott magában?

Na mindegy, ez már lassan az összeeskövés-elmélet kategória, úgyhogy nem folytatom tovább az elmélkedést.

In memoriam tubusos sűrített tej

Az okát nem tudom a termék kivezetésének, és nem is volt része a mindennapjaimnak. De néhány receptben használtam, és a gyerekkoromig visszanyúló folyamatosságot jelentett – emlékszem még az 1980-as években kávéhoz vásárolt tubusos sűrített tejre.

Valamiért meg kellett szüntetni, és nagyon úgy néz ki, hogy ez a termék többet már nem lesz kapható. De ne legyen igazam – ahogy írtam, erről semmilyen konrkét információt nem találtam.

Ha viszont neked is hiányzik, és például egy receptben szeretnéd felhasználni, akkor kattints a sűrített tej házilag receptemre, és készítsd el te magad!

Recept keresés