Cézár öntet

Szerző: AlapreceptekAmerikai receptek
Cézár öntet

Magyar neve:

Cézár öntet

Eredeti neve:

Caesar dressing

Származás:

Mexikó, USA

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Cézár öntet hozzávalók:

 • 2 tojássárgája
 • 1 gerezd fokhagyma
 • 1,5 ek. jó minőségű ecet
 • 1 tk. dijoni mustár
 • 0,5 dl étolaj
 • 0,5 dl olívaolaj
 • 5 g reszelt parmezán sajt
 • 3/4 tk. Worcestershire szósz
 • Bors

A cézár öntet a világ talán legismertebb és legkedveltebb salátájának, a cézár salátának az öntete. Az igazi cézár saláta a hozzávalókon túl az igazi, eredeti cézár öntet elkészítésén is múlik. Itt magát az cézár öntet elkészítését mutatom be, eredeti cézár saláta receptet a linkre kattintva találsz.

Ahogy a receptből látni fogod, ez a cézár öntet nem az, amit sokszor ezen a néven neked eladnak. Egy majonézszerű öntetről van ugyan szó, de nem majonézről. Az ízek annyira intenzívek ebben az öntetben, hogy az ember ha egyszer megkóstolja, nem akar másfajta öntetet a salátájára – a cézár salátájára egészen biztosan nem.

Cézár öntet recept

A receptben megadott mennyiségek kb. 2 fej salátára, 4 személyre elegendők.

 1. A cézár öntet elkészítéséhez tedd egy botmixer edényébe a tojássárgákat, a szétnyomott fokhagymát, az ecetet, dijoni mustárt, Worcestershire szószt, sót és borsot, valamint a reszelt parmezánt. Öntsd a tetejére az olajat és az olívaolajat.
 2. Cézár öntet elkészítése

 3. A botmixert nyomd bele egészen az aljába. Indítsd be, és hagyd 5-10 másodpercig menni, amíg a szósz tulajdonképpen majdnem elkészül. Húzd lassan föl, amíg az összes olaj elegyedik a többi hozzávalóval.
 4. Tulajdonképpen ezzel egy majonézszerű öntetet, úgynevezett emulziót készítünk. Ez akár elkészíthető a hagyományos módon is. Ekkor az olajon kívül minden hozzávalót egy tálba teszel, és robotgéppel folyamatosan keverve, közben vékony sugárban csepegtetve adod hozzá az olajat és az olívaolajat.

  A botmixeres, elronthatatlan és szupergyors verziót ebben a videóban mutatom be:

A cézár öntet elkészült. Akár azonnal felhasználhatod, akár hűtőben néhány napig eltarthatod.

A cézár öntet nem csak cézár salátához jó, önmagában salátaöntetként is felhasználható például fejes salátához.

Mitől olyan finom a cézár öntet

A cézár öntet hihetetlen ízgazdagsága többféle forrásból származik. Számomra éppen ezért nagyon elkeserítő, amikor majonézt, ráadásul sokszor rossz minőségű vagy pl. tejföllel dúsított majonézt szolgálnak fel ezen a néven.

Igen, ez is egy majonézszerű öntet, de sokkal több íz van benne, és kevesebb (nagyjából fele mennyiségű) olajból készül. Ettől egyrészt intenzívebb, márészt megvan a majonéznek, mint tojás-olaj emulziónak az összetéveszthetetlen, és annyira szeretett zamata.

De a cézár öntet sikeréhez és egyediségéhez hozzájárul még a fokhagyma is, és nem utolsósorban a parmezán na meg a Worcestershire [ejtsd kb. vuszter] szósz. Ez utóbbinak a szardellatartalma, a parmezán, és maga az emulzió együttesen egy umami-bombával ajándékoznak meg minket.

Amit a cézár öntetről tudni kell, hogy manapság, főleg Amerikában nagyon gyakran tesznek bele szardellát is. Mivel sajnos az eredeti recept 100%-osan nem meghatározható, ezért nem tudjuk, hogy abban szardella is szerepelt-e, vagy csak az erjesztett változata a Worcestershire szószban.

Amerikában ma szinte kötelező a cézár öntetbe a szardella, szerintem viszont nem csak nem hiányzik, de egyrészt bizonyos források szerint eredetileg nem is volt benne, másrészt a magyar ízlésnek az talán néha már sok is lenne. Ezért én nem tettem a receptbe – de az ízélmény így is tökéletes.

Jó étvágyat!

Cézár öntet

Nincs hozzászólás


Recept keresés