Ham and eggs (hemendex)

Szerző: Amerikai receptekReceptek
Ham and eggs

Magyar neve:

Ham and eggs (hemendex)

Eredeti neve:

Ham and eggs

Származás:

Amerika

Hány adag?

1 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Ham and eggs (hemendex) hozzávalók:

 • 2-3 tojás
 • 2-3 vékony szelet jó minőségű, füstölt sonka
 • 1/2 tk. olaj vagy zsír

A ham and eggs (kiejtve – vagy itthon sokszor írásban is – hemendex) nevét illetően egy angolszász eredetű, sonkából és tojásból készült, általában reggel fogyasztott étel.

Az elnevezés érdekessége, hogy Amerikában ez nem feltétlenül jelent többet, mint a szavak összessége: „sonka és tojás”. Vagyis habár rendelhetsz „ham and eggs”-et reggelire pl. Amerikában, de ez csupán sonkával sütött tojás, és ugyanígy létezik „bacon and eggs” (baconös tojás) is. Míg nálunk a magyar (és pl. a mellékelt cikk szerint a szlovák) nyelvben a „hamandeggs” vagy „hemendex” már-már külön szóként él.

Ham and eggs készítése

Mivel az igazi ham and eggs esetében a tojást tükörtojásként sütjük (lásd lejjebb), ezért fontos, hogy csak friss és nem sérült héjú tojást használj hozzá!

A hozzávalók: a sonka legyen sonka!

Hadd kezdjem a receptet egy rövid eszmefuttatással. Nincs könnyebb dolog, mint egy „sonka és tojás” nevű recept hozzávalóit bemutatni: sonka és tojás – na jó, némi só és zsiradék még nem árt hozzá. 🙂

De ami a lényeg: manapság sokszor szimpla anyagi indokokból vagy egyszerű nemtörődömségből olyan gyakran megváltozik egy étel nevének valódi tartalma, hogy az már néha fáj. Pedig nem kell sokáig mennünk, elég felnyitni a Magyar Értelmező Kéziszótárt, és megnézni, mit is jelent az a szó, hogy sonka: „Sertés combja. | Ebből füstöléssel, pácolással készített hentesáru.

Miért írom ezt itt? Csak hogy világos legyen: a sonka – habár jó minőségben egyáltalán nem olcsó – a sertés combjából készült, sózott, füstölt-pácolt étel. Vagyis amikor a neten ham and eggs receptet látsz pl. tarjából, az kb. olyan (szerintem), mintha sertéspörkölt receptet írna valaki pulykahúsból csak azért, mert az olcsóbb.

Száz szónak is egy a vége: a jó ham and eggs-hez jó minőségű, füstölt sonkára van szükség. Lehetőleg vékonyra szeletelt, valódi combsonkát használj, és ne gépsonkát.

Ham and eggs recept

 1. Személyenként 2-3 tojást, és 2-3 szelet (3-6 dkg) füstölt sonkát számolj.
 2. Egy tapadásmentes serpenyőt forrósíts fel, olvaszd fel benne a zsiradékot vagy öntsd bele az olajat.
 3. Vedd vissza a lángot közepesre, tedd bele a sonkaszeleteket, és kb. 1-1,5 perc alatt közepesen pirítsd meg az egyik oldalukat.

  Megjegyzés: Mivel a sonka már nyers állapotában is fogyasztható (a füstölés-pácolás miatt), ezért a hőkezelésre nem a fogyaszthatóság, csak az ízek kiemelése miatt van szükség, tehát nem kell túlsütni.

 4. Fordítsd meg a sonkát, üsd a tojásokat a sonkaszeletekre, vagy éppen a szeletek közé, ha jobban átsütve szereted. Vigyázz, hogy a sárgája egészben maradjon. Ízlés szerint sózd meg a fehérjét (ha a sárgáját sózod, akkor sütés után foltos lesz), és szükség esetén egy spatulával vagy a serpenyő enyhe mozgatásával hagyd, hogy a fehérje a serpenyő teljes felületén elterüljön.

  Megjegyzés: A ham end eggs esetében a tojás mindig tükörtojás-szerűen van sütve. Ha keverve készíted, az is finom étel, de akkor sonkás rántottának hívják.

 5. Közepes lángon süsd kb. 2 percig, amíg a fehérje megszilárdul.

  Ha nem szereted a folyós sárgáját, akkor egyrészt lefedheted sütés közben, vagy kb. 1 percre megfordíthatod az egészet, hogy a teteje is átsüljön.

Azonnal, még melegen tálald. Ízlés szerint borssal vagy pirospaprikával is megszórhatod, ha fűszeresebben szereted.

A ham and eggs kiváló villás reggeli, kenyérrel vagy akár magában tökéletes energia- és fehérjeforrás egy jó nap indításához!

Mit jelent még a ham and eggs?

A ham and eggs kifejezésnek az angol nyelvben van néhány, nem feltétlenül ideillő (értsd: nyomdafestéket nem tűrő) jelentése is. De egyben egy 1933-ban készült Disney rajzfilm címe is, amit lent láthatsz:

http://www.youtube.com/watch?v=KAlmbN11KAE

Jó étvágyat!

Ham and eggs

Hozzávalók

Címkék

Recept keresés