Sűrített tej készítése házilag

Szerző: Alapreceptek
Sűrített tej házilag

Magyar neve:

Cukrozott sűrített tej

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Cukrozott sűrített tej hozzávalók:

  • 1 liter tej
  • 300 g cukor

A sűrített tej az a dolog, amit kár otthon elkészíteni, elvégre az üzletekben egyszerűen megvásárolható. Kivéve, amikor nem. Ha te sem tudsz sűrített tejet vásárolni, vagy csak szeretnéd kipróbálni, hogy milyen is otthon elkészítve ez a hozzávaló, akkor ebben a receptben leírom neked, hogy mennyire egyszerű a sűrített tej készítése házilag.

Egyszerű, de nem feltétlenül könnyű. Ahogy látni fogod, tényleg kőegyszerű néhány lépésről van szó, viszont előre szólok, végig ott kell állni a tűzhely mellett és kevergetni. És ez el fog tartani egy ideig…

Mennyi ideig készül a sűrített tej házilag?

Mint már nem egyszer, itt is azt tapasztaltam, hogy amit az ember az interneten talál, az nem feltétlenül az, amit saját maga a gyakorlatban tapasztal. És hát azt gondolom, az egyik oka annak, hogy ezt a honlapot annyira sokan szeretitek, hogy itt tényleg a saját tapasztalatomat – amit bárki kipróbálhat – írom le, nem pedig azt, amit valahol olvastam az alapján, amit valaki valahol olvasott az alapján, amit…

Ódákat zengenek a különböző magyar és angol nyelvű oldalak (én legalábbis ezeket néztem), hogy mennyire egyszerűen és gyorsan tudsz sűrített tejet házilag kézszíteni, hogy felejtsd el a bolti változatot, hogy 20-25 perc és már kész is stb.

Nincs kész annyi idő alatt. Én 60 percig főztem (lásd részletesen a receptben), és így lett elfogadható sűsűrégű ahhoz, hogy receptekben – például a kedvenc sütőtökös muffin receptben – használjam. Így térfogatát tekintve kb. 40%-ára sűrítettem be. De ez még mindig nem az a sűrűség, amit például a valamiért ma már nem kapható tubusos sűrített tejnél megszokhattunk.

Az egyszerűséget illetően pedig ahogy feljebb már írtam. Bonyolultnak tényleg nem bonyolult, de a főzési idő alatt folyamatosan a tűzhely előtt kell állni, és folyamatosan kevergetni, különben a tej garantáltan kifut, leragad vagy odaég!

Cukrozott sűrített tej házilag

  1. Egy lábasba öntsd bele a tejet és a cukrot. Folyamatos kevergetés mellett, közepes-nagy lángon forrald fel. Ez kb. 10-15 perc a tűzhelyedtől függően, de nagyon figyelj rá, nehogy kifusson vagy leragadjon.
  2. Sűrített tej készítése házilag 1

  3. Amikor elkezd forrni, vedd le a lángot alacsonyra, vagy legfeljebb valahol alacsony és közepes között. Folyamatos keverés mellett forrald 1 órán keresztül.
  4. Sűrített tej készítése házilag 2

Tippek

  • Lehetőleg szilikon spatulával keverd. Így jól hozzáférsz a lábas teljes felületéhez, és nem fog leragadni a tej sűrítés közben.
  • A hőfokot a saját tűzhelyeden ki fogod tapasztalni. Minél nagyobb lángon forralod, annál hamarabb besűrűsödik, viszont annál könnyebben le is ragad vagy kifut. Érdemes megtalálni azt a pontot, ahol már elég nagy a láng, de még nem fut ki a tej.
  • Az elkészített házi sűrített tej a hűtőben, lezárt dobozban kb. 1 hétig eláll.
  • Én teljes tejet használtam, és az ízek miatt ez javasolt. De akár félzsíros (2,8 %-os) tejből is elkészítheted.

A recpetben megadott mennyiségből 550 ml (680 g) közepesen sűrű, 46%-os cukortartalmú sűrített tej készíthető házilag.

Hozzávalók

Recept keresés