BLT szendvics

Szerző: Amerikai receptekAngol receptekReceptek
BLT szendvics

Magyar neve:

BLT szendvics

Eredeti neve:

BLT, BLT sandwich, Bacon-lettuce-tomato

Származás:

USA, Anglia

Mennyiség:

1 darab

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

BLT szendvics hozzávalók:

 • 2 szelet toast kenyér
 • 2 db közepes koktélparadicsom vagy 1 közepes paradicsom - 40 g
 • 2 salátalevél
 • 2 ek. majonéz - 40 g
 • 4 szelet bacon - 65 g
 • só ízlés szerint

A BLT szendvics talán az egyik legismertebb „sztenderd” szendvics a nemzetközi gasztronómia világában – és részben Magyarországon is. (Bár ehhez lásd a videót és a megjegyzésemet a recept alatt.)

Egy nagyon egyszerű, de annál finomabb szendvicsről van szó. A hozzávalókat a neve pontosan leírja: A BLT az angol BaconLettuceTomato, azaz bacon (szalonna) – salátalevél – paradicsom szavak kezdőbetűinek rövidítéséből áll össze.

Ami ugyan a nevében nincs benne, de a BLT szendvics elengedhetetlen hozzávalója az angol-amerikai típusú toast kenyér, azaz a szeletelt, négyzetes alakú kenyér. Egy igazi BLT szendvicset soha nem készítenek zsömlével, bagettel és egyéb – amúgy nagyon finom, de ennek a szendvicsnek a nézőpontjából – szörnyűségekkel. Ez kb. olyan, mint csirkeszárnyból gulyást főzni. Persze hús-hús, na de mégis…

És koronaként az összes hozzávalót egy jó adag finom majonéz fogja össze – de a hozzávalókról a gondolataimat lásd a recept alatt.

BLT szendvics elkészítése

A receptben közölt adagok 1 db BLT szendvics elkészítéséhez elegendőek. Tökéletes akár vacsorára, akár partira, a mennyiség attól függ, hogy mi mást kínálsz még. Általában véve 1-2 szendviccsel számolhatsz fejenként.

 1. Első lépésben pirítsd meg a bacont. Ezt teheted akár egy serpenyőben is, vagy a képen látható módon.
 2. Hajtogass harmonikaszerű ágyat alufóliából egy tepsiben. Helyezd rá a baconöket, és 190 fokos sütőben, vastagságtól függően 12-15 perc alatt süsd extra ropogósra.

  Hajtogatott alufólia

  Hajtogass harmonikaszerű ágyat, 2-3 cm-enként hajtva alufóliából egy tepsiben


  Bacon sütés

  Helyezd rá a baconöket


  Sült bacon

  12-15 perc alatt tökéletes, ropogós bacont kapsz

 3. Szeleteld fel a paradicsomot és készítsd elő a salátát. A saláta vastagabb részét vágd le.
 4. Pirítsd meg a toast kenyereket.
 5. BLT szendvics készítése 1 - pirított toast kenyér

  Pirítsd meg a toast kenyereket

 6. Végül állítsd össze a szendvicset. Kenj meg 2 szelet kenyeret jó adag majonézzel.
 7. BLT szendvics készítése 2

  Jó adag és jó minőségű majonéz kell a BLT szendvicshez!


  BLT szendvics készítése 3

  Kend el a majonézt mindkét szelet kenyéren

 8. Az egyik szeletre tedd a salátaleveleket, rá a bacont. A másik szeletre a paradicsomot.
 9. BLT szendvics készítése 4

  Egyik oldalon a saláta és bacon, másik oldalon a paradicsom

 10. Tedd rá a paradicsomos kenyeret a baconösre – és a BLT kész! Ha szereted, vágd ketté háromszög alakban, úgy sokkal jobban mutat!
 11. BLT szendvics háromszög alakban kettévágva

  BLT szendvics háromszög alakban kettévágva

A tökéletes BLT szendvics hozzávalói

Néhány gondolat arról, hogy mitől is lesz olyan finom a BLT szendvics.

 • Ahogy már följebb írtam, toast kenyeret használj. Keresd a vastagabb szeleteket tartalmazó változatot. Ezt itthon majdnem mindenhol lehet kapni, amerikai zászlós csomagolásban árulják.
 • Minél érettebb, igazi paradicsomot használj. Ez a szendvics a néhány hozzávaló tökéletes harmóniájától lesz olyan finom, sajnos a kemény üvegházi műparadicsomtól csak félmegoldást kapsz.
 • Ha lehet, a legjobb minőségű bacont tedd bele. Füstölt legyen, semmiképp se főtt, és ha lehet ne legyen víztartalma. Sajnos amit ma Magyarországon ezen a néven árulnak, az alulról súrolja a szintet, de ennek a szendvicsnek a szalonna a legütősebb hozzávalója, legyen meg az íze és a tartása!
 • Valószínűleg egy kis sót érdemes még tenni a szendvicsbe. Bár ez ízlés kérdése, de a szalonna ma már a legritkábban az, ami akár csak pár évtizeddel ezelőtt volt. Ha nem elég sós, a plusz só jót tesz neki.
 • Természetesen a hozzávalók arányát ízlésed szerint változtathatod. Vagy akár 3 réteg kenyérrel is készítheted, dupla bacon-saláta-paradicsom adaggal, ahogy manapság gyakran szokás.
 • És a majonéz. Az egész szendvics lényege. Ha lehet, ne az agyoncukrozott, magyar bolti változatokat használd. A legjobb a saját ízlésed szerint elkészített házi majonéz – recept a linkre kattintva. Ha boltit veszel, akkor Hellman’s, Heinz vagy Globus Extra.

Hogyan nevezzelek?

Ennek a szendvicsnek a neve BLT. Bármennyire is nem magyaros, mégsem tudunk rá tökéletesebb, és főleg rövidebb nevet kitalálni.

Az alábbi Hellmans’s reklám nálunk is fut a TV-ben, de érdekes módon ott egyszerűen „szendvics”-nek fordították a főszereplőt. Pedig az eredeti angol szöveget hallgatva, még ha nem értesz is angolul, egyértelmű, hogy egy BLT (kiejtve: bí-el-tí) szendvicsről van szó.


BLT szendvics
BLT szendvics háromszög alakban kettévágva

A BLT-hez való tökéletes bacon elkészítéséhez Chef John videója adta az ötletet.

Címkék

Recept keresés