tahini

Mi a tahini?

Tahini

A tahini (vagy tehina, arabul طحينه) egy közel-keleti szósz, amit a Közel-Kelet és Észak-Afrika országaiban, Törökországban és Görögorszgában használnak előszeretettel.

A tahini alapja a szezámmag, eredeti formájában nem is tartalmaz mást. Ezt megpörkölik, vízbe áztatják és őrlik egészen sima, olajos pasztává. Otthon is elkészíthető, de ha nem akarsz vele bajlódni akkor javasolt bolti változatot venni. Különlegességeket árusító üzletekben és a nagyobb hipermarketekben a nemzeti ételek polcán szinte mindig kapható, tubusos kiszerelésben (lásd a képet).

A tahini legismertebb felhasználása a humusz, a baba ghanoush vagy babaganus és a halva, de bármilyen hideg szósznak kellemes, közel-keleti ízvilágot kölcsönöz, és tökéletes hozzávaló egy falafelbe vagy egy finom gyrosba. Felhasználás során figyelj arra, hogy a bolti tahinit általában citromlével és más fűszerekkel ízesítik, így az adott receptnek eltérhet a fűszerezése. A felnyitott tahinit érdemes hűtőben tárolni.

Forrás: Wikipedia tahini szócikk angolul.

Tahini receptek – nemzeti ételek tahini felhasználásával

Babaganus

Babaganus – közel-keleti padlizsánkrém

Magyarországon leginkább a török étkezdék miatt vált kedveltté a baba ghanoush vagy babaganus padlizsánkrém. Az elkészítése otthon a padlizsán sütése után meglepően egyszerű.

Humusz

Humusz

A humusz az arab és közel-keleti konyha egyik legkedveltebb étele. A humusz receptje bámulatosan egyszerű, szó szerint pár perc alatt könnyen elkészíthető.

Recept keresés