Fat Mama faszenes grill étterem Budapesten

Szerző: Vegyes
Grill tál Fat Mama

A Fat Mama étterem 2015 végén nyílt Budapest belvárosában, a Kazinczy utcában. Nemrég kaptam meghívást ide, hogy személyesen próbáljam ki Bertha, a behemót beltéri faszenes grillező (!) finomságait.

Ha az ember a faszenes grillezésre gondol – akár húsok, akár zöldségek -, rögtön összefut a nyál a szájában. És elsőre talán nem is tűnik furcsának, hogy mindezt egy beltéri étteremben produkálni. De ha jobban belegondolunk, a grillezés lényege a füst, ami kiváló lehetőség a szabadban, de mit kezdünk vele egy belvárosi, sokemeletes ház földszintjén létrehozott étteremben?!

És itt jön képbe Bertha! A faszenes grill-kemence éppen arra lett kitalálva, hogy a különleges kültéri grill ízeket beltéren is élvezhetővé tegye számunkra – és persze a szomszédok számára is.

Fat Mama Bertha grill kemence

Zárt tűzterében speciális, kanadai faszén biztosítja a 400-500 fokos hőmérsékletet. A sous-vide eljárással (alacsony hőfokon, műanyag tasakban, vákuum alatt) elő-hőkezelt húsok kerülnek a kemencébe, így nemcsak rettentően porhanyósak és finomak lesznek, de tényleg pár perc alatt el is készülnek. Talán nem kell mondanom, hogy mekkora élvezet akár a hideg téli, akár a forró nyári napokon a kellemes, zárt környezetben a rendelés után néhány perccel igazi barbecue ízeket fogyasztani.

Fat Mama: az étlap

Az étlapon természetesen a grill ételek viszik a prímet. Mi másért is jönne az ember egy olyan helyre, amelynek büszkesége a fent már bemutatott Bertha, mint grill húsokért vagy zöldségekért?

Húsevőknek természetesen bármelyik húsételt nyugodtan ajánlom – lájtosabb igények esetén halak és csirke is készül Bertha gyomrában. Én a ház egyik specialitását, a Fat Mama© BBQ oldalast, a szintén saját készítésű – igen, kolbásztöltőjük is van! – házi kolbászt, a csirkemellet valamint a portobelló gombát kóstoltam, kuszkusz salátával. A sous vide előkészítés, a füstöt grillezés, és a házi barbecue szósz tökéletes barbecue ízélményt biztosított!

Grill tál Fat Mama

A jó hír, hogy ha nem eszel húst, itt akkor is gazdag választékot találsz! A quinoával, szárított paradicsommal töltött portobello gomba például éppúgy a grillkemencéből került ki, mint a húsok, és nagyon finom volt!

De tulajdonképpen bármit javaslok kipróbálásra. Az étlapot látva, és az üzletvezetővel beszélgetve egyértelmű, hogy a Fat Mamában komolyan gondolják, hogy a vendég érezze jól magát. A házi készítésű kolbász, a házi készítésű kenyér, a speciális – akár tengeri sós(!) – limonádék mind erről árulkodnak.

Fat Mama limonádé

A tengeri sós limonádét csak igazi ínyenceknek ajánlom, de a házi készítésű kenyér nemcsak kedvesség, hanem a tulajdonosok és a személyzet elkötelezettségéről tanúskodik.

Fat Mama házi kenyér

De ezeken kívül a Fat Mama étteremben ráadásul minden nap déli menüvel is várnak, illetve akár reggelizni is tudsz itt.

Fat Mama: reggelizőhely

Gyakran hallani Budapesttel kapcsolatos gasztronómiai hátrányként, hogy kevés a reggelizőhely. Nos, nem tudom, hogy ez afféle istencsapása, vagy egyszerűen a kereslet és kínálat piaci alakulásának következménye. Vagyis, ha lenne mondjuk minden sarkon egy kiváló reggelizőhely, akkor vajon hány honfitársunk (akár azok, akik ezeket a helyeket hiányolják) indítanák ott a napjukat. Mert valljuk be, fizető vendégek nélkül egyetlen étterem, de még egy reggelizőhely sem tud sokáig életben maradni.

Mindenesetre a Fat Mama esetében üdítő színfoltot találhatunk erre a problémára. Nemcsak reggelit kínálnak – és így a grill étterem egyben reggelizőhelyként is üzemel -, de ráadásul „All You Can Eat”, azaz svédasztalos formában. 1200 Ft-ért az ember annyit reggelizhet, amennyit akar!

Próbáld ki Fat Mamát és Berthát!

Ha budapesti vagy, Budapesten jársz, és szereted a grill ízeket, próbáld ki a Fat Mama éttermet!

A deszertek is magukért beszélnek. Creme brulée az állandó étlapról:

Creme brulée Fat Mama

És az eheti déli menühöz ez a finom, sós karamellás körtés clafoutis járt:

Körtés clafoutis Fat Mama

Rendelés után valami különlegességgel fogadnak, ez a séf ajándéka. Ma katalán babsaláta volt.

Katalán babsaláta Fat Mama

A Fat Mama belülről egyszerre indusztriális, és otthonos.

Fat Mama belső
Fat Mama bárpult

Címkék

Nincs hozzászólás


Recept keresés