Igazi forró csoki recept

Szerző: Receptek
Forró csoki

Magyar neve:

Forró csoki

Hány adag?

1 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Forró csoki hozzávalók:

 • 35 g jó minőségű csokoládé
 • 45 ml tejszín
 • 180 ml tej

Legyünk őszinték magunkhoz: a forró csoki nem véletlenül kapta ezt a nevet. Márpedig ha az ember forró csokoládét próbál inni sok vendéglátóhelyen, vagy valamilyen porból otthon elkészíteni, akkor igencsak érdemes rajta elgondokozni, hogy a forró csoki nem véletlenül nem langyos kakaó. Csak ezt úgy látszik sokan nem tudják.

Nagyon finom, igazi forró csoki recept pontos hozzávalókkal kicsit lejebb, de előszür nézzük, miért forró csoki a forró csoki?!

Ezért forró csoki a forró csoki!

 • Forró, vagyis nagyon meleg, gőzölgő. Ez persze felszolgálás kérdése, és nem kell az embernek a száját megégetnie. De a forró csokoládé egyik élményét éppen az adja, hogy egy hűvös őszi vagy téli délutánon már a bögrét a kezünkben szorongatva is átjárja testünket a meleg. Ha elfogyasztjuk ezt az italcsodát, akkor pedig még a lelkünket is melegség tölti el.
 • Csoki, vagyis csokoládé. Nem kakaó, és végképp nem valamilyen porított műélelmiszer. Sajnálom, de még a kakaó sem csoki. Habár mindkettő kakaóbabból készül, de a kakaóporból jórészt kivonták a kakaóvajat, ami pedig a csokiban benne van. És az igazi különbséget éppen ez adja!

Nem mondom, hogy az itt megadott forró csoki recept mindenkinek ízleni fog. Még csak azt sem mondom, hogy ez lenne az eredeti – nem hiszem, hogy ennél az italnál lehetne egyetlen vagy eredeti változatról beszélni. Viszont hacsak nem gyűrtek még teljesen maguk alá az élelmiszeripar műanyag termékei, akkor ezt a receptet kipróbálva garantáltan abban az élményben lesz részed, amire talán már réges-régen vágytál, amikor egy igazi forró csokira gondoltál.

Forró csoki recept

A receptben megadott mennyiségek egy bögre (kb. 2,5 dl) forró csokoládé elkészítéséhez elegendőek.

 1. A forró csoki elkészítéséhez tördeld apró darabokra a csokoládét, és tedd bele a bögérbe, amiben fel fogod szolgálni az italt.
 2. Forró csoki készítése 1

 3. Forrald fel a tejszínt, amíg apró buborékok meg nem jelennek a szélén. Öntsd a csokira.
 4. Forró csoki készítése 2

 5. Várj egy percet, addig ne nyúlj hozzá. Ezalatt a csoki megolvad. Keverd össze a tejszínt és a csokit egészen addig, amíg teljesen egynemű, sűrű csokoládét nem kapsz.
 6. Forró csoki készítése 3

 7. Forrósítsd fel a tejet is. Öntsd a csokira először a felét, és keverd el. Öntsd rá a másik felét, keverd jól el.
 8. Forró csoki készítése 4

 9. A forró csoki elkészült. Fogyaszd azzonnal, forrón!

Forró csoki tippek

 • Minél jobb minőségű csokoládét használsz, annál finomabb lesz ez az ital. Ez nem kérdés. Összesen 35 g kell egy adaghoz – vagyis 100 g csokiból 3 bögre kijön. Ha rám hallgatsz, ne sajnáld hozzá magadtól a jó minőségű csokoládét!
 • Az teljesen ízlés kérdése, hogy milyen kakaótartalmú a csoki, amiből készíted. Én 70%-os kakaótartalmú étcsokiból csináltam, ettől – jó értelemben véve – igencsak erőteljesen csokoládéízű. Persze lehet akár kisebb kakaótartalmút is választani, így kevésbé csokis lesz az íze. De részben tejcsokit használva is „finomíthatod” az ízeket, édesítheted az italt.
 • A mennyiségekkel játssz kedved szerint. Próbáld ki először a receptben megadott arányokat, aztán változtasd ízlésed szerint. Ha csokisabban szereted, akkor adj hozzá még több csokit. Ha kevésbé csokisan szereted, akkor értelemszerűen kevesebbet.
 • Az igazán feledhetetlen ízélményhez szerintem ez a tejszínmenyiség szükséges. A magas zsírtartalom ugyanis jobban kihozza az ízeket. De ha esetleg emiatt tűnik neked túl töménynek az ital, akkor egyszerűen a tejszín egy része – vagy akár az egész – helyett használj tejet.
 • Ami a tejet illeti, én teljes (3,6 %-os) tejből készítem. Ez megint csak a testességéhez, a komplettebb ízekhez szükséges. És persze a beletett nem kevés tejszín mellett ez már amúgy is mindegy. De itt is tiéd a döntés: kedved szertin használhatsz akár kisebb zsírtartalmú tejet is.
 • A forró csokihoz természetesen nagyon jól áll a tetejére nyomott tejszínhab, így azzal is tálalhatod. Viszont érdemes kipróbálni akár nélküle is! Meg fogsz lepődni, de ha tényleg jó minőségű csokit és magában az italban tejszínt is használsz (lásd a receptben megadott mennyiségeket), akkor nem feltétlenül fog az ízélményhez hiányozni a hab.

Forró csoki

Címkék

4 hozzászólás

 1. Fejes Mária szerint:

  Kedves Balázs!
  Köszönöm a „forró csokit”, nagy boldogság volt. Nagyon szeretem a receptjeit. Csodás új évi napokat kívánok. Mária

 2. Zsuzsanna Nagy szerint:

  Boldogságos ünnepeket!! Köszönöm szépen a csodás finomságokat!!

 3. Barát Imréné szerint:

  Kedves Balázs! Köszönöm szépen a receptet és a jó kívánságot.Áldott, békés, boldog karácsonyt kívánok szeretettel!❤️

 4. Ürmös Lászlóné szerint:

  Kedves Balázs!
  Köszönöm a recepteket!
  Nagyon boldog Karácsonyt, és békés boldog új esztendőt kívánok!
  Gabi


Recept keresés