A cézár saláta igaz története

Szerző: Vegyes
Cézár saláta tálban

Ha az ember bármerre keres az interneten, akkor angol nyelven mindenhol egyetlen történetet talál, ami leírja, honnan is származik az eredeti cézár saláta. Ennek hitelességét, na és az eredeti cézár saláta összetevőit próbáltam kideríteni ebben a cikkben. Eredeti cézár saláta recept pedig a linkre kattintva találató.

Van-e eredeti cézár saláta recept?

Kevés olyan étel van, aminek az eredetét és az eredeti receptjét is pontosan ismerjük. De még ezeket is sikerül gyakran úgy elkészíteni, hogy bizony arra az ételre még a saját anyja – vagyis a megalkotója – sem ismerne rá. És ezek egyike a híres és méltán nevezetes cézár saláta. Vagy mégsem?!

Ne persze könnyen felmerülhet benned a kérdés, hogy a „vagy mégsem” megjegyzésem egészen pontosan melyik kijelentésre vonatkozott – és az üzenetet direkt kétértelműnek szántam. Ugyanis a cézár saláta eredetét illetően első ránézésre egyértelműnek tűnik, hogy honnan származik, de ha az ember jobban megpiszkálja a dolgokat, akkor bizony kétségei támadhatnak.

Esetleg még az is meglehet, hogy csak egy jól összerakott legendáról van szó? Márpedig ha a cézár saláta eredetében, és így az eredeti receptben sem lehetünk biztosak, akkor vajon mennyire kérhetjük számon egyes vendéglátóipari egységeken, hogy éppen milyen fantáziadúsan átalakított verzióban szolgálják fel ezt az ikonikkus ételt?

A legelfogadottabb cézár saláta eredet


Ha az ember bármerre keres az interneten, akkor angol nyelven mindenhol egyetlen történetet talál, ami leírja, honnan is származik az eredeti cézár saláta. Eszerint a saláta megalkotója az Olaszországból az USA-ba emigrált Caesar Cardini, aki ugyan az amerikai San Diegoban élt, de ezt a salátát a határ túloldalán lévő, mexikói Tijuanaban alkotta meg, ahol az akkoriban érvényben lévő alkoholtilalom miatt üzemeltetett éttermet.

Caesar Cardini

Caesar Cardini. Forrás: Grupo Plascencia

A történet szerint ennek az étteremnek a fő célcsoportja a határon italozni átjáró amerikaiak voltak – San Diego és Tijuana szó szerint csak néhány kilométerre vannak egymástól. Történt pedig 1924. július 4-ének amerikai nemzeti ünnepén, amikor az otthon kiszáradt torkú jenkik alkohol iránti szomjukat oltandó megrohamozták Cardini éttermét, a Caesar’s-t, hogy a rohamtól a konyha teljesen kiürült, és nem volt mit felszolgálni az éhes vendégeknek.

Caesar's étterem Tijuanában

Caesar’s étterem Tijuanában. Forrás: Grupo Plascencia

Cardini nem esett kétségbe, hanem a kamrában található alapanyagokból összedobott valamit. És hogy igazán emlékezetessé tegye a vendégek számára a fogyasztást, a mindössze néhány hozzávalóból álló salátát az asztalok mellett, salátástálban keverte össze.

A történet teljesen kerek, és attól a ténytől eltekintve, hogy 100%-osan megerősítve nincs (lásd lejjebb a kétségeket), akár igaz is lehet. A cézár (angolul Caesar) saláta egy Caesar’s nevű étteremből ered, a különösen kevés hozzávaló – amitől amúgy igazán finom lesz egy jó cézár saláta – oka pedig nem más, mint egy nemzeti ünnepen kiéhezett és megszomjazott közönség által kifosztott raktárkészlet.

Mi bizonyítja ezt a történetet?

Azon túl, hogy jól hangzik és akár igaz is lehet, érdemes megnézni, hogy mi bizonyítja ezt a történetet. Bennem legalábbis akkor merültek fel kétségek azt illetően, hogy egészen biztosan ez-e a cézár saláta eredete, amikor minden online cikkben visszatérően két forrást találtam a történet alátámasztásaként:

  1. Rosa Cardini, azaz Caesar Cardini lánya.
  2. Julia Child, Amerika egyik leghíresebb szakácskönyvírója és főzős TV szereplője, aki gyakorlatilag a francia konyhát egyszemélyben tette ismertté és népszerűvé az Egyesült Államokban.

Mindkét forrás elég hitelesnek tűnik, tehát ez még önmagában semmi okot nem adna a kételkedésre, két apróságtól eltekintve. Egyrészt Rosa Cardini 1928-ban, vagyis a saláta feltételezett megalkotása után 4 évvel született, másrészt Julia Child ugyan 1912-es születésű, ám a kérdéses időben ő sem volt több fiatal tizenévesnél.

Márpedig mindketten az 1970-es években nyilatkoztak a Caesar salátáról. Rosa Cardini mint a családi receptről vagy családi történetről, Julia Child pedig mint gyerekkori élményéről, amikor ezt az ételt Tijuanaban fogyasztotta. Tehát legalábbis érdemes egy pillanatra megállni, és végiggondolni, hogy a saláta megalkotását követően 50 évvel (!) keletkezett beszámolók, egy akkoriban kislány emlékei illetve családi történetek alapján, vajon mennyire lehetnek hitelesek. Esetleg némi varázspor is rákerülhetett már a történetre, némileg megszínesítve azt?

A cézár saláta hozzávalói

Ugorjunk innen át a cézár saláta hozzávalóira, hiszen az étel eredete egy dolog, de talán ennél fontosabb tudni azt, hogy mi is volt az eredeti receptben. Ha más nem azért, hogy ehhez igazítsuk a röhögési szintünket, amikor legközelebb cézár saláta néven valami kotyvalékot szolgálnak fel nekünk, vagy akár csak amikor ennek a cikknek az alján elolvassuk a magyar nyelvű étlapokból készített cézár saláta hozzávaló válogatást.

Persze mindenki gondolhat a cézár saláta eredetéről mást és mást, én a fentiekkel nem kívánok sem a Cardini-féle verzió mellett, sem az ellen állást foglalni. Mindenesetre ez a történet nagyon meghatározza azt, amit a világ nagy részén – és persze leginkább az Egyesült Államokban, ahonnan technikailag származik, és ahol a mai napig is talán a legismertebb ez az étel – ma eredeti cézár saláta alatt értenek.

Amiben szinte minden forrás egyetért, hogy ehhez a salátához kizárólag római salátát használnak, ezen kívül mint „szárazanyag” csak kruton és parmezán van benne. Minderre jön a cézár öntet, ami egy majonéz-szerű (nem majonéz!), fokhagymás, dijoni mustárt tartalmazó, igencsak ízbomba szósz.

Manapság Amerikában a cézár salátának (az öntetben) kötelező hozzávalója a szardella, de a fenti források szerint ez a Cardini-féle verzióban egyáltalán nem szerepelt. Ehelyett viszont volt benne Worcestershire szósz, ami tulajdonképpen egy erjesztett szardella-szósz. Tehát az a sajátos íz, ami ebben a konstellációban már nem halízre emlékeztet, hanem sokkal inkább az umamit hozza ki a szánkban, manapság inkább hal formájában, míg az eredeti verzióban a kimondhatatlan nevű [mellékesen ejtsd: vuszter] szósz jóvoltából kerül az ételbe.

Csirkemellel vagy másféle hússal ugyan dúsítható, de az eredeti salátának ez egyáltalán nem volt része – az éppen az egyszerűségével tudott és tud ma is nagyszerű lenni, ha jól készítik el.

Milyen akkor egy jó cézár saláta?

Természetesen minden étel attól lesz igazán jó, ha aki fogyasztja, szereti. Tehát akár hívhatnánk a felszeletelt és mézzel leöntött almát is cézár salátának – miért ne? Ha mind a felszolgáló, mind a fogyasztó elfogadja ezen a néven, ráadásul aki eszi még szereti is, teljesen rendben lehet. Különösen igaz ez egy olyan étel esetében, amikor van ugyan egy elfogadott eredet és eredeti recept, de ezek 100% bizonyosságot nem tudtak nyerni.

Nem árt azért természetesen valamiféle korlátot szabni annak, hogy milyen néven milyen ételeket szolgálunk fel. Mára ez a saláta egy amerikai klasszikussá vált, és ha más nem, ennek az okán érdemes azt a recpetúrát legalább nagyban követni, amit az Egyesült Államokban eredeti cézár salátaként elfogadnak.

Vagyis a cézár saláta egy római salátából, krutonból és parmezán sajtból álló saláta, cézár öntettel. A cézár öntet egy fokhagymás, némi szardellát fűszerként tartalmazó, nagyon intenzív, majonéz-szerű öntet, amiből éppen csak annyi kerül a salátára, ami a leveleket bevonja. Az ízkavalkád és az eredeti cézár elfogyasztását kísérő mennyei érzés nem az öntet mennyiségéből, hanem a felhasznált anyagok intenzív ízéből és az umami erőteljes jelenlétéből adódik.

Tehát a cézár saláta nem majonézben úszó jégsaláta (úgy általában, nem majonézben úszó saláta), nincs benne paradicsom, uborka, a salátán kívül semmiféle más zöldség, és nem trappista sajtból vagy más olcsó sajtból készül.

Ha legközelebb valami hasonlót szolgálnak fel neked cézár saláta néven, akkor legalább egy felhúzott szemöldökkel jelezheted majd a pincérnek, hogy ennél azért többet vártál!

Cézár saláta a mai magyar étlapokon

Végezetül egy nagyon rövid gyűjtemény a mai magyar étlapokon megtalálható cézár saláta kompozíciókról, hogy lásd, a fenti variációkat nem csak kitaláltam. Sajnos a kortárs magyar vendéglátás számára ez az étel többnyire egy majonézben úszó zöldségválogatás uborkával és paradicsommal – vagyis semmi köze ahhoz, amit máshol általában eredeti receptként fogadnak el.

És még a jobb helyeken is – ahol közelítenek ahhoz, amit a cézár saláta mondjuk Amerikában jelent – kizárólag csirkehússal vagy rákkal lehet ezt az ételt megkapni, hús nélkül nincs az étlapokon. Ami csak azért fájdalmas, mert a fentiek után talán már egyértelmű, hogy ez a saláta éppen azért lett világhírű, mert semmiféle hús vagy egyéb „tartalmas” kiegészítő nem szükséges hozzá, hogy nagyon finom legyen.

Cézár saláta étlap példa

Felhasznált források: Wikipedia, KitchenProject.com, The Telegraph és számtalan angol nyelvű cézár saláta recept.

1 hozzászólás

  1. Erika szerint:

    Hálás köszönetem a cikk írójának, hogy végre nem érzem magam egyedül, amikor felvonom a szemöldököm az elém rakott cézár salátáknál. Semmi mást nem szeretnék mint, hogy ezt a cikket minden szakács olvassa el és csak a szükséges alapanyagot használják, azt a négyet. Ha mást is beleraknának, akkor csak annyit kerek, hogy ne nevezzék cézár salátának!


Recept keresés