Deruni – Ukrán krumplis palacsinta

Szerző: ReceptekUkrán receptek
Deruni füstölt lazaccal és tejföllel

Magyar neve:

Deruni, tócsni, lapcsánka

Eredeti neve:

Деруни

Származás:

Ukrajna

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

Összesen:

Deruni, tócsni, lapcsánka hozzávalók:

 • 550 g krumpli
 • 110 g hagyma (1 fej)
 • 40 g liszt
 • 40 g tejföl
 • 1 tojás
 • Bors

A kelet-közép-európai régióban szinte minden nemzetnek megvan a maga krumplis palacsintája. Nincs ez máshogy az ukránok esetében sem, akiknél ez leggyakrabban a deruni (vagy angolos átírással deruny) nevet viseli.

Persze nem kell ehhez messze menni, hiszen a mi lapcsánkánk, tócsnink (és ugyanaz a krumplis palacsinta még ezerféle elnevezéssel) tulajdonképpen ugyanaz – legfeljebb reszelt hagyma kerül bele ritkábban. Tehát ez itt akár egy tócsni receptnek is tekinthető, és az érdekességét inkább az adja, hogy szinte a nálunk ismert formában fogyasztják ezt az ételt Ukrajnában is, más névvel.

Persze ki-ki vérmérséklete és politikai hozzáállása szerint viaskodhat, hogy melyik nemzet volt az ős-tócsni-fogantató, de akár elfogadhatjuk azt a megközelítést is, hogy az egy földrajzi területen élő népek gyakran hasonló ételeket fogyasztanak.

Mindenesetre ahogy a mi tócsnink is kb. minden járásban más néven ismert, érdekes módon Ukrajnában a deruni is csak egy a rengeteg elnevezés közül. Én az alábbiakat találtam, itt most angolos átírással: kremzlyky, tertyukhy, rysylovanyky, terchanyky, deruny.

Deruni recept

 1. Első lépésben reszeld le a megpucolt krumplit és a hagymát egy nagyobb tálba.
 2. A krumplit lehet nagylyukú reszelőn is reszelni. Én itt apró lyukakon reszeltem, így az ételnek sokkal inkább „palacsinta” jellege lett.

  Reszelt krumpli és hagyma

 3. Add hozzá a lisztet, a tojást és a tejfölt. Keverd el teljesen a hozzávalókat.
 4. A deruni tésztája és sütése is nagyon hasonlít az amerikai palacsintára – érdemes azt a receptet is megnézni.

  Deruni készítése

 5. Egy nagyobb serpenyőt vagy palacsintasütőt forrósíts fel. Önts bele néhány evőkanál zsiradékot, és vedd a lángot közepesre. Kanalazz a tésztából kisebb halmokat a serpenyőbe. Süsd az első oldalát aranysárgára kb. 2-3 perc alatt. Fordítsd meg, és a másik oldalát süsd kb. 1 percig.
 6. Deruni sütése 1
  Deruni sütése 2

Deruni tálalása

A deruni elkészült. Tálald melegen, frissen.

Fogyasztható köretként is, de tradicionálisan inkább reggelire készítik, és szinte mindig tejföllel tálalják. Ezen kívül tepertő, sajt, erjesztett tej (rjazsenka vagy ryazhenka) vagy gomba is gyakran kerül mellé. Én a képen tejföllel és füstölt lazaccal tálaltam.

Deruni füstölt lazaccal és tejföllel

Tipp a deruni hozzávalók kiméréséhez

Ez egy nagyon egyszerű recept, valószínűleg egy olyan nagyon egyszerű korból, amikor nem grammokban és milliliterekben, hanem marékban és érzésben mérték a hozzávalókat. Akár azért, mert nem volt feltétlenül minden háztartásban mérleg, akár azért, mert nem feltétlenül akartak mindent túlbonyolítani.

Habár én itt a mai kor szokásai szerint pontos mennyiségekben adtam meg a hozzávalókat, sok ukrán recept a mai napig nem bonyolítja ennyire. Így lényegében az alábbi, nagyon egyszerű méréssel is elkészíthető a deruni:

 • 5 nagy vagy 7-8 közepes krumpli
 • 1 fej hagyma
 • 1 evőkanál liszt
 • Bors

Persze ez ráadásul még a tésztát illetően is az általam megadottnál még egyszerűbb deruni receptet eredményez, hiszen nincsen benne tejföl. Lásd ehhez az Ukrán Kulturális-, Ifjúsági- és Sportminisztérium által üzemeltetett honlapot, többek között videóval a deruni elkészítéséről.

Jó étvágyat!

Recept forrása: Marina’s Kitchen deruny recept

Hozzávalók

Címkék

3 hozzászólás

 1. Maria szerint:

  Most akkor a tejfölt a tésztába bele vagy a kész mellé tegyük?

 2. Tünde szerint:

  Ezen a képen nem úgy néz ki, mintha egy kanál lisztet adtak volna hozzá.


Recept keresés