Csípős-füstös majonéz

Szerző: Fúziós receptekReceptek
Csípős-füstös majonéz

Magyar neve:

Csípős-főstös majonéz

Hány adag?

4 személyre

Előkészítési idő:

Pihentetés / kelesztés:

          00 perc

Főzési / sütési idő:

          00 perc

Összesen:

Csípős-főstös majonéz hozzávalók:

  • 4 ek. majonéz
  • 2 tk. csípős olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 tk. savanyúságlé (javalsat: pepperoni vagy almapaprika)
  • 1 db fekete kardamom belseje összetörve
  • 1/2 tk. csilipor
  • 1/2 tk. kurkuma

A klasszikus francia majonéz némi indiai fűszerekkel kiegészítve, csípős és füstös kivitelben kiváló kísérője grillezett húsoknak. Nálam az ötlet egy hamburger készítésekor jött – és ez az ízkombináció egy kis lángon füstölt paprikával remekül feldobta az amúgy is ízbomba házi hamburgert.

Csípős ízét a csiliportól, míg füstösségét a csodálatos kardamomtól nyeri – tökéletes kombináció. A kurkumától és a csilitől élénksárgára festve pedig még a színe is jól mutat ennek a csípős mártogatós szósznak.

Csípős-füstös majonéz készítése

A csípős-füstös majonéz elkészítése tulajdonképpen rendkívül egyszerű. Érdemes hozzá jó minőségű – lehetőleg – házi majonézt használni, a fűszerek tekintetében pedig élj nyugodtan a szabadsággal.

Nekem a pepperoni savanyúság leve – mintegy ecet helyett – nagyon bevált, ez a plusz csípős és savanykás íz jól összefogta ezt a szószt. De helyette használhatsz sima ecetet is, természetesen abból kevesebbet.

  1. Egy nagyobb kés lapjával vagy fokhagymanyomóval nyomd össze a fokhagymákat, és törd apróra a kardamom apró magjait.
  2. Keverd össze a hozzávalókat. Csípős olajat az extrább ételeket áruló üzletekben lehet kapni, ennek híján használj olívaolajat és még egy kis csiliport. Ez utóbbi indiai üzletekben szerezhető be.

A csípős-füstös majonéz kiváló akár sima csípős mártogatósnak zöldségekhez, csipszhez. De mindenképpen javaslom egy jófajta grillezett hús – pl. egy jó hamburger – kísérőjeként is kipróbálni. Ha szereted a csípős ízeket, és nyitott vagy más konyhák fűszereire, akkor biztos nem fogsz csalódni.

Ha szereted a nagyon csípőset, akkor a hozzávalóknál írtakhoz képest még több csiliport is tehetsz bele – de javaslom, hogy az ízekkel és a mennyiségekkel inkább kísérletezz, és alakítsd ki a neked legjobban ízlő arányokat.

Jó étvágyat!

Csípős-füstös majonéz

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Recept keresés

További receptek