Pecorino sajt – Mire jó a Pecorino Romano?

Szerző: Hozzávalók
Pecorino Romano sajt

A Pecorino sajt is lassan bekerül azok közé a nemzetközi hozzávalók közé, ami ma még ismeretlennek hangzik a legtöbb magyar számára, de aztán talán évek múlva már minden háztartásban megtalálható lesz.

Hogy mit értek ez alatt az érdekes folyamat alatt, milyen a Pecorino sajt íze, na és persze talán legfontosabb kérdésként milyen receptben és hogyan lehet felhasználni? Olvass tovább – mindenre fény derül!

Mi a Pecorino sajt?

A hivatalos nevén Pecorino Romano – gyakran egyszerűen Pecorino vagy Pecorino sajt – egy juhtejből készített, olasz kemény sajt. Lehet itthon kevésbé ismert, de mégis a negyedik legnagyobb mennyiségben exportált olasz sajt.

Habár ez tűnhet bizonyos szempontból túlzott leegyszerűsítésnek, a Pecorino Romano ízvilága – amennyiben valaki még sosem kóstolta – az ismertebb sajtok közül talán leginkább a parmezánhoz áll legközelebb.

A juhtej miatt íze kissé csípős, akár savanykásnak is mondható, igazán karakteres. Sokan nem is szeretik emiatt, de éppen ez az egyedisége okozza, hogy mind Olaszországban, mind ma már világszerte egy nagyon népszerű sajtról van szó.

Állaga is nagyon hasonlít a parmezánra: igazán kemény és könnyen morzsolódós sajtról van szó, amit a leggyakrabban reszelve fogyasztanak.

Híres Pecorino Romano receptek

Lehet, hogy magáról a Pecorinóról még nem hallottál, de van néhány világhírű olasz recept, amiről viszont egészen biztosan. És ezek mindegyike – legalábbis az eredeti változatban – használja ezt a finom és különleges ízű sajtot. Sőt, ezek a híres olasz receptek igazából a Pecoinótól lesznek olyanok, amilyenek.

  • Carbonara spagetti. Habár szerte a világban mindenféle kotyvalékkal találkozni ezen a néven, de az igazi, eredeti carbonara csakis Pecorino sajttal készül.
  • Genovai pesto. A legismertebb, „zöld pesto” parmezánból és Pecorinóból készül.
  • Spaghetti caccio e pepe. Egy kevésbé ismert olasz „alaptészta”, magyarul egyszerűen sajtos borsos spagetti. És tényleg nincs benne más a tésztán kívül, mint sajt és bors, de az előbbi kötelezően a híres Pecorino Romano.
Carbonara spagetti

Eredeti olasz carbonara spagetti Pecorino sajttal

Ahogy a fentiekből is látszik, a Pecorino sajt kiváló és elengedhetetlen hozzávalója néhány igazán tuti olasz tészataszósznak. És itt a sajtra ne „hagyományos”, megszórom vele a tésztát és kész értelemben gondolj. Mind a carbonara, mind a caccio e pepe jellemzője, hogy magát a szószt többek között a Pecorino sajt és a megfelelő hőmérsékletű és keményítőtartalmú főzővíz alkotja. Kötelező megkóstolni az eredeti változatot mindenkinek, aki szeret jókat enni!

Hol kapható Pecorino sajt?

A cikk írásának idején, 2022-ben a Pecorino sajt valahol ott jár Magyarországon, hogy egyre több helyen, de még azért általában csak a nagyobb üzletekben kapható. Persze ki tudja, hamarosan eljöhet az idő, amikor már minden háztartásban az asztalra fog kerülni, lásd kicsit lejjebb.

Mindenesetre egyelőre azért nem alapvető élelmiszer. Tehát ha Pecorino Romanóval készült ételt szeretnél készíteni, azért tervezz egy kis utánajárással.

Természetesen online lehet rendelni, és a különlegességeket árusító vagy sajtüzletekben is lehet kapni. Én a képen látható darabot a Metróban vásároltam, de nagyobb Tesco, Auchan, Spar és hasonlók is általában tartják. Egyre többször látni akár kisebb, Lidl vagy Aldi jellegű boltokban is.

Pecorino Romano darab

A legtöbb esetben viszonylag kicsi – 15-20 dekás -, előre csomagolt kiszerelésben találod. És mivel annyira nem kelendő, nem áll hegyekben a hűtőpultban, ezért általában keresni kell a sajtkülönlegességek között még ott is, ahol tartják.

Mi ez a történet minden magyar háztartásról?

A gasztronómia, gasztrokultúra folyamatosan változik szerte a világban. Magyarországon különösen megfigyelhető, hogy az 1980-as évek egyhangú – és itt sajnos inkább rossz értelemben értendően – magyaros receptjei és hozzávalói után szépen, bár viszonylag lassan kinyílt a világ.

Először csak hallottunk olyan nemzetközi finomságokról, mint pl. a parmezán sajt vagy a mascarpone, aztán megjelentek néhány receptben és extrább élelmiszerüzletben, míg mára ezeket már szó szerint a sarki közértben is meg lehet vásárolni.

Emlékszem, amikor 1986-ban Bécsben először ettem Tiramisut. Elképzelhetetlen volt hazaérkezve elkészíteni, mert a mascarponéról Magyarországon senki még csak nem is hallott. És mára tényleg, szinte szó szerint minden üzletben kapható, ahogy a Tiramisu is lassan minden magyar háztartásban legalább évente egyszer, ha más nem karácsonykor az asztalra kerül.

Valami ilyesmire számítok én a Pecorino sajt tekintetében is. Mivel nem csak Olaszországban, de világszerte is igen kedvelt, ráadásul nem egy eredeti olasz recept szükséges hozzávalója, itthon is egyre többször találkozhatunk vele. És míg a 2010-es évek eljén, az eredeti pesto receptemhez keresve még csak „nagyobb hipermarketekben és sajtboltokban” volt, és ott sem mindig kapható, ma már a legtöbb közepes-nagyobb élelmiszerüzletben előfordul.

Egy igazi ínyencségről van szó, tessék csak használni! És akkor vélhetően keresleti oldalról várhatóan néhány év múlva már a legeldugottabb kisbolt is tartani fogja.

Pecorino Romano helyesírása

Maga a pecorino szó amúgy csupán annyit jelent olaszul, hogy juhból készült (itt: juhtejből). A Pecorino Romano jelentése pedig egyszerűen „római juhtejből készült„. De mivel eredettvédett elnevezésről van szó, ezért helyesen két nagy kezdőbetűvel írjuk. Magyarul (mint más nyelveken is) gyakran használatos egyszerűen Pecorino vagy Pecorino sajt formában is.

Nevéből adódóan amúgy a Pecorino Romano Lazio tartományból, Róma környékéről származik. Mára azonban a termelés nagy része Szardínia szigetére került.

Pecorino Romano sajt

Nincs hozzászólás


Recept keresés