Mitől lesz puha a rántott hús?

Szerző: Hasznos tanácsok
Rántott szűzpecsenye készítése 3

A jó rántott hús esetében a ropogós bundán kívül talán csak egy fontosabb van: a puha, omlós hús. De mitől lesz puha a rántott hús? Mire figyelj, ha otthon készíted?

A legfontosabb dolog a puha rántott húshoz

A legfontosabb dolog ahhoz, hogy puha legyen a rántott hús, nagyon egyszerű.

Ez pedig a klopfolás.

Talán sokunknak megvannak az emlékei a vasárnap délelőttökről, amikor vagy otthon, vagy a szomszédban valaki ütemesen klopfolja a húst. Rántott hús készül.

Csirkemell klopfolása

Csirkemell klopfolása fólia alatt

A klopfolás pedig a rántott hús esetében nem csak egy szokás, hanem tényleg talán a legfontosabb tényező ahhoz, hogy igazán puha legyen a hús.

A klopfolásnál fontos, hogy egyenletes vastagságú, és ráadásul megfelelően vékony lesz tőle a hús. De legalább ennyire fontos – és a mitől lesz puha a rántott hús kérdésre lényeges – eredménye, hogy hihetetlen mértékben puhítja a húst.

Kiklopfolt karajszeletek rántott húshoz

Kiklopfolt karajszeletek rántott húshoz

Így a később nagyon magas hőmérsékleten (általában 180 fok körül) kisütött hús a panír, mint bunda védelmében igazán puha és porhanyós tud lenni.

További fontos dolgok

Két fontos tényező járul még hozzá a rántott hús puhaságához, de mindkettőre utaltam már feljebb.

  1. Jó panír. Itt a jó alatt azt értsd, hogy nem sérült, teljesen befedi a húst. Így egyfajta köntöst, kabátot képez, és a hús a magas hőmérsékleten a panír védelmében lényegében a saját gőzében párolódik (szemben azzal, mintha beledobnánk a forró olajba).
  2. Magas sütési hőmérséklet. A fentiekből következik, hogy az igazán puha rántott húshoz magas, 170-180 fok körüli hőmérséklet kell, és ez viszonylag hirtelen sütést eredményez.
Rántott hús sütése olajban

Rántott hús sütése olajban

Egy megfelelően kiklopfolt, panírozott, és megfelelő hőmérsékletű zsiradékban sütött rántott szelet kb. 4 perc alatt tökéletesen puhára sül.

És végül: az alapanyag sem mindegy

A végeredmény puhaságát tekintve az sem mindegy, hogy milyen húsból készítjük a rántott húst.

Magyarországon alapvetően a karaj a legnépszerűbb alapanyag – és ez a klopfolással megfelelően puha is lesz -, de nagyon sok más húsból készítve még puhább eredményt kapunk:

Rántott szűzpecsenye készítése 3

Rántott szűzpecsenye

Ez utóbbi inkább különlegességnek számít a rántott húsok között, de ha igazán puha változatot szeretnél enni, akkor egyszer feltétlenül próbáld ki!

Bárhogy is készíted, remélem elég puhára sikerül, és jó étvágyat hozzá!

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés