Tandori fűszerkeverék

Szerző: AlapreceptekÁzsiai receptekIndiai receptek
Tandori fűszerkeverék

Magyar neve:

Tandori fűszerkeverék

Eredeti neve:

Tandoori masala

Származás:

(Észak-)India, Pakisztán

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Tandori fűszerkeverék hozzávalók:

 • 3 gerezd fokhagyma
 • 3 teáskanál gyömbérpor
 • 1 tk. őrölt szegfűszeg
 • 1,5 tk. őrölt szerecsendió
 • 3 tk. őrölt szerecsendió virág
 • 4,5 evőkanál őrölt római kömény
 • 6 ek. őrölt koriandermag
 • 1 teáskanál görögszéna
 • 3 tk. őrölt fahéj
 • 3 tk. őrölt feketebors
 • 3 tk. őrölt fekete kardamom mag
 • 3 ek. chili vagy erős pirospaprika, esetleg piros ételszínezék

A tandori fűszerkeverék (vagy angolosan írva tandoori fűszerkeverék) az észak-indiai, pakisztáni és afgán konyha elengedhetetlen kellékében, a tandoorba vagy agyagkemencében való sütéskor használt fűszerkeverék.

Itthon és a nyugati világban a tandori fűszerkeverék nagyrészt a híres indiai étel, a tandori csirke révén tett szert ismertségre. Habár előre elkészítve is kapható, nem különösebben nehéz otthon magunknak összeállítani. Nehezebben beszerezhető hozzávaló a szerecsendió virág és a fekete kardamom, ezek indiai vagy ázsiai különlegességeket árusító üzletekben azonban hozzáférhetők.

Tandori fűszerkeverék elkészítése

 1. A tandori fűszerkeverék mozsárban vagy mixerben is elkészíthető. Ez utóbbi előnye, hogy akár egész fűszernövényeket is használhatsz, így sokkal intenzívebb lesz a fűszerkeverék íze.
 2. Ha mixert használsz, egyszeűren add hozzá a hozzávalókat és őröld porrá. Ha mozsarat használsz, akkor először törd össze az egész fűszereket, aztán add hozzá a késsel felaprított fokhagymát, így könnyű lesz a fűszerekkel szétnyomni. Végül adj hozzá minden por alakú fűszert, és addig őröld, amíg lehetőleg homogénnek tűnő, porszerű fűszerkeveréket nem kapsz. (Persze nem muszáj túlzásba vinni, lásd a képen, én pl. a görögszénát egész nagy darabokban hagytam benne.)
 3. A tandori fűszerkeverék számomra egyetlen kritikus pontja a színezék – amit ha lehet én kihagyok az ételből. Szintén indiai üzletben beszerezhető csiliport, és részben magyar őrölt pirospaprikát használtam. Így a hús színe sütés után nem lett olyan szép és valószinűtlenül piros, mint egy étteremben, de ez az ízélményen mit sem változtatott.

A tandori fűszerkeverék felhasználása

A tandori fűszerkeverék tandori csirkéhez, illetve más indiai ételekhez használható. Hamarosan receptek is jönnek, pl. az én kedvencem, a nem teljesen autentikus de azért nagyon finom tandoori curry.

Az itt megadott mennyiségű fűszerkeverék kb. 3 kg húshoz elegendő. 1 kg húst arányosan a fűszerkeverékkel, kb. 4 dl joghurttal, 2 evőkanál sóval és 1 citrom levével kell bepácolni, lehetőleg egy éjszakán át. Utána további felhasználásra, pl. hagyományos sütőben sütésre kész.

Tandori csirke grillezve
Tandori fűszerkeverék

A recept forrása: indian.food.com tandoori fűszerkeverék recept.

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Címkék

Recept keresés

További receptek