Calzone (eredeti nápolyi töltött pizza)

Szerző: Olasz receptekReceptek
Calzone töltött pizza

Magyar neve:

Calzone (töltött pizza)

Eredeti neve:

Calzone napolitano

Származás:

Olaszország, Nápoly

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Calzone (töltött pizza) hozzávalók:

 • 420 g pizzatészta (250 g lisztből készül)
 • 250 g ricotta
 • 80 g mozzarella
 • 40 g reszelt parmezán
 • 80 g szalámi
 • 2 ek. passzírozott paradicsom (passata)
 • Bors
 • Pár csepp olívaolaj

A calzone [ejtsd kb. kálcóne], a híres olasz töltött pizza (félbehajtott pizza) nálunk is egyre jobban ismert, és nagyon sokan szeretik. De talán ami kevésbé ismert, hogy hogyan készül az eredeti, nápolyi calzone, aminek – mint az majd a receptből kiderül – nem sok köze van ahhoz, amit itthon pizzériákban felszolgálnak.

Félreértés ne essék: a calzone „technika”, azaz a pizza félbehajtva sütése, vagy töltött pizza készítése bármilyen feltéttel működhet, finom is lehet, és Olaszországban is sokféleképpen eszik. De ez a recept az, amit az olaszok igazi nápolyi calzonénak hívnak, és amivel én még máshol (Olaszországon kívül) nem találkoztam.

Elsőre ráadásul nagyon furcsa, mert nem igazán hasonlít a megszokott olasz pizzákhoz – paradicsom sincs a töltelékben. Közelebb áll egyfajta sajtos-túrós szendvicshez, vagy akár a kenyérlángoshoz, mint az olasz pizzához. Már ami a feltétet, vagyis ebben az esetben a tölteléket illeti. De nagyon-nagyon finom, és feltétlenül érdemes kipróbálni!

Calzone recept (eredeti olasz töltött pizza)

Ebben a receptben egy „normál” calzone elkészítéséhez szükséges mennyiségeket adom meg. Ez hatalmas, talán 4 személynek is elegendő. Ezen kívül első készítéskor a töltelék mennyisége tűnhet nagyon soknak, de hidd el, tökéletes lesz!

 1. A calzone, vagy töltött pizza készítéséhez első lépésben melegítsd elő a sütőt a lehető legmagasabb fokozatra.
 2. Mérj ki 420 g pizzatésztát. Ennek elkészítését a linkre kattintva találod, és ez a mennyiség pontosan 250 g lisztből készül.
 3. Formázz golyót a pizzatésztából, és lisztezett deszkán, liszttel megszórva és letakarva pihentesd 15 percig.
 4. Calzone tészta

  Calzone tészta

 5. Közben készítsd el a tölteléket. Vágd fél-egy cm-es kockákra a szalámit és a mozzarellát, reszeld le a parmezánt. Keverd össze a mozzarellát, parmezánt, szalámit, ricottát egy tálban. Sózd és borsozd ízlés szerint.
 6. Calzone napolitano tötelák

  Eredeti calzone napolitano tötelák

 7. Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát kb. fél cm vastagra, hogy egy nagyjából 32-36 cm-es kört kapj. Tedd a tésztát egy pizzasütő lapra vagy tepsire.
 8. Calzone tészta nyújtása

  Nyújtsd ki a calzone tésztáját

 9. Halmozd a tölteléket a calzone tésztájára úgy, hogy csak az egyik felére kerüljön, és körben a szélétől hagyj ki 2-4 cm-t.
 10. Calzone készítése

  Halmozd a tölteléket a tészta egyik felére

 11. Hajtsd a töltelékre a tészta üresen maradt felét. Az ujjaiddal jól nyomkodd le körben, hogy teljesen lezárd a hajtást.
 12. Calzone összehajtása

  Hajtsd össze és nyomkodd le a széleit

 13. Kend meg a külsejét passzírozott paradicsommal, és locsold meg pár csepp olívaolajjal.
 14. Calzone összehajtása

  Kend meg passzírozott paradicsommal

 15. Tedd a calzonét a forró sütőbe, és azonnal vedd le a hőfokot 220 fokra. 20 percig süsd, amíg gyönyörű barna nem lesz.
 16. Calzone

  Kisült calzone

Calzone (töltött pizza) tálalása

A calzone elkészült. Tálald frissen, melegen. MIvel ez egy hatalmas adag, ezért érdemes vagy kisebb adagokat sütni, vagy vágd szét 2-3 de akár 4 részre is. Nagyon kiadós a töltelék is, akár 4 felnőttnek is elég lehet.

Tippek a calzone hozzávalóihoz

 • A calzone tésztája ugyanaz, mint a legjobb olasz pizzatészta. A magyar nyelven elérhető egyik legnépszerűbb receptet a linken találod, rengeteg tanáccsal, további tippekkel. Az ebben a receptben megadott mennyiség (420 g tészta) 250 g (negyed kiló) lisztből készül.
 • A mozzarellát csöpögtesd le egy szűrőben akár órákkal a felhasználás előtt, hogy ne áztassa el a tésztát, vagy használj pizza mozzarellát.
 • Természetesen az eredeti calzone receptben olasz szalámi van, de a magyar (például téli szalámi) is tökéletes, hasonló ízvilág.
 • Ehhez a recepthez kifejezetten ricotta sajtra van szükség. Ez egy speciális olasz sajt, de ma már egyre több üzletben kapható.
 • Szoktak bele egy tojást is tenni, ez kicsit összefogja a tölteléket. Én anélkül próbáltam, és tökéletes lett.

Jó étvágyat!

Calzone töltött pizza

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés