Pizzaszósz recept

Szerző: AlapreceptekLegjobb receptekOlasz receptek
Pizzaszósz recept: pizzaszósz a tésztán

Következő lépés: pizza sütése »

Na most aki a pizzaszósz recept olvasásakor valami bonyolult, agyonfűszerezett és órákig főzött mártást vár, azt ki kell, hogy ábrándítsam. Ahogy már többször írtam, az olasz konyha és az olasz ételek nagyszerűsége éppen az egyszerűségükben rejlik, és ez különösen igaz a pizzára. Az igazi olasz pizza az egyik legegyszerűbb étel, mégis páratlanul finom. Nem kell túlbonyolítani, és máris olyan lesz, mint egy igazi olasz pizzériában.

Pizzaszósz recept

Az eredeti olasz pizzaszósz recept nemes egyszerűséggel az, hogy nincs recept. Olasz szakácskönyvekben, gasztro blogokban nem is nagyon találkozni külön olyannal, hogy pizzaszósz recept, hacsak nem az itt leírt tanácsokkal. Nem kell más a pizzára ugyanis, mint paradicsom. Sima, egyszerű, ma már itthon is szinte bármelyik boltban beszerezhető vagy otthon elkészíthető passzírozott paradicsom. Ez lehet

 • “Passata di pomodoro” (konzerv passzírozott paradicsom). Ezt a feliratot (passata di pomodoro) keresd az üveg, konzerv vagy papírdoboz feliratán, és akkor biztosan jó lesz a pizzára. Bevallom, én ezt kedvelem leginkább, mert ez a legegyszerűbb megoldás.
 • Konzerv paradicsom, egész vagy darabolt (magja ne legyen benne). Ezt kicsit turmixold szét, mielőtt a pizzára teszed.
 • Friss (vagy konzervként eltett) házi passzírozott paradicsom. A paradicsomot a magjától és héjától szabadítsd meg, majd egy nagyobb lyukú szűrőn nyomd át, és főzd el a levét. Befőzve is elteheted, ide kattintva találsz egy jó receptet ehhez.

Sűrített paradicsomot ne használj a pizzához!

Ilyen egyszerű a pizzaszósz? De mitől lesz mégis olyan isteni egy olasz pizza?

Ez sok mindenen múlik, de a pizzaszósz tekintetében van még azért egy fontos dolog. A pizzatésztára a paradicsomszószon kívül ugyanis még extra szűz olívaolaj, só és oregánó is kerül, illetve darabokra tépkedett mozzarella. A magas nedvességtartalmú sajt, a karakteres ízű olívaolaj, a sűrű paradicsom, a só és az oregánó a sütőben állnak össze igazi szósszá, és ráadásul még a feltétek zamatát is átveszik. Ez sokkal jobb lesz bármilyen receptnél, ami további fűszereket vagy főzést javasolna. Ha ezt a pizzaszósz receptet követed, az otthon készített pizzád is mesés lesz!

Pizzaszósz recept – vagyis hogyan alakul ki mégis az az isteni szósz a pizzán

 1. Kend szét a megformázott pizzatésztán a paradicsomot körkörös mozdulatokkal. Egy 35 cm-es pizzára kb. 3-4 evőkanálnyi kell, tehát nem sok, különben elázik a tészta. A szélén hagyj 1-2 cm széles részt szabadon, ez lesz a pereme.
 2. Pizzaszósz recept: pizzaszósz a tésztán

  Pizzaszósz a tésztán

 3. Önts a pizzára egy-két evőkanál extra szűz olívaolajat.
 4. Pizzaszósz recept: paradicsom és olívaolaj

  Önts rá egy-két evőkanál extra szűz olívaolajat

 5. Sózd meg ízlés szerint. Ez el is hagyható, különösen erőteljesebb ízű feltéteknél, mint az olasz (pármai) sonka, vagy gorgonzola, kéksajt.
 6. Szórd meg szárított oregánóval (magyarul szurokfűvel) ízlés szerint, kb. egy kávéskanálnyi kell rá.

  Pizzaszósz recept: oregánó (magyarul szurokfű)

  Szórd meg oregánóval

 7. Nyomkodd ki a kezeddel a vizet a mozzarellából amennyire tudod, majd rusztikus darabokra tépkedve oszlasd el a pizzán. Eredeti, “vízben” úszó mozzarellát használj. Egy 35 cm-es pizza kb. 110-150 g-ot vesz fel. Ez kicsit függ a mozzarella nedvességtartalmától, ha többet teszel rá eláztatod a tésztát. (A pizza mozzarella sajt egyetlen előnye, hogy nem vizes, ezért szinte bárhogy sütöd, nem áztatja el a pizzád. Viszont a szósz sem lesz vele az igazi, így nem javaslom – ez egyébként is egy amerikai találmány, az olaszok szerintem azt sem tudják, hogy micsoda.)
 8. Pizzaszósz recept: mozzarella sajt

  Friss mozzarella sajt jön rá

 9. Erre jönnek a feltétek, ízlés és fantázia szerint. Vannak persze klasszikus pizzák, amikhez mindenhol ugyanaz a feltét dukál, de itt tényleg szárnyalhat a fantáziád. Ha igazi olasz pizzát akarsz, akkor kevés, de jó minőségű feltétet tegyél rá, illetve pizzánként legfeljebb két-három különböző fajtát.

Az olasz pizzaszósz recept igazi titka tehát, hogy a sütőben, a feltétek alatt alakul ki maga a szósz. Ne feledd: passzírozott paradicsom, só, oregánó, extra szűz olívaolaj és mozzarella sajt. Mindössze ennyi az igazi olasz pizzaszósz recept.

Pizzaszósz recept – egyéni változatok

Lehet azért kísérletezni, hiszen ahány ház, annyi szokás. Elhagyhatod az oregánót, esetleg bazsalikommal helyettesítheted, egy kis reszelt vagy átnyomott fokhagyma is mehet rá. Ízlés szerint az olívaolajat belekeverhet a paradicsomba, vagy utólag öntheted a pizzára, akár még a szélére is. A lényeg persze nem változik. Ha olaszos pizzát akarsz, akkor a szószt ne akard előre megfőzni, csak hagyd, hogy a sütőben “készüljön el”.

Végül, ha már a feltétek is rákerültek a pizzára, csak a tökéletes sütése van hátra, amiről itt olvashatsz.

Tipp: a tökéletes olasz pizza készítésének 7 titkáról írt cikkemet a linkre kattintva találod.

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Címkék

Recept keresés

További receptek