Sűrített tej készítése házilag

Szerző: Alapreceptek
Sűrített tej házilag

Magyar neve:

Cukrozott sűrített tej

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Cukrozott sűrített tej hozzávalók:

 • 1 liter tej
 • 300 g cukor

A sűrített tej az a dolog, amit kár otthon elkészíteni, elvégre az üzletekben egyszerűen megvásárolható. Kivéve, amikor nem. Ha te sem tudsz sűrített tejet vásárolni, vagy csak szeretnéd kipróbálni, hogy milyen is otthon elkészítve ez a hozzávaló, akkor ebben a receptben leírom neked, hogy mennyire egyszerű a sűrített tej készítése házilag.

Egyszerű, de nem feltétlenül könnyű. Ahogy látni fogod, tényleg kőegyszerű néhány lépésről van szó, viszont előre szólok, végig ott kell állni a tűzhely mellett és kevergetni. És ez el fog tartani egy ideig…

Mennyi ideig készül a sűrített tej házilag?

Mint már nem egyszer, itt is azt tapasztaltam, hogy amit az ember az interneten talál, az nem feltétlenül az, amit saját maga a gyakorlatban tapasztal. És hát azt gondolom, az egyik oka annak, hogy ezt a honlapot annyira sokan szeretitek, hogy itt tényleg a saját tapasztalatomat – amit bárki kipróbálhat – írom le, nem pedig azt, amit valahol olvastam az alapján, amit valaki valahol olvasott az alapján, amit…

Ódákat zengenek a különböző magyar és angol nyelvű oldalak (én legalábbis ezeket néztem), hogy mennyire egyszerűen és gyorsan tudsz sűrített tejet házilag kézszíteni, hogy felejtsd el a bolti változatot, hogy 20-25 perc és már kész is stb.

Nincs kész annyi idő alatt. Én 60 percig főztem (lásd részletesen a receptben), és így lett elfogadható sűsűrégű ahhoz, hogy receptekben – például a kedvenc sütőtökös muffin receptben – használjam. Így térfogatát tekintve kb. 40%-ára sűrítettem be. De ez még mindig nem az a sűrűség, amit például a valamiért ma már nem kapható tubusos sűrített tejnél megszokhattunk.

Az egyszerűséget illetően pedig ahogy feljebb már írtam. Bonyolultnak tényleg nem bonyolult, de a főzési idő alatt folyamatosan a tűzhely előtt kell állni, és folyamatosan kevergetni, különben a tej garantáltan kifut, leragad vagy odaég!

Cukrozott sűrített tej házilag

 1. Egy lábasba öntsd bele a tejet és a cukrot. Folyamatos kevergetés mellett, közepes-nagy lángon forrald fel. Ez kb. 10-15 perc a tűzhelyedtől függően, de nagyon figyelj rá, nehogy kifusson vagy leragadjon.
 2. Sűrített tej készítése házilag 1

 3. Amikor elkezd forrni, vedd le a lángot alacsonyra, vagy legfeljebb valahol alacsony és közepes között. Folyamatos keverés mellett forrald 1 órán keresztül.
 4. Sűrített tej készítése házilag 2

Tippek

 • Lehetőleg szilikon spatulával keverd. Így jól hozzáférsz a lábas teljes felületéhez, és nem fog leragadni a tej sűrítés közben.
 • A hőfokot a saját tűzhelyeden ki fogod tapasztalni. Minél nagyobb lángon forralod, annál hamarabb besűrűsödik, viszont annál könnyebben le is ragad vagy kifut. Érdemes megtalálni azt a pontot, ahol már elég nagy a láng, de még nem fut ki a tej.
 • Az elkészített házi sűrített tej a hűtőben, lezárt dobozban kb. 1 hétig eláll.
 • Én teljes tejet használtam, és az ízek miatt ez javasolt. De akár félzsíros (2,8 %-os) tejből is elkészítheted.

A recpetben megadott mennyiségből 550 ml (680 g) közepesen sűrű, 46%-os cukortartalmú sűrített tej készíthető házilag.

Hozzávalók

11 hozzászólás

 1. VToncsi szerint:

  Kedves Balázs, szeretném megosztani az erre vetődőkkel a saját tapasztalataimat, hogy ne riadjanak el az állandó kevergetéstől, mert anélkül is működik a recept. A lényeg: nagy, 2,5-3 literes, vastag fenekű, rozsdamentes acél lábast, lángelosztót és konyhai stopperórát használok. Míg felforr a tej a cukorral, addig a közelében maradok, és meg-megkavarom; mikor felforrt, takarékra teszem, jól elkavarom, és felhúzom a konyhai stopperórámat 15 percre. Közben bármi egyébbel foglalkozhatok. Az első órában negyedóránként, majd 10 percenként kavarom fel, és csak az utolsó 15-20 percben kavargatom folyamatosan. Azt kedvem szerint döntöm el, meddig sűrítem; én kissé karamellizálom, tejeskávé színűre. Jó 10 éve készítem ezzel a módszerrel, termelőtől vásárolt házi tejből, 33-35 dkg cukorral 1 liter tejhez; 4,5-5 dl lesz az eredmény. Azért kell a nagy lábas, mert kavargatáskor felhabzik, ilyenkor félre is húzom a lángról, így nem fut ki. És azért nem kavargatom állandóan, mert megfájdulna a visszeres lábam. Remélem, van, akinek tudtam ötletet adni, segíteni.

 2. Tukacs József szerint:

  Kedves Balázs!
  … „És hát azt gondolom, az egyik oka annak, hogy ezt a honlapot annyira sokan szeretitek, hogy itt tényleg a saját tapasztalatomat – amit bárki kipróbálhat – írom le, nem pedig azt, amit valahol olvastam az alapján, amit valaki valahol olvasott az alapján, amit…”
  Bizony így van! Ugyan sütni, főzni szeretek, azonban a sütemények távol álltak tőlem. Egészen addig, amíg a Te recepted alapján elsőre sikerült egy igazán finom, remegős New York-i sajttortát készíteni! Egészen addig csak 4 féle sütit tudtam elkészíteni, a kelt, hájas tésztás sütiket és egy fajta csöröge fánkot a Nagymamámtól, valamint tepertős pogácsát és püspökkenyeret az Édesanyámtól tanultak szerint. Ja, meg persze a palacsinták…! 😀
  Azóta a sikerélmény óta 😀 bátran, és merészen nézek szembe a családom által megkívánt édességek elkészítése során felmerült kihívásokkal! 😀
  Üdv, és köszönet: tidzsi

  • Nagyon köszönöm tidzsi, örülök neki!!! 🙂 🙂

  • Árvai Edit szerint:

   Köszönöm a receptet! Először egy másik recepttel próbálkoztam, a hozzávalók 200 ml tej, 200 gr cukor és 20 gr vaj , elkészítési időnek forrástól 10 perc volt megadva. Az végeredmény egy túl sűrű, a sok cukortól ikrás valami lett, a cukor íze dominált inkább. A másik recept ami a neten keringett az a fenti ami be is vált. Az előszőr elkészített masszát sajnáltam kidobni, bedobtam hozzá, löttyintettem bele még egy kis tejet az arányok miatt, és egy nagyon finom, a boltihoz teljesen hasonló sűrített tej lett a végeredmény.

 3. Váradi Judit szerint:

  Az Arbát boltokban és au Auchanban ugyan nem tubusos, hanem konzervdobozos, de van sűrített tej.

 4. Gál Magdi szerint:

  És gondolom, xilittel se.??! Pedig de jó volna cukormentes en…
  Üdv Magdi

 5. Mikoláné Rózsa szerint:

  Kedves Balázs!
  Jól gondolom, hogy laktózmentes tejből nem készíthető?

 6. Mészáros Györgyi szerint:

  A recept tök jó, köszönöm! Viszont, FYI, én a múlt héten kaptam az Auchanban tubusosat.


Recept keresés