Cheddar sajt

Szerző: Hozzávalók
Cheddar sajt

A Cheddar sajt [ejtsd kb. csedár] az Egyesült Királyság kedvenc és jellegzetes sajtja – az ottani sajtfogyasztás több mint fele ez a típus. Eredetileg a dél-nyugat angliai Cheddar településről származik, de mivel nem védi eredetvédelem, ezért bárhol (és tulajdonképpen bármilyen formában) gyárthatják.

A Cheddar egy erőteljes ízű kemény sajt, ami általában törtfehér vagy sárgás-narancssárgás színű. Az angolszász országokban gyakran „a sajt”. Az erőteljes íz persze relatív, egyrészt nagyon sokféle Cheddar sajt változat létezik (lásd lejjebb), másrészt ez a sajt inkább a magyar sajtízléshez képest tekinthető erősnek.

Cheddar sajt felhasználása

A Cheddar sajt talán legismertebb felhasználása éppen az angolszász kötődése miatt a hamburgerben, pontosabban a sajtburgerben kiemelt hozzávalóként való megjelenése. Amikor a hamburgerbe sajtot tesznek, az igazából Cheddar sajtot jelent.

Népszerű még a (részben vagy egészben) Cheddarból készített sajtszósz, de bármilyen szendvicshez nagyon jól illik. Tulajdonképpen bárhová, ahová keményebb sajt való, nagyon jól fog illeni a Cheddar. Még akár a parmezánt is helyettesítheti bizonyos receptekben.

Cheddar sajt

Kétféle Cheddar sajt

Cheddar sajt helyettesítése

Ha már helyettesítés, mivel Magyarországon egy relatív különleges sajtról van szó, gyakran felmerül a Chedar sajt helyettesítése receptekben. Vagyis mit használj Cheddar sajt helyett. Itt is azt tudom mondani, amit pár sorral feljebb: gyakorlatilag bármilyen keményebb sajttal helyettesítheted.

Ha fontosabb az erőteljesebb íz, és nem annyira lényeges az ár, csak egyszerűen nincs kéznél Cheddar, akkor parmezán, Gruyere, vagy bármilyen erősebb ízű keményebb sajt jó lesz helyette.

Ha a Cheddar sajt helyettesítése elsősorban ár kérdése, akkor első körben az Emmentáli (vagy Pannónia), második körben a trappista sajtot ajánlom. Nem lesz ugyanolyan az étel, de egy jó kompromisszum lehet.

Cheddar sajt változatok

A Cheddarnak helyi szinten rengeteg változata létezik, ezek azonban Anglián, vagy inkább a szűkebb régión kívül nem nagyon elérhetőek. Megjegyzés: a „West Country Farmhouse Cheddar” névvel ellátott sajtok eredetvédelmet élveznek, tehát ha ilyet látsz, az Cheddar település környékéről százrmazik.

A kereskedelmi forgalomban nálunk is kapható Cheddar sajt általában kétféleképpen kerül megkülönböztetésre:

  1. Ízének erőteljessége alapján. Leggyakoribb a mild (enyhe) és a mature (érett) verziók, illetve ezek változatai. A nálunk kapható Chedar esetében ezt szinte minden esetben látod a csomagoláson, és ez alapján tudsz dönteni.
  2. Színe alapján. A Cheddar sajt alapból törtfehér színú, de nagyon gyakran találkozni a narancssárga változattal. Ez utóbbinak a színét különböző növényi anyagokkal, leggyakrabban anatto hozzáadásával érik el.
Cathedral City Cheddar sajt

Mild (enyhe) és Extra Mature (extra érett) Cheddar sajt

Vörös Cheddar

Itthon is elterjedt kifejezés a „vörös Cheddar”, ami valójában nem létezik. Általában a narancsos színű Cheddart hívják így. Ennek a kifejezésnek az eredete valószínűleg Írország.

Chedar sajt ára

A Cheddar sajt a magyar átlagízlésbe tartozó sajtokhoz képest hosszú érési idővel készül. Az enyhe (mild) Cheddar is általában 3 hónapig érik, míg az érett vagy extra érett (mature, extra mature) változatok akár egy évnél tovább is érlelődnek. Ez természetesen az árát is meghatározza, és mivel itthon nem nagyon elterjedt sajt, a kisebb kereslet miatt is még inkább többe kerül.

A cikk írásakor kb. 4.000 és 6.000 Ft között volt egy kg Cheddar sajt ára.

Cheddar sajtot viszont nálunk is egyre több üzletben lehet kapni, ha nem is elterjedt, de már nem is kuriózum. Szinte minden közepes-nagobb élelmiszerboltban megtalálhatod már a pultban. Leggyakoribb szeletelt változatban, de létezik előre csomagolt darabolt változata is.

Receptek Cheddar sajt felhasználásával

A Rántott hús wokban honlalpon a Cheddar sajt felhasználásával készült recepteket a linkre kattintva találod.

További hasznos információk angolul: Wikipédia, British Cheese Board.

Nincs hozzászólás


Recept keresés