Halloumi

Szerző: Hozzávalók
Halloumi sajt grillezve

A Halloumi [ejtsd kb. halumi] egy ciprusi eredetű, érlelés nélkül készült, félkemény sajt. Egyre ismertebb és népszerűbb itthon is, mint grillsajt. A Halloumi ugyanis nagyon jól tűri a meleget – nagyon magas az olvadáspontja -, ezért kiválóan alkalmazható grillezésre, sütésre.

Ízében alapvetően egy erősen sós, viszonylag kemény, kissé gumiszerű állagú sajt, ami éppen ezért nem is annyira nyersen finom. Grillezve vagy akár serpenyőben sütve egyrészt kissé könnyedebb állagú lesz, másrészt a hő hatására további ízek szabadulnak fel.

Általában kecske- és juhtejből készül, de ma már gyakran készítik részben tehéntejből is. A felhasznált alapanyagokat illetően érdemes megnézni az adott Halloumi csomagolását még vásárlás előtt.

A Halloumi sajt felhasználása

A fentiek miatt a Halloumit általában griillezve vagy sütve érdemes fogyasztani. Kiváló étel akár önmagában is, de egy nyári estén sült zöldségekkel kitűnő, teljes értékű étkezést tudunk az asztalra varázsolni.

A Halloumihoz nagyon jól illik mindenféle saláta, de felhasználható akár szendvicsekben is.

Halloumi sajt grillezve

Halloumi sajt grillezve

Halloumi sütése, grillezése

A Halloumi alapvetően grillsajt, de ez nem jelenti azt, hogy csak grillezni lehet. Tökéletesen elkészíthető hagyományos tűzhelyen, egy egyszerű serpenyőben is.

Sütés előtt kb. 1 cm-es szeletekre vágd, így érvényesül legjobban a sajt íze és állaga, valamint a sütés közben felszabaduló ízek.

Sütni serpenyőben pici olajban, vagy grillen egyszerűen a rácson lehet. Közepes-alacsony hőfokon 2-3 perc mindkét oldala szép aranysárga foltosra sül. A grillezett sajtot tálald azonnal, hiszen melegen vagy langyosan az igazi.

Halloumi grillezese zöldségekkel és krumplival

Halloumi grillezese zöldségekkel és krumplival

Halloumi sajt vásárlása

Ma már a Halloumi a legtöbb nagyobb élelmiszerüzletben beszerezhető natúr vagy ízesített változatban. Az Aldi például rendszeresen tart Halloumit, vagy akár a Tesco vagy Auchan online rendelési oldalán is be lehet szerezni.

Halloumi doboz

Nincs hozzászólás


Recept keresés