Lasagna vagy lasagne?

Szerző: Vegyes
Lasagna vagy lasagne?

Megjegyzés: ez a bejegyzés nem egy recept. Ha lasagna vagy lasagne receptet keresel, akkor klikk ide.

Az ember hallja a két változat közül ezt is meg azt is, lasagna vagy lasagne, és nem feltétlenül tudja, melyik is az eredeti, olasz neve ennek a tésztának illetve a belőle készült ételeknek. Mivel magyar szót még nem találtak ki rá, ezért legalább használjuk mi is azt, amit erre az ételre a szülőhazájában, azaz Olaszországban is használnának. De melyik is az pontosan?

Lasagna vagy lasagne – esetleg mindkettő?

A helyzet az, hogy mindkét szó olasz, az egyik az egyes szám, a másik a többes szám. A lasagna azt jelenti, hogy egy tésztalap, azt az olaszok csak abban az esetben használják, ha egyetlen tésztalapra gondolnak. A lasagne a többes szám, ezt használják akkor is, amikor több tésztalapról, és amikor magáról az ételről beszélnek. Tehát ha az eredeti, olasz elnevezést akarod használni, akkor a rakott tésztás étel neve helyesen lasagne.

A lasagna elnevezés a tésztaételre egyébként Olaszországon kívül többfelé elterjedt, és mint ilyen talán nem akkora probléma, ha valaki ezzel találkozik. Amerikában pl. szinte csak ezt használják, legalábbis ha nem az olasz bevándorlókra leszármazottaira gondolunk :). Magyarországon az én tapasztalatom szerint kb. fele-fele arányban hallani ezt is és azt is.

Az olasz tésztaneveket illetően érdemes megemlíteni, hogy a lasanga vagy lasagne páros nem kivétel. Mindegyik tésztafajtának van egyes száma, de mindig többes számban használják, amikor magának a belőle készült ételnek a nevét mondják. Vagyis, hogy csak a legismertebbeket említsem, a spagetti (olaszul: spaghetti) például sok spaghettót jelent, a penne sok pennát. Igen, ez utóbbi lehet ismerős, nem véletlenül. Az olasz tésztanevek csak nekünk hangzanak egzotikusan, a penna pl. tollat, tollhegyet jelent, a tészta ahhoz hasonló formájáról kapta a nevét. Ha már itt tartunk, akkor a spaghetto vagy spaghetti a kötél szóból származik, a lasagna vagy lasagne, mint az egyik legrégebbi olasz tészta nevének eredetére nem találtam egyértelmű forrást.

Remélem, most már te is el tudod dönteni, hogy melyik helyzetben mi a helyes: lasagna vagy lasagne…

Forrás: Wikipedia és answers.com

Lasagna vagy lasagne?

Lasanga vagy lasagne? Lasagna ha egyetlen tésztalapról van szó, lasagne ha többről, vagy a belőle készült ételről.

Nincs hozzászólás


Recept keresés